Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Illés Zoltán: nem kell gát a Szigetközben

Illés szerint nincs szükség arra, hogy gát épüljön a Szigetközben. A leendő környezetvédelmi államtitkár azt mondta: az Európai Unió készülő Duna-stratégiájának a bős-nagymarosi vízlépcső megépítésével szemben kell állást foglalnia.

A politikus a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja és a Duna Charta által szervezett Dunaszaurusz - Duna-mozgalmak - Duna-stratégia című konferencián szólalt fel. Illés Zoltán, aki az Orbán-kormányban a vidékfejlesztési tárca államtitkárként a környezetvédelemért és a vízügyért felel majd, azt mondta: hiába környezetbarát a folyami áruszállítás és a vízenergia felhasználása, ezekről csak a helyi viszonyok ismeretében lehet dönteni, mérlegelve, hogy a természetbe való beavatkozás nem okoz-e kárt.

A hágai Nemzetközi Bíróság határozata alapján Magyarországnak és Szlovákiának a hajózási, árvízvédelmi és energiatermelési kérdésekről úgy kell megegyeznie, hogy a környezetvédelem ügye elsőbbséget élvezzen - mutatott rá.

Illés Zoltán arra is kitért, hogy szerinte a két országnak 50:50 százalékos arányú vízmegosztásról kell megállapodnia.

A leendő államtitkár hozzátette: Bős-Nagymaros ügye nem nemzetiségi kérdés, hanem technokraták és nem technokraták vitája. Elmondta ugyanakkor, hogy az uniós Duna-stratégiának gazdasági érdekekre is tekintettel kell lennie, példaként említve az egyébként is szükséges hídépítéseket a folyam magyarországi szakaszán.

Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió Duna-stratégiája elsősorban arról szóljon, miként óvható meg a folyó - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács tavaly kérte fel az Európai Bizottságot a Duna-stratégia megalkotására. A bizottság a következő hetekben megbeszéléseket folytat a dokumentumról az érintett államok kormányaival - fűzte hozzá.

Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió Duna-stratégiája elsősorban arról szóljon, miként óvható meg a folyó
Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió Duna-stratégiája elsősorban arról szóljon, miként óvható meg a folyó.


Deutsch Tamás kijelentette: bár lényeges, hogy gazdasági, közlekedésfejlesztési és kulturális javaslatokat is tartalmazzon, a Duna-stratégiának alapvetően a folyam és környezetének megóvását kell garantálnia.

Karátson Gábor író, a Duna Charta elnöke előadásában azt mondta: a magyaroknak két nagy tettük volt a XX. században, az 1956-os forradalom és a Duna-mozgalom. Szavai szerint elsősorban a vízlépcsőrendszer elleni tömegtüntetések vezettek az 1989-es rendszerváltáshoz, és a Horn-kormány 1998-as megbuktatásában is nagy szerepük volt.

Elmondta: ezért is adott okot aggodalomra, hogy az utóbbi időben jobboldali politikusok és médiumok vízlépcsőpárti nyilatkozatokat tettek.

