Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Íjászattal megélt múltidézés

A Moson Vármegye Íjász Baráti Kör tagjai célul tűzték ki a tradicionális íjászat megőrzését és továbbadását. Idén második alkalommal rendezték meg íjásztalálkozójukat a pozsonyi csata jegyében.

A Moson Vármegye Íjász Baráti Kör tagjai tradicionális íjászattal és hagyományőrzéssel foglalkoznak. Létszámuk egy év alatt több mint duplájára duzzadt, jelenleg közel negyven tagot számlálnak. A csapat a környékbeli versenyeken is rendszeresen részt vesz és ápolja a kapcsolatot más íjászkörökkel is. „Nonprofit társulat vagyunk, adományokból és a tagdíjunkból gazdálkodunk. Lőterünk az egykori mosonmagyaróvári határőrlaktanyában van, ahol edzéseinket a terület rendben tartásáért cserébe tarthatjuk meg" – részletezte Glavinics Krisztián.

A csapat a nyáron második alkalommal rendezte meg Mosonmagyaróváron a Hagyományőrző Íjásztalálkozót, melyen a tavalyinál is nagyobb hangsúlyt kapott a történelem ápolása. Idén a dátumot és a különböző célokat is tudatosan történelmi vonatkozású eseményekkel kapcsolták össze. A rendezvényen közel százan vettek részt, két csapat Felvidékről is érkezett.
„Szerettük volna megtörni a hagyományokat, ezért minden célt úgy készítettünk el, hogy történelmünket, illetve Moson vármegye történetét dolgoztuk fel. A találkozót a 907-ben vívott első honvédő háború, a pozsonyi csata időpontjával egybeeső napra tettük.

A további célokat a vármegye történelméből merítettük és ahhoz igazítottuk, levéltári adatok alapján. A teljesség igénye nélkül ilyen volt például az épület pincéjében a kincsesládára lövés, melyet összekapcsoltunk Óvár várával. Építését Konrád kezdte el, aki ezért IV. Bélától birtokokat kapott a vármegye területén. Később Kun László neki adta a mosoni vám királyi részének felét, hogy dicséretes várépítő tevékenységét tovább folytassa. Vagyonát a vár emeletes lakótornyában őrizték" – mondta el Glavinics Krisztián.

A találkozóval hagyományt teremtenének, jövőre pedig a vármegye történelmére még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Rövid távú terveik között szerepel egy jurta vásárlása, valamint íjászbemutatókat is egyre gyakrabban vállalnak különböző rendezvényeken.
A kör kortól és nemtől függetlenül bárkit szívesen lát, akit érdekel a tradicionális íjászat. „Az edzéseink nem időponthoz kötöttek, rugalmas és összetartó társaság vagyunk. Újoncaink néhány hónap után eldönthetik, az együtt töltött idő meggyőzte-e őket arról, hogy csatlakozzanak a csapatunkhoz" – tette hozzá Glavinics Krisztián.

Olvasóink írták

  • 1. Griffin 2013. szeptember 26. 13:45
    „ne zavarja őket, hogy az ún. "pozsonyi csata" talán meg sem történt, legalábbis egyértelműen egyetlen forrás sem bizonyítja; attól függetlenül jó mulatást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok munkát keresőknek

A munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom