Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

II. nemzeti tanévnyitó Lipóton - Püspöki áldás a régi-új iskolára - Galéria

Lipóton 15 elsőssel újraindul a hét évvel ezelőtt bezárt kisiskola. Pápai Lajos áldotta meg a régi-új iskolát Lipóton. Szeptember 1-jétől mindennap lesz testnevelés.

Összefoglaló

A 700 lelkes szigetközi Lipót település hat év után újrainduló iskolája előtt nyitotta meg a 2011/2012-es tanévet vasárnap Réthelyi Miklós szakminiszter, aki az ünnepségen arról beszélt: a tanulás a szép és értelmes élet záloga.

"Az iskolában töltött évek adnak lehetőséget arra, hogy szorgalmas tanulással, a tanítók és a szülők harmonikus együttműködésével mind többen megszerezzék azt a tudásbeli biztonságot és végzettséget, amely az iskola utáni évtizedeket megalapozza, biztosítja a szép és értelmes életet" - mondta a nemzeti erőforrás miniszter. Móra Ferenc Kincskereső kisködmönére utalva arról beszélt: azóta is a betűk segítségével nyílik meg számunkra a világ, a betűk és számok műveltségünk alapjai.

Azt hangsúlyozta: az iskola milyenségében igazán az adott közösség pedagógia kultúrája a meghatározó, amihez elsősorban jól képzett, hivatástudattal rendelkező pedagógusokra és gyermekükre figyelő, áldozatos szülőkre, családokra van szükség. Mint mondta, "hazánkban a válságokkal terhelt helyzetből való kitörés esélyét csak az oktatásügyünk újjáépítése adhatja".

II. nemzeti tanévnyitó Lipóton - Olvasónk fotói


Ehhez pedig elengedhetetlen a pedagógusok életpályájának modellszintű rendezése, valamint társadalmi megbecsülésük és tekintélyük helyreállítása. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár beszédében azt emelte ki, hogy az ország jövőjének kulcsa az oktatás. Mint mondta, egy-egy új iskolaév kezdete mindig tele van várakozással, és talán némi aggodalommal is, de ez "egy olyan halmaz része, amelyet leginkább a remény fogalmával jelölhetnénk. A reménnyel, amely, mint mindig, most is beragyogja kezdet és az újrakezdés kalandját".

Elmondta, hogy elkészültek a nemzeti köznevelési rendszernek és a felsőoktatásnak új kereteket szabó törvénytervezetek szakmai munkaanyagai, amelyek egy-két héten belül a kormány, majd az Országgyűlés asztalára kerülnek. A két világháború közötti időszak kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno példáját idézve az államtitkár azt mondta: az újjáépítést az iskolákkal kell kezdeni, "az új épülethez pedig új tervrajz szükségeltetik".

A készülő törvények "fokozatosan korrigálni fogják azokat a ballépéseket, amelyekkel a megelőző országvezetés tévútra terelte a korábban kiváló eredményeket felmutató ezer éves intézményrendszerünket" - fogalmazott.

A diákok középfokú végzettség nélkül az iskolarendszerből kilépő egyötödére utalva azt ígérte, "őrködni fogunk minden egyes gyermekünk emberi fejlődése felett, hogy mindenki boldogulhasson, senki se kallódhasson el ebben az országban".

Mint mondta, visszaállítják "a tudás, a szorgalmas munka és a becsület rangját, iskoláinkat pedig a gyermekeink testi-szellemi-erkölcsi gyarapodását szolgáló nevelőintézményeknek" tekintik. Emellett ismét reflektorfénybe emelik a fiatalok magyarságtudatának erősítését, testi-lelki egészségének megőrzését sporttal, művészeti neveléssel, arányos terheléssel, amelyhez új Nemzeti alaptantervet készítenek.

