Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Influenza: Napi ötven páciens köt ki a gyerekorvosnál

Kétszer annyi beteg jelentkezik családorvosánál, mint a korábbiakban. Megyénkben százezer emberre 767 influenzaszerű megbetegedés jutott a múlt héten. Továbbra is a Sopron–fertődi kistérség vezet, a mosonmagyaróvári térség megelőzi Győrt, valamint a Rábaközt.
Már több mint tíz éve annak, hogy a mosonmagyaróvári Vackor Óvodában – az elsők közt – sószobát alakítottak ki. Hári Józsefné óvodavezető szerint ennek is köszönhető, hogy az influenzajárványt alig érzik meg.

A bölcsődéseknél, óvodásoknál elsősorban a hörghurut a jellemző, a fiatal felnőtteknél az influenza, de nem ritka a tüdőgyulladás, hányás és hasmenés sem.

– A gyerekek tíz-tizenöt százaléka hiányzik az óvodából, de ennek hátterében nem feltétlenül betegség áll. Több család is szabadságra utazott – magyarázza az intézményvezető. Elmondása szerint az őszi időszakban is érezték a gyerekek a sószoba jótékony hatását. Ezt a kicsik ingyenesen használhatják, és az alapítványuknak befizetett adó egy százalékával tudják fenntartani. Az óvoda munkatársai – akik ugyancsak igénybe veszik azt – közül csupán egyikük betegedett meg.
A mosonmagyaróvári bölcsődékben most kezdenek el hiányozni a kisgyerekek, elsősorban a magas láz gyakori – mondták el érdeklődésünkre a bölcsőde munkatársai.

A lébényi gyerekek közül is elsősorban a legkisebbek fertőződtek meg.
– Az iskolában nem jellemző, hogy sok diák hiányozna betegség miatt. Az óvodában viszont sok kicsi influenzaszerű tünetekkel és magas lázzal küzdött. A kis- és a középső csoportban a gyerekek húsz százaléka hiányzott, de az óvónők harmada is lebetegedett a múlt héten. Mostanra azonban csökkent a betegek száma – erősítette meg Sárvári István intézményvezető. Farkas János rajkai igazgatónál nem jeleztek kollégái tömeges megbetegedést a helyi óvodában és iskolában.

Dr. Kismarton Mária mosonmagyaróvári körzeti gyermekorvos azonban arról számolt be, hogy megkétszereződött az orvoshoz forduló páciensek száma.

– Míg máskor húsz-huszonöten keresnek fel, mostanra mintegy ötvenen fordulnak hozzám naponta fejfájással, magas lázzal. A bölcsődéseknél, óvodásoknál elsősorban a hörghurut a jellemző, a fiatal felnőtteknél az influenza, de nem ritka a tüdőgyulladás, hányás és hasmenés sem – mondta el a szakember.

A Vackor Óvoda kiscsoportosai gyakran használják a sószobát. Hári Józsefné óvodavezető szerint ennek is köszönhető, hogy az influenzajárványt alig érzik.
A Vackor Óvoda kiscsoportosai gyakran használják a sószobát. Hári Józsefné óvodavezető szerint ennek is köszönhető, hogy az influenzajárványt alig érzik.


– A megye kistérségeiben emelkedett a betegek száma. Múlt héten százezer emberre 767 influenzaszerű megbetegedés jutott, az azt megelőző héten ez a szám 388 volt – magyarázza már dr. Széles Klára járványügyi osztályvezető, akitől a megyei adatokról érdeklődtünk. A Sopron–fertődi kistérség még mindig vezeti a listát: ott százezer emberre vetítve ezernél jelentkezett influenzaszerű tünet, Mosonmagyaróváron és környékén 723-nál, Győrben és környékén 682-nél és a Rábaközben 624-nél. A korcsoport szerinti elosztás is bizonyítja, hogy a gyerekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt az influenza vagy az influenzaszerű kór. A betegek 40 százaléka ugyanis 14 év alatti. 15–34 év közötti 36 százalékuk, 35–59 év közötti húsz százalékuk és 60 év fölötti 2,5 százalékuk. A szakember szerint a járvány kiszámíthatatlan. Elképzelhető, hogy jövő héten tovább emelkedik a megbetegedések száma.

Olvasóink írták

 • 3. babyangyal 2011. február 05. 12:04
  „miracle szerintem nem vagy poénos és a helyedben nem fitogtatnám a tudatlanságom hanem utánanéznék a jelentésének.”
 • 2. Imcsi 2011. február 02. 11:55
  „Engem az lepett meg, hogy Dr. Kismarton Mária még praktizál, pedig nem tegnap kezdte! Bár, ha egészsége engedi -amit kívánok is Neki-, akkor miért is ne, elvégre jó orvos!”
 • 1. miracle 2011. február 02. 11:17
  „Most már csak azt nem tudjuk mi az a sószoba...
  Én idáig azt hittem csak a sóhivatalban vannak sószobák.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogásra szólít fel az lébényi egyesület a múzeum javára

"Felszólítjuk az összes civil szervezetet, hogy csatlakozzanak aláírásaikkal a múzeumot megtartó… Tovább olvasom