Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Ingyen sem kellett a praxis Mosonmagyaróváron

Győr-Moson-Sopron - A mosonmagyaróvári háziorvosok fele nyugdíjhoz közelít vagy már nyugdíjaskorú. Nemrégiben helyettesítéssel kellett megoldani a hiányt, hisz még ingyen sem kellett egyik doktor praxisjoga. Akad, aki már csak kényszerűségből vállalta ezt az évet.

„Mosonmagyaróváron a háziorvosok fele közeledik a nyugdíjkorhatár felé. Egy állást meghirdettek, melyre alig akadt érdeklődő telefon. Ha ők nyugdíjba mennek, nagy gond elé nézünk" – állította Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester a múlt heti egészségügyi fórumon. A Kisalföldnek kérésünkre részletesen is beszélt a jelenlegi helyzetről.

„Dr. Ács Mária nemrégiben meghirdette a praxisát, melyre nem akadt jelentkező: végül vállalkozó híján helyettesítőként dr. Fodor Éva vette át – sajátja ellátása mellett – ezt a körzetet is hat hónapra. A mostani helyzet szerint 2–3 éven belül a tizennégy városi – felnőtt – háziorvos fele éri el a nyugdíjkorhatárt, vagy azt az életkort, amelytől előnyugdíjra jogosult. Ez a folyamat országos jelenség.

„A bőrgyógyászhiányunkat – mely miatt egy időre a szakrendelés szünetelt – például nemrégiben egy Budapestről érkező nyugdíjas szakemberrel tudtuk »orvosolni«. Nem tehetünk mást, az idősebbeket győzködjük, tartsanak még ki: ez azonban csak egy bizonyos ideig megoldás. Sajnos néhányukat elriasztja a további praktizálástól a megnövekedett adminisztrációs teher, valamint a gyógyszerfelírást övező központi `fenyegetések`" – mondta Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester.


„Nem harcolok tovább"

Dr. Ács Mária nyugdíjba vonuló háziorvos elmondta: három érdeklődő volt a praxisára, s hiába nem kért pénzt – csak annyit, hogy tisztességgel ellássák a betegeit –, mégsem tudta átadni a munkát. „Az ok egyszerű: tisztességgel ebből nem lehet megélni, évek óta ugyanis nem emelkedett a kártyapénz, a költségek viszont növekedtek. Hálapénzt nem fogadtam el, mert ezt a beteg és az orvos számára is megalázónak éreztem. Igazából nem is tudom, a fiatalabb orvosok számára mi is tenné vonzóvá a háziorvoslást. Én a mostani egészségügyből kiléptem, nem harcolok tovább: harcoljanak a fiatalabbak, már akik egyáltalán itthon maradnak" – mondta.

Dr. Balázs Tibor azt ígéri, ő meggyőzhető lesz a folytatást illetően. „Nemcsak városi gond a háziorvoshiány, az Alföldön ez még inkább érzékelhető." Dr. Balázs Tibor egyébként tavaly kapott városi elismerést 43 éves, egészségügyben végzett munkájáért. Dr. Lacó László szerint a nyugdíj felé közeledő mosonmagyaróvári orvosok egy részét nem kell győzködni, idősebb korban is folytatják munkájukat. A 9. számú körzet háziorvosa két éve már nyugdíj mellett dolgozik. „Ez az országos tendencia sok gondot vethet fel: itt van például a rendelők kérdése. Korábban arra késztették a háziorvosokat, vegyék meg az épületet. Most, ha nyugdíjba mennek, kevés lehet majd a rendelő. Emellett egy kezdő doktor számára a szakmai feltételeket magasra állították: hosszú évekig tartó tanulás után alacsony bérért rezidensként dolgozik, s a szakvizsga letétele után, amikor háziorvos lenne, 8–10 millióért még meg kellene vennie a rendelőjét is. Kedvezőtlenek a munkakörülmények, kevés az anyagi és az erkölcsi megbecsülés: ezért találnak nehezen fiatal háziorvost" – mondta dr. Lacó László.