Hozzátette, hogy megerősítik az állam irányító, finanszírozó és ellenőrző szerepét, hogy valóban viselhesse a ráruházott felelősséget. Emellett megteremtik a pedagógusok életpálya-modelljét, emelik az oktatás eredményességét, a "túlméretezett és hanyatló színvonalú" felsőoktatási rendszer szerkezeti torzulásait úgy csiszolják le, hogy "valamennyi tanulni akaró és tudó fiatal diplomához juthasson, és tudásával a magyar közösséget gyarapítsa".

Olyan keretrendszert teremtenek, amely biztosítja a fiatalok és az ország fejlődését előmozdító köz- és felsőoktatási intézményrendszer működését, ugyanakkor kizárják a visszaélések lehetőségét - mondta Hoffmann Rózsa.

16.55 - A Szózattal zárult a II. nemzeti tanévnyitó Lipóton.

16.53 - dr. Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg a régi-új iskolát Lipóton.

16.46 - A Csillagszemű táncegyüttes műsora a lipóti Fő téren felállított színpadon, felnőttek, gyerekek ropják kitűnő népzenére - ők kapták a legnagyobb tapsot a tanévnyitón.

16.41 - Fábián Éva mesét mond, majd énekel.

16.40 -
Lipóton a helyi közösség akarata, hogy 15 elsős 4 tanárral megkezdhesse a tanévet. Kívánom, hogy megtalálják a csodát, az iskolában és a falakon kívül is. Ennek reményében nyitom meg a 2011/2012-es tanévet Lipóton - mondta a miniszter.

16.37 - "Távolabbi cél, az életben való boldogulás, saját és közösségünk céljainak megvalósítása. Megkezdődik az új tanév, s kérem a tanulókat, a diákokat és szülőket, hogy ne feledjék, szorgalmas tanulással tudásbeli biztonságot szerezzenek minél többen, amely biztosítja a szép és értelmes életet."

16.36 - Kidolgoztunk az oktatási rendszer új koncepcióját - hangsúlyozta Réthelyi Miklós is.

16.35 - "Egy iskola életében igazán meghatározó a közösség pedagógiai kultúrája" - fogalmazott a miniszter.

16.33 -
dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter hivatalosan is megnyitotta a tanévet. "A betűk segítségével nyílik meg előttünk a világ" - kezdte.

16.30 - Lászlófi Pál, a Romániai Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke köszönti a nemzeti tanévnyitó résztvevőit.

16.27 - A Lipóti Kórus köszönti az elsősöket.

16.25 - Hazánk jövőjének kulcsa, az oktatás maga - emelte ki az államtitkár. Vegyétek komolyan a tanulást - szólt a diákokhoz a politikus. Boldog, reményeket beteljesítő új tanévet kívánok, szeretettel - zárta beszédét Hoffman Rózsa.

16.21 - Milyen legyen az új iskolarendszer? - tette fel a kérdést Hoffmann Rózsa. "Gondoskoni kell arról hogy a társadalom minden rétegének rendelkezésére álljanak az intézmények. Az államtitkár kiemelte az e tanévtől minden napos testnevelés bevezetését.

16.20 - Hoffmann Rózsa a felsőoktatásról elmondta, olyan jogszabályokat teremtünk, amelyek biztosítják a működést, és kizárják a visszaéléseket.

16.18 - Új nemzeti alaptantervet készítünk - mondta az államtitkár. Megteremtjük a pedagógiai életpályát - tette hozzá.

16.14 - Az új oktatási törvények követik a kormányprogramot és az Alkotmányt - versenyképes iskolarendszert építünk - mondta Hoffmann Rózsa. Az előző kormány ballépéseit kijavítjuk - hangsúlyozta. "Az új rendszerben örködni fogunk minden gyermek felett, hogy mindenki boldogulhasson. Visszaállítjuk a munka és a becsület rangját. Intézményrendszerünket köznevelési rendszernek nevezzük ezentúl."

16.12 - "Elkészültünk a nemzeti köznevelési rendszer és a felsőoktatás munkaanyagaival."

