Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ingyenebéd a nyárra háromszáz gyereknek

Mosonmagyaróvár - A nyári szünidőben közel háromszáz diák étkezhet ingyenesen az önkormányzat támogatásával, illetve egy kormányprogram jóvoltából. Emellett a gyermekjóléti szolgálat munkatársai, pedagógusok arról is gondoskodnak, hogy a jó néhány rászoruló hasznosan tölthesse szabadidejét.

Mosonmagyaróváron a Máltai Szeretetszolgálat akkori vezetőjével, Gráczol Józseffel a Gyermekjóléti Szolgálat 1997-ben szervezte meg a gyermekek nyári és iskolaszünetek alatti étkeztetését. Mintegy harminc diák ebédelhetett az Egyesített Szociális Intézmény konyháján.

Ebből nőtte ki magát a nyári napközis tábor, melyet az önkormányzat most is támogat: átlagosan 60–70 rászoruló gyermek étkezését fizeti.

A hathetes tábori program igazi élményt nyújt a városban élő gyermekeknek. A tábor lebonyolításába lelkes pedagógusok kapcsolódnak be. Idén június 29. és augusztus 7. között várják a fiatalokat.

Hernádiné Kardos Anna, Ancsa néni naponta negyven gyerek ételadagját méri ki.
Hernádiné Kardos Anna, Ancsa néni naponta negyven gyerek ételadagját méri ki.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál évek óta pályázhatnak az önkormányzatok a szociális nyári gyermekétkeztetésre. Míg a kistérség falvaiban alig vagy egyáltalán nincs erre a szolgáltatásra igény, addig csak Mosonmagyaróváron a szünidő kezdete óta 265 tanuló kap ingyenebédet három étteremből egészen augusztus 31-ig. A településen évről évre népszerűbb ez a program, és a pályázati támogatás által folyamatosan növekvő rászoruló gyermekek körét is képesek ellátni. Az állami pénzen túl az önkormányzat 40–50 általános iskolás rászoruló hétvégi és szünidei étkeztetését is biztosítja. A megemelkedett létszám már nem teszi lehetővé az étel vendéglőbeni elfogyasztását, ezért a gyermekek és szüleik éthordóban szállíthatják azt el.

– Fontos, hogy a gyermekek tápláló, egészséges ételhez jussanak. Ennek érdekében ellenőrizzük az étel mennyiségét és minőségét. Az étkeztetés lebonyolítása felelősségteljes munkát követel a szolgálat minden munkatársától – tette hozzá Pinkéné Bodnár Zsuzsanna a gyermekjóléti szolgálat vezetője. Figyelemmel kísérik, ki az, aki önhibájából nem használja ki a felajánlott lehetőséget. Sajnos a korábbiakban arra is volt példa, hogy nem a gyermek fogyasztotta el a neki járó ételt, hanem a szülő...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok gyűjtenek Sótiéknak

Mosonmagyaróvár - Két motorosklub – döbbenetük okán – gyűjtést szervezett Tovább olvasom