Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Indulhat a házhoz menő szelektív gyűjtés

Mától már saját járműveivel szállítja el a szelektív gyűjtőszigetekről a hulladékot az önkormányzati tulajdonú társaság. A kék kukák kiosztását is megkezdték, így február végén már a házhoz menő szelektív gyűjtés is elindul.
Megérkeztek az új szállító járművek és a kék kukák, így már minden adott ahhoz, hogy elinduljon a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron és a nagytérséghez tartozó további hetven településen.

Amint arról lapunkban a közelmúltban beszámoltunk, két ütemben vásárolta meg a korábbi Rekultív Hulladékhasznosító Kft. százszázalékos tulajdonrészét a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.

Február végétől megindul a házhoz menő szelektív gyűjtés – mondja Árvay István elnök.
Február végétől megindul a házhoz menő szelektív gyűjtés – mondja Árvay István elnök.

Így a hetvenegy települést összefogó társulás eleget tett a törvényi előírásnak, miszerint tisztán önkormányzati tulajdonú társaság végezheti a közszolgáltatást. A cég új nevének bejegyzése a napokban megtörtént, így már a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a kommunális közszolgáltatást a társuláshoz tartozó hetvenegy településen. Az új névhez logót is terveztettek és új helyen, az Erkel utcai Irodaházban alakítottak ki ügyfélszolgálati irodát.

Az elmúlt napokban megérkeznek az uniós előírásoknak megfelelő kukásautók, amikre hónapok óta várt a társulás – tudtuk meg Árvay Istvántól, a társulás elnökétől. Elmondta: a szelektív gyűjtéshez szükséges tizenhat szállító jármű szállítja el a gyűjtőszigetekről, illetve a barna és kék edényekből a hulladékot. Így a társulás már saját járművekkel végezheti a szállítást, ám a munkaerőt továbbra is a Rekultív kft.-től bérlik.

Az új kukásautók személyzetének tegnap mutatta meg a forgalmazó cég munkatársa a berendezések működését.
Az új kukásautók személyzetének tegnap mutatta meg a forgalmazó cég munkatársa a berendezések működését.

Árvay István hozzátette: megkezdték a kék edények kiosztását. Az önkormányzatok segítségével minden településen lehetőséget biztosítanak a kukák átvételére. Első ütemben huszonötezer kék edényt osztanak ki. Ezzel minden ötszáz lakosnál nagyobb települést lefednek. Ebbe a kukába papírt, műanyag palackot és alumíniumdobozt lehet rakni, így az üvegen kívül már semmit sem kell a szelektív gyűjtőszigetekre vinni.

Első körben huszonötezer kék kukát osztanak ki a lakóknak.
Első körben huszonötezer kék kukát osztanak ki a lakóknak.


Ez utóbbi is csak a válogatómű biztonságos működése érdekében nem gyűjthető otthon. Az első házhoz menő szelektív gyűjtést február végére tervezik. Az új járművek azonban már a napokban feltűnnek a hetvenegy településen, a gyűjtőszigetekről ugyanis már ezekkel szállítják el a hulladékot.

Az elnök elmondta: a hagyományos „szürke kukás" gyűjtés továbbra is megmarad. Ezt továbbra is szolgáltatásként veszi igénybe a társulás, bérelt eszközökkel és személyzettel. Ám ezen eszközök beszerzésére is pályáztak már.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz az omladozó épület bontására

Több éve üresen áll a volt határőrépület a hegyeshalmi vasútállomásnál. Omladozik a fala, ablakai betörve, lebontani nincs pénz. Tovább olvasom