16.10 - Öröm számomra, hogy itt Lipóton kezdhetjük meg a sorban az 1016-ig tanévet - mondta a politikus, aki a fürdőt és a kitűnő lipóti kenyeret dícsérte. Hozzátette: a szerencsétlenség a reményt nem kezdheti ki.

16.07 - Hoffmann Rózsa ünnepi beszédet mond: a megújulás ünnepe. "Kívánok mindekinek boldog új tanévet" - mondta az államtitkár.

16.06 - Karsai Fanni mondott verset.

Iskolamegnyitó gondolatok a lipóti polgármestertől

16.05
- Újra megnyitjuk iskolánkat, amely a térség iskolája kíván lenni - mondta a település vezetője. Az iskola fő profilja az idegen nyelv oktatás lesz.

16.04 - "Mi lipótiak más utakon járunk, Lipóton nincs munkanélküliség. Erősítjük a szlovák-magy kapcsolatokat" - mondta Tóth József Péter, lipóti polgármester.

Korábban - Lipóton vasárnap tartják a II. nemzeti tanévnyitót

Vasárnap tartják a II. nemzeti tanévnyitót Lipóton. A településen újraindul a hét évvel ezelőtt bezárt kisiskola.

A tanévnyitón ünnepi beszédet mond Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke és Tóth József Péter, Lipót község polgármestere.

A független polgármester korábban az MTI-nek elmondta, hogy a kisiskolák újraindítására kiírt pályázaton 30 millió forintot nyert el a hétszáz lakosú település, és további 9 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A projektre szánt összeg kisebb részéből új berendezéseket és iskolai eszközöket vásároltak, nagyobb hányadából pedig felújítják az oktatási intézmény tetőterét, ahol két új tanteremet alakítanak majd ki.

A községben, új kezdeményezésként, szeptembertől magyar-angol két tannyelvű oktatás indul az elsősöknek. A tizenöt kisdiák négy pedagógus irányításával kezdi meg tanulmányait. A lipóti iskola az új tanévtől a darnózseli általános iskola tagintézményeként működik.