Munkában: Dr. Horváth Anna nyugdíjasként maradt a körzet háziorvosa – igaz, már csak erre az évre vállalta a feladatot. Fotó: Cséfalvay Attila

Kényszerűségből még egy évig vállalta

„Januártól szerettem volna felhagyni a praxissal, hisz nyugdíjas lettem, ám ez nem sikerült: őszinte leszek, ezt az évet már csak kényszerűségből vállaltam. Két unokám van, szeretnék a családommal több időt tölteni" – mondta dr. Horváth Anna, a 7. számú körzet háziorvosa.


Győr: egy generáció hiányzik

– Győrött a mosonmagyaróvárihoz hasonló a helyzet – tudta meg a Kisalföld  dr. Begya Lászlótól, az orvosi kamara megyei elnökétől.
A háziorvosok több mint fele ötvenévesnél idősebb, ez a generáció tíz éven belül „kifut" a nyugdíjaskorba. A fiatal rezidensek – szakorvosjelöltek – kevés számából látható, hogy hiányzik egy teljes generáció. Kevesen vállalják a háziorvossá válás procedúráját.  A pályakezdőknek a rendelő megvásárlásához  hitelfelvételre is szükségük van, kedvezményes hitel pedig nincs erre a célra. Országos szinten már most mintegy 300 praxis betöltetlen, egyelőre csak a fejletlenebb – borsodi, nyírségi, dél-dunántúli – régiókban.

– A háziorvosi munka ráadásul nehéz, rendkívül felelősségteljes, amihez újabban sok adminisztrációs terhet is a vállunkra raktak – tette hozzá Begya doktor.


Sopronban nem okoz problémát

Sopronban huszonöt felnőtt- és kilenc gyermekháziorvos praktizál. Az orvosok esetleges nyugdíjba vonulása – ami életkoruk miatt a városban jelenleg egy-egy kivételtől eltekintve nem aktuális – nem okoz problémát, mert mindig akad, aki a helyükre lép.  

