Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Információs táblarendszert avattak

Tegnap adták át Lipóton azt a szigetközi ökoturisztikai információs táblarendszert és két madármegfigyelőt, melyet tizenkét pihenőhelyen létesítettek. Az ide érkezők tájékozódását segítő beruházás a rehabilitációra szánt összegből mintegy tizennégymillió forintot emésztett fel.
Lipóti madármegfigyelő: A szakemberek elégedettek voltak az építménnyel.
Magyarországon több mint száz tanösvényt tartanak nyilván, s most a Szigetközben alakítottak ki újabbakat. A lipóti Gombócos-őrháznál tartott tegnapi avatón dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta: az információs tanösvény elkészülte jelzi, hogy ha kis lépésekkel is, de folytatják az ökoturisztikai feltételek kialakítását.

Új fogalom: az ökoturizmus

Haraszthy László helyettes államtitkár, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi hivatalának elnöke a hetvenes éveket idézte avatóbeszédében.

Elmondása szerint Magyarországon ekkor kezdődött meg a védett természeti területek kialakítása. Egyben egy új fogalom kezdett kialakulni: az ökoturizmus, mely a természeti értékeink megtekintésére irányul. Így olyan útvonalakat kellett kijelölni a természetvédelmi területeken, ahol a turisták megfigyelhetik a növény- és állatvilágot, a helyi szokásokat és az itt élő embereket. Ehhez a segítséget a nemzeti parkok biztosítják.

„ Négy lábon áll"

Haraszthy László hangsúlyozta: több kompromisszumkészséggel talán a vízmegosztás kérdésében is sikerül megegyeznünk északi szomszédunkkal, megőrizve ezáltal az itteni értékeket. A helyettes államtitkár szerint a természetvédelem négy lábon áll: az állami, a civil, az önkormányzati védelmen és a szakemberek szakmai tudásán. Örömmel állapította meg, hogy a szigetközi ökoturisztikai információs táblarendszer kialakításában még ennél is szélesebb kör segédkezett. A Fertő–Hanság Nemzeti Park megbízásából a győri Reflex Környezetvédő Egyesület valósította meg az elképzeléseket, ám az önkormányzatok, magánszemélyek, a helyi erdőgazdaság, a vízügy és horgászszövetség is támogatta a különböző állomáshelyek létrejöttét.

Tizennyolc kilométeren tizennégymillióból

Horváth Gyula, a Szigetköz Tájvédelmi Körzet vezetője lapunknak elmondta: a megyei közgyűlés Szigetköz-bizottságán keresztül a rehabilitációra szánt pénzekből 7,1 millió forintot költöttek a táblarendszer és a tanösvények kialakítására. A tizennyolc kilométeres túraútvonalon – a kerékpáros-turizmusra gondolva az árvízvédelmi töltések közelében – tizenkét pihenőhelyet létesítettek: Kisbodakon, Dunaremetén és Lipóton alakítottak ki információs táblákat és esőbeállókat. Emellett Ásványrárón és Lipóton egy madármegfigyelőt is felépítettek, mely 7 millió forintba került.

Haraszthy László helyettes államtitkár, a Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park előkészítő bizottságának elnöke a Kisalföldnek elmondta: fél évre szünetelnek a tárgyalások a szlovák féllel, mert északi szomszédaink csúsznak a tanulmányok elkészítésével.

– Kormányközi megállapodás alapján létezik egy környezetvédelmi együttműködés Szlovákiával. A múlt héten Sarródon a természetvédelmi munkacsoport ülésén számos ponton sikerült is lezárni a tárgyalást. Az egyik még függőben lévő pont a jövőbeni közös határon átnyúló védett természeti terület, amelyet a Szigetköz és a Csallóköz térségben alakíthatunk ki. Tehát a hangsúly nem a nemzeti parkon, hanem a közös védett területen van.

Mindkét oldalon tartanak az elemzések. Közben nemcsak nálunk, de a szlovák félnél is különböző problémák merültek fel: itt főleg személyi és technikai gondokról van szó. Azt kérték ezért most tőlünk, hogy halasszuk el fél évre a tanulmányaik elkészültének határidejét, melyet egyébként majd mi is tanulmányozni szeretnénk. Eközben azonban mindkét oldali tájegységet meglátogatja egy közös szakértői bizottság a természeti állapotok vizsgálatának céljából, hiszen ha közös védett ter ületet szeretnénk, akkor annak kezelését és működtetését is egységesen kell megvalósítani – mondta Haraszthy László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az ígéretre, hanem a határozatra alapoztak

A mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi testületi ülésén felcsillant a remény a Bartók-iskola… Tovább olvasom