Szeptember 1-jén a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban 1. 648.900-an kezdik meg a tanévet. Az általános iskolákban 749 ezer - közülük 98.700 elsős -, szakiskolában 125.400, speciális szakiskolában 9600, gimnáziumokban 191.900, míg szakközépiskolában 232.800 diák kezdi meg a tanévet. Óvodákba 340.200 kisgyermek jár majd. (Tavaly az államtitkárság háttéranyaga szerint 1.673.032-en kezdték meg a tanévet.) Az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz. Az utolsó tanítási nap 2012. június 15., péntek.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. halas001 2011. szeptember 06. 13:05
  „Igazán nagy szerencse, hogy a Polgármester olyan független, hogy az első Orbán kormánytól kapott a szállodájára
  100.000.000 Ft.-t szimpátia alapon, most meg az iskolájuk feltámasztására, miközben a hédervárit hagyják tönkremenni.”
 • 33. kóchenger 2011. augusztus 30. 16:50
  „krigli!
  Köszi, hogy nem írtál tippet a tanévzáró helyszínét illetően.
  Látom, már oszlik a narancsköd:)”
 • 32. embertelen 2011. augusztus 29. 21:44
  „Mennyi nemzeti! Nyelvújítási javaslatom, hogy a kötőszavak és az "izé" helyett is használjuk azt, hogy "nemzeti". A fidesznek biztosan tetszeni fog az ötletem. Egyébként pedig minden elismerésem a polgármesternek, hogy ilyen lelkesen létrehozta ezt a "nemzeti" két tannyelvű iskolát.”
 • 31. cseri83 2011. augusztus 29. 21:07
  „Mindenki megnyugodhat, az állam az adófizetők pénzéből ad amennyit ad, a működéshez hiányzó fennmaradó részt alapítványi pénzből fedezi az iskola.
  28 begabi- Kik tették tönkre az iskolát? Lipóti alsó tagozatosak csak az utóbbi pár évben jártak a szomszéd faluba, mert nekünk mindig volt saját iskolánk a kisdiákok első négy évére.”
 • 30. krigli 2011. augusztus 29. 20:33
  „Ezt csak azért csinálták,hogy legyen egy prezentáció is ahhoz a szöveghez,hogy újranyitjuk a kisiskolákat.Az erre szánt
  pénz meg röhejesen kicsi volt már eleve. Ezt Lipót össze tudta hozni,le a kalappal az ő szerencséjük.
  Remélem ,a nemzeti tanévzárót majd egy olyan helyen tartják,ahol éppen kidöglik egy kisiskola.Így lenne stílszerű.”
 • 29. pancser 2011. augusztus 29. 19:00
  „Ahol pénz van ott iskola is van. Mindazon által a közoktatás állami feladat, de a helyi segítség adható. Mivel itt ez meg lesz, nem fognak gyerekhiánnyal küszködni. Látom elkezdődött a építkezés a falu remetei részén, azok is fiatalok, lesznek gyerekeik. Ha egyszer az üzlet beindul........”
 • 28. begabi 2011. augusztus 29. 17:07
  „Szépen hangzik, hogy újra nyílt az iskola csak azt elfelejtették hozzátenni, hogy a szomszéd faluban egy jól működő 150 fős iskolát tettek tönkre. Addig nem szabadna újakat nyitni amíg a jelenleg is működők veszélyben vannak.”
 • 27. Madarász 2011. augusztus 29. 15:04
  „23. Itt is vannak nagyon jó néptánc csoportok, pl. a Lippentő Győrben, nekik is van gyerek csoportjuk is. ;)”
 • 26. zopika02 2011. augusztus 29. 14:05
  „Csak lassan a testtel. Egy - két prominens Fidesz tag aktívan beszállt a pékbizniszbe, nem csodálkoznék ha 3 év múlva borulna a bili. Színjáték az egész. 15 gyermekért nem érdemes évfolyamot fenntartani, 4 tanárral. Ezt tudomásul kell venni, be kell látni ép ésszel.”
 • 25. Joebacsi70 2011. augusztus 29. 13:05
  „Nem Lipóttal és a polgármesterrel van a gond, ha nem értenéd. A hely remek adottságokkal rendelkezik, egy ügyes vezetővel valóban aranybánya lehet, sőt, már most is az. Jó a propaganda, hírverésnek is jó volt ez.
  Ahogyan a leégett épületrész médiákban történő megjelenése sem volt hátrányos.
  Sőt, lehet, Lipót saját maga is ki tudná gazdálkodni az iskola fenntartásást, akár a 8 gyerek 1 tanár, vagy 1 gyermek 1 tanár felállásban is.
  A gond, hogy ezt a szerepet az állam veszi át. Terhát mindenki fizetni fog érte. Az is, akinek a gyereke másik 34-gyel jár egy osztályba, és nem ugyanazt a bánásmódot kapja.
  Lehet postákat, iskolákat, vasútvonalakat nyitni, Mávot, Bkv-t támogatni. Más bizonyos testrészével könnyű a csalánt verni.
  Igaz, ne az emberek fizessék meg ????????”
 • 24. pancser 2011. augusztus 29. 11:46
  „Mondhattok amit akartok, Lipót példa!”
 • 23. okostojas007 2011. augusztus 29. 11:31
  „miért pont egy bp -i gyermek néptánc ........
  jövőre a III . - ra meg kell hívni a kimlei leila hastánccsoportot...”
 • 22. Joebacsi70 2011. augusztus 29. 10:06
  „Nemzeti ? Ha meglátom ,meghallom, már hányinger kerülget. Miért,
  Magyarországon milyen lenne, ha nem nemzeti ? Nemzetközi ?
  Ezek belehülyültek a "néphülyítésbe. Persze egészen jól csinálják, mint ahogy pár fakó vörös (=narancs) hozzászólás is jelzi.

  Esetleg ez minden magyar ember tanévnyitója ? Gondolom a kolozsvári vagy a beregszászi magyar diák is ezt várta. Ezt a nemzeti <moderálva>.