"Ha alaptalan volt a szorongásunk, bocsánatot kérek" - fogalmazott, megemlítve, hogy több fideszes politikus is igyekezett megnyugtatni.
Karátson Gábor arról is beszélt, hogy a folyam hajózhatóvá tételének ígérete fenyegetést jelent a Duna számára, és reményét fejezte ki, hogy a leendő kormány segít megvédeni a folyamot a nem egyszer az EU felől érkező környezetromboló törekvésektől.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. dorombolok 2011. május 28. 10:51
  „Illés ne dumáljon bele abba mihez nem ért!!!”
 • 34. kisem 2010. május 20. 11:34
  „ad. #25.)
  Cinikus érvelés, de nem erről van szó.
  Manapság már egy hajdanában üzemeltetett uszály fel sem tudna jönni Győrig, és elsősorban nem a Győr-Gönyű Kikötő miatt. Még a bősi vízlépcső sem volt meg, amikor a Győrbe telepített vízibusz nehézkesen tudott csak közlekedni a Mosoni-Duna alsó szakaszán. Pedig annak igazán nincs nagy merülése.”
 • 33. vasmarta 2010. május 20. 08:38
  „Nem kell Szigetközbe gát? Ajánlom az illetékeseknek, jöjjenek ki Dunaszentpálra és nézzék meg a töltést. Ahol véget ér a falu, elfogy a gát. 2002-es nagy árvíz idején cm-en múlott,hogy nem lett tragédia. A vízügyi dolgozókon, lakosságon, hogy nem úszott el a Szigetköz, veszélyeztetve Győrt is. Évek óta, ha magasabb a víz- állás, a kormány mindig megígéri, hogy van pénz gátakra, de ez még nem ért le a településig . Mikor? Ha nem magas a Mosoni-Duna víz állása elfeledkeznek a gátakról?”
 • 32. piteam 2010. május 17. 05:39
  „Alakíthatod a Természetet kedved szerint, végül úgy is Ő alakít Téged.
  Mint az elmúlt napokban és órákban is !”
 • 31. akinemfél 2010. május 16. 23:58
  „Meg kell egyezni a szlovákokkal és akkor lesz ésszeru megoldás.
  Ja,hogy a fidesz nagy vitát akar most gerjeszteni a szlovákokkal,hogy úgy tunjon máris csinál valamit,
  pedig egyelore biztos semmit nem fog csinálni.
  De osszel választások lesznek.
  Errol szol a politika Magyarországon 20 éve.”
 • 30. pancser 2010. május 16. 23:50
  „Mi szigetköziek vagyunk, ez a dolog csak ránk tartozik, Illés Zoltánra sem meg másokra sem! Amúgy mindenkit szeretetel várunk az ország egyik legszebb és legkultúráltabb tájegységére!”
 • 29. ivanhoe 2010. május 16. 19:31
  „Lehetne a hozzászólásokat személyeskedés nélkül folytatni?Azt hiszem a téma megérdemelné!”
 • 28. hablaty 2010. május 16. 18:59
  „"Mit okoskodsz bele a mi dolgainkba?"
  Miért, Ti kik vagytok?”
 • 27. pancser 2010. május 16. 18:26
  „26! Utálom a hülye ötleteket, de azt hiszem neked kéne egy kicsit csiszolgatni értelmi képességeidet, nem értesz te semmit, sajnálom! Mit okoskodsz bele a mi dolgainkba?”
 • 26. kolombela 2010. május 16. 16:14
  „3. hozzászólás pancser 2010.05.15. 13:33
  Mi a bajod a rovásírással? Talán csak nem az, hogy megtanulása meghaladná szellemi képességedet?
  Vonának mi köze a vízlépcsőhöz? Úgy látszik agyadra ment az a tény, hogy a jobbik a parlamentben van. Max. 4 év múlva meg ők alakítanak kormány, akkor hogy reagálsz erre te nagy tudású.”
 • 25. 01010 2010. május 16. 11:34
  „"Hasonlóan hajók szállították a gabonát az Elevátortól. Ez mind a régmúlt, de bizonyítottan működött, mindenféle duzzasztás nélkül. "
  Talán régen nem ily nagy /merülésű / hajók jártak.....
  Tengerjárokat akartak egész hosszban a Duna Rajna Majna csatornán....Szerintem haladjunk a korral és legyenek a folyók mindehol alkalmassak az
  oceánjárok közlekedésére is.....”
 • 24. kisem 2010. május 16. 10:20
  „Régi fotók tanúsága szerint hajdan kikötő volt a Rábán a torkolat fölött. Hasonlóan hajók szállították a gabonát az Elevátortól. Ez mind a régmúlt, de bizonyítottan működött, mindenféle duzzasztás nélkül. Csakhogy időközben változott a világ, benne a Duna is. És még mindig nem volt Bős-Nagymaros, csak terv szinten, de a Mosoni-Duna szép lassan hajózhatatlanná vált. A kérdés az, akarunk-e ezen változtatni, s ha igen, milyen irányban?
  Manapság már ott tartanak néhányan az úgynevezett szakértők közül, hogy károsnak minősítik a másfél száz éve megkezdett vízrendezési tevékenységet és eljutottak a meanderezés szuper gondolatához. Én meg azt mondom, adjunk mindenkinek nyerget, meg egy kőbaltát, s ha sikerül elejteni valami élelem alapanyagot, tegyük a nyereg alá, hátha megpuhul sütés, azaz széndioxid kibocsátás nélkül.
  A spenóték egy része menjen a fenébe!”
 • 23. piroskaésabarkasz 2010. május 16. 09:49
  „Európa legnagyobb folyama a mi szakaszunkon egy szánalmas,köveken csobogó patak lett!Olyan mint ha a magyar "szakemberek"visszafelé haladnának az időben.Még a "zöld"Ausztriában is több duzzasztó van a Dunán.”
 • 22. juhi 2010. május 16. 09:11
  „Csak egy író lehet ennyire naiv (persze fogalmazhatnék erősebben is), hogy szerinte a Duna mozgalom vezetett a rendszerváltásoz.
  Illés meg magasan tesz a Szigetközre, az túl messze van Butapesttől.”
 • 21. Mankapunka 2010. május 15. 23:12
  „invektus

  Holnap Vasárnap!!!!”
 • 20. 01010 2010. május 15. 23:05
  „:( :( :) :) és megvan az egyensúly!!”
 • 19. RickCartman 2010. május 15. 22:55
  „nem Für Tamás?”
 • 18. Sottomarina 2010. május 15. 21:50
  „Ez szakmai kérdés. Minek ütik bele az orrukat a politikusok? Miért evvel erősködnek? Foglalkozzanak azzal, ami a feladatuk.”
 • 17. ivanhoe 2010. május 15. 21:05
  „A Deutsch Tamás a teherbe ejtésen kívül mihez ért?”
 • 16. Primax 2010. május 15. 20:51
  „Illés Zoltán politikus.
  Miért üti bele az orrát olyasmibe, amihez nem ért ?
  Miért nem vízügyi szakembereket kérdeznek meg ?
  Deutsch Tamást pedig hagyjuk is....”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan jók szorobánnal

A márciusi területi szorobánversenyről a kimlei általános iskola tizenhárom tanulója jutott be a XV.… Tovább olvasom