Olvasóink írták

 • 14. reform 2008. február 23. 17:30
  „állitsátok oda horváth ágikát és BIZONYITSON”
 • 13. bbb 2008. február 17. 07:01
  „Kedves timarkata! Ugye te nem könyvelő vagy? Bocs, de nem tudom sajnálni a könyvelőket sem, jó pár könyvelőm volt, tudom hogy a munkaidőn kívűl rengeteg ügyfelük van és nem kevés pénzért vállalják a munkát. Rólam 6 ezer forintot legombolnak 3 havonta, és mindezért csak le kell fűznie a számláimat és egy-két adóbevallást megcsinálnia éves szinten. Ja és persze rengeteg kiskaput ismernek, ami által a plussz pénzük után nem kell adót fizetniük. Ne értsd félre nem sajnálom tőlük a pénzt, sőt aki keményen megdolgozik a pénzéért, az meg is érdemli. Az orvosokat sem sajnákom, abban egész biztos vagyok, hogy a vizitdíj fizetése mellett az emberek többsége még mindig csúsztat pénzt a dokiknak.”
 • 12. folyton beteg 2008. február 16. 20:45
  „Az egészségügynek politika mentesen kellene működni. Nem kellett volna oda is bevinni a politikát. Manapság az orvosok nem az esküjük szerint végzik a dolgukat, hanem a hozzájuk közel álló párt érdekei szerint.”
 • 11. pancser 2008. február 16. 19:10
  „Kedves timarkata! Isten ments, hogy te fogadjál a rendelőben! Becsüld mások munkáját, hogy a tiedet is becsüljék. Szerintem lusta, slampos teremtés vagy aki ott lóg ahol tud.
  Az én sztereotipiám az, hogy aki mások munkájával van elfoglalva annak a jól a körmére kell nézni, ez a vezetői tapasztalatom!”
 • 10. pancser 2008. február 16. 19:02
  „A tudást, a szakmát, a hivatást az intelligens ember megbecsüli. Mindegy, hogy orvos, ügyvéd, tanár, esztergályos, vagy asztalos az illető. Persze mindenhol akadnak, jók, legjobbak, roszzak, legrosszabbak. Alapjában a társadalom becsüli az orvosokat, ennek a hálapénz az egyik kifejeződése, mely mögött legtöbb esetben valóban ott a hála. Ez azért van mert egyszer valamikor az 50-es években elkezdték segédmunkás szinten fizetni az orvosokat, akkor amikor a svájcisapka, meg a lódenkabát fejezte ki a társadalom magasabbrendűségét a dekadens kapitalizmus fölött. Az orvosok jó része azonban nem kapott és nem kap hálapénzt. A minap olvastam egy gyermekorvos nyílt levelét két éve dolgozik kórházban és a fizetése nettó 57 400 ft. No komment. Tessék csak elképzelni egy családot aki azt szeretné, hogy a fia vagy lánya vigye valamire és nagy áldozatok árán orvost nevelnek belőle. Milyen befektetés volt ez a tudásba? Rossz nagyon rossz. Megengedhet ilyet egy épeszű társadalom magának? Nem. A megoldás: van egy elfogadott menedzseri fizetés szint az országban, ehhez kellene igazítani az orvosok fizetését. Akkor lehetne követelni, üldözni a hálapénzt! Lee Iacocca amerikai sztármenedzsertől olvastam egyszer: Aki mogyoróval fizet az majmot kap! Tudjuk a 300 ft ellenére maradt a hálapénz, az 57 400 ft nettót kapó fiatal gyermekorvos, hamarosan valahol külhonban fog dolgozni. Kár érte és nagy baj nekünk!”
 • 9. timarkata 2008. február 16. 18:51
  „Magyarországon kevés kivétellel,mindenhol kevés a fizetés.Ennek ellenére valahol kell dolgozni,mert pénzből fizetjük a számláinkat.Ez alól az orvos sem kivétel.Egy mérlegképes könyvelő is tanul 3-4 évet és minden évben ennek ellenére elveszik az év eleji szabály módosításokba.Mégis dolgozik.Szerintem az az orvos aki keveseli a bérét,és sokalja a munkáját,az függessze fel a praxisát és menjen el egy céghez dolgozni.Nagyon hamar visszafut az eredeti szakmájához.Mert a 8 órát ki kell dolgozni,a főnöke a munkaidő lejárta előtt kér egy kimutatást,nem fogadhatja munkaidőben pl.az orvoslátogatót,nem ugy osztja be a munkáját ahogyan ő akarja,hanem ahogyan a főnöke.Nem teheti meg,hogy 7 órás munkakezdést megfejeli és 8 óra lesz belőle.Nem kávézhat fél órát,és nem mondhatja,hogy az egyik feladatról a másikra 5-10 perc átállási idő kell.Ja és mindezt kb.fele fizetésért,mint a háziorvosok fizetése.Nos cserélünk?Én benne vagyok!”
 • 8. www 2008. február 16. 18:28
  „Az életben sok mindenért meg kell szenvedni, az orvosi diploma megszerzése valóban nehéz. De higgyék el, van még sok hasonló dolog, amit nehéz megtanulni. Egy jogásznak is nehéz a diplomát megszerezni. Ja, és kérem... Mindenki szabadon választja meg 18 évesen, hogy hova, melyik egyetemre szeretne menni, és mit szeretne csinálni az életben... Aki orvosira megy, az vállalja az egyetemet és a orvosi élethez kapcsolodó életformát, ami valóban semmi máshoz nem hasonlítható.
  De miért mennek ma mégis orvosira olyan sokan???Mert mindegyikük már külföldön akar dolgozni a diploma megszerzése után...Külföldön pedig tárt karokkal várják a kíváló oktatásban részesült, mindenre vállalkozó magyar fiatal orvosokat.

  Továbbra is azt tudom csak mondani, hogy aki orvos, az tisztában kell, hogy legyen vele, hogy mire vállalkozott. Szerintem egyiküket sem kényszerítették rá.