  Undorító, képmutató, álszent banda.”
 • 21. okostojas007 2011. augusztus 29. 10:06
  „római II - s ???
  tudomásom szerint 20 éve nem használjuk már a dátumoknál sem....”
 • 20. pancser 2011. augusztus 29. 08:55
  „A tanévnyitó azért volt Lipóton, mert a polgármester csinált egy kis(nagy) reklámot a falunak. Szerencsés falu, szerencsés vezetővel. Ez a reklámfogás is bejön szerintem nagyon. Aki ügyes megél, talán jól is. A tanévnyitó háttere ez. Különben ki ismerné az országban ezt a csöppnyi falut, amely a gazdasági tevékenységét illeti, nem is olyan kicsi. Itt még télen fűthető talajú futballpálya is van világítással, na és a strand! Ezzel még egyáltalán nincs vége. Bármit is mondtam, mondtunk jó reklám a községnek, köszönjük polgármester úr a környéken élők nevében is.”
 • 19. morz 2011. augusztus 29. 08:27
  „Mit keresett itt a romániai pedagógusszervezet? Mgyarországi nem volt? Már megint a határon túliak fenekét kell nyalni? Ha nem tudok rovásírni m,ár nem is vagyok magyar?”
 • 18. egykapuvár 2011. augusztus 29. 08:09
  „Gratulálok a nemzeti tanévnyitó ünnepélyhez. Végre olyan szellemiségben történt, ami hozzánk magyarokhoz méltó. A rendezvény ismét gyökereinkhez, a népi kultúrához nyúlt vissza, ami nagyon szép és nemes dolog. Egyet viszont megint nem értek: miért pont egy bp.-i gyermek néptáncegyüttes lépett színpadra, mikor megyénkben jó pár kiválóan működő amatőr gyerekcsoport, néptáncművészeti iskola működik?! A szervezők a jövőben figyeljenek oda az adott táj jellemzőire, fontos!!!!!!!”
 • 17. cseppek 2011. augusztus 29. 06:23
  „A cikk stílusa irritáló. A jelentős eseményeknél még okés, hogy percről-percre tudósítanak (bár ott is hagynék időt az információk ellenőrzésének). De egy már mindenki által több tucatszor átélt ünnepségről így hírt adni??? Hááát feláll a hátamon a szőr. Kezd eszembe jutni, hogy 2000 táján miért is fordultam a Fidesz-Kisgazda kormány ellen. Pont emiatt az erőltetett semmitmondás és állandó önünnepeltetés miatt.

  Amúgy gratulálok az iskola újraindításához. Kár, hogy Lipót nem lehet példa a többi kistelepülés számára. Mert ugyan ki tudná még rajta kívül megcsinálni, hogy naponta ezer forintért engedi csak leparkolni az oda érkező autósokat...

  Ebből a pénzből (naponta legalább egy milliót bezsebelhetnek nyáron) minden kisdiákra egy egész tanári kart fizethetnének...”
 • 16. Madarász 2011. augusztus 28. 22:06
  „16. Országos tanévnyitó mindig is volt, csak "I. nemzeti", "II. nemzeti" nem, csak azért nevezték át, mert azt szeretnék elhitetni, hogy ők találták fel a spanyol viaszt.

  15. Mint említettem szappan és víz, már nincs is táptalaj. Nem hosszított műszakot húznak le a gyerekek, ez még simán belefér az aktív pihenés fogalmába.”
 • 15. lampi 2011. augusztus 28. 21:29
  „Szép volt, felemelő, ott voltam. Nem volt sem a nemzeti, sem a szóvirág több a kelleténél. A "püspök" Pápai Lajos megyéspüspök volt, s kb. két perc volt a szerepe. Ez sem volt túlhangsúlyozva. A nemzeti sem - egyébként. Országos tanévnyitó volt. Kell ilyen.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levél - Augusztus 20.

Csapó Imre nem elfoglaltsága miatt nem vette át a levéli képviselő-testület által adományozott díjat… Tovább olvasom