  Természetesen sajnálom, hogy az átlagos magyar orvostársadalom erkölcsileg elég mély ponton van, olyannyira, hogy már arcátlan és gerinctelen dolgokat művelnek. Persze tisztelet a kivételnek, aki valóban úgy végzi a munkáját, ahogy azt 18 évesen elgondolta, majd felesküdött rá. Sajnos az ilyenből már egyre kevesebb van. Alapos reformra lenne szükség, de sajnos a jelenlegi kormányzat és politikai morál képtelen rá.”
 • 7. Joe 2008. február 16. 16:27
  „Kell szenvedni az lehet, de van értelme. Azt még itt senki se állitotta hogy az orvosok fejre estek.”
 • 6. Lizsu 2008. február 16. 15:15
  „A mosonmagyaróvári kórházban voltam tegnap. A belgyógyászaton az előtérben a faliújságra kitűzték, hogy egynémely Nyugat-Európai országban mennyi az orvosok átlag fizetése. Nagy-Britannia 1.000.000-1.700.000 (bruttó) Ft/hó. Aki maradni fog az kalandvágyból marad, nem a létbiztonság miatt az biztos. Szerintem. Joe, beteg bela olvassátok el pancser kommentjét is, mert számból vette ki a szót. Fogalmatok sincs róla mennyit kell szenvedni egy doktoriért.”
 • 5. Joe 2008. február 16. 14:01
  „Ezt a sok adminisztrácios munkát pedig nem az orvos csinállja. Ilyesmit bagóért kiad. Igy megy ez a USA_ban, és Mo.-n csak majmolnak. Orvosoknak pedig a fo érdeke a kereset, és nem az hogy meggyogyitjon.”
 • 4. istván 2008. február 16. 13:55
  „Kedves pancser!Igazságod vagyon,tényleg a 6 év egyetem komoly dolog.meg az is minden évben többstzör eljárnak a kanári szigetekre tanulmányutra,amit a gyogyszerforgalmazok fizetnek.Megvan a db kvotamennyi gyogyszerért hová tud menni.A lányom pár évvel ezelött bekerült a tüdőosztályra mertt nemkapottt levegöt/alergiás/megkérdezték volte vizsgálaton mondta volt természetgyogyásznál.Azvolt a válasz az kuruzslo.Erre a korház is elküldte ugyanahhoz.Akkor most természtkuruzslo vagy nem.Ugye az a lényeg ha meggyogyit akkor nem ha nem akkor meg igen.Az meg csak elviekben van hogy ingyen van .De fizessen az ezközökért 20millat.De mböl fizessen hisz még nemis keresett.Tudom vegyen fel kölcsönt majd avizitdilybol visszafizeti,/Hasonlo cikk volt kb két hette ugyanebben az ujságban/.Ez a 22-es csabdája”
 • 3. pancser 2008. február 16. 12:51
  „Kedves beteg béla! Te nem nagyon becsülöd az orvosokat. Te vagy az élő bizonyíték arra miért nem kell a háziorvosi praxis. Ha sok ilyen van mint Te én nem csodálom. Remélem számodra nem is lesz orvos, majd a kuruzsló, meg a természetvarázsló meggyógyít, nem egy sz.....i orvos aki azért még sem a nadrágját koptatni járt egyetemre, tanult 6 évet! Egyáltalán tudod mi az hogy egyetem, szigorlat, diploma? Nem hiszem.”
 • 2. Joe 2008. február 16. 09:48
  „Megnott az adminisztrációs teher de konnyeb lett a munka. Uj tekhnika és diagnozus, orvosságok stb. Mi a baj ? Igazi baj az hogy Mo. egy csóro ország. Ezért tart nyugatra és marad ott az okos ember. Ki kiván oda visszamenni az oregkorban kezelésre. Buta és a tájékozatlan. Mo. az nagyon szép látogatóban és messzirol.”
 • 1. beteg bela 2008. február 16. 09:10
  „Van par haziorvos ismerosom. Tudom kb. mit keresnek. Akinek nem kell a praxis,dogoljon ehen!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülőben a kínai kapcsolat

Mosonmagyaróvár - A gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos és a magyar–kínai gazdasági… Tovább olvasom