Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Így már fejlesztésre is jut Rajkán az iskola pénzéből

Több pénz jut a rajkai iskolára, miután a mostani tanévtől a helyi német nemzetiségi önkormányzat vette át az intézményt. Már fejlesztésre is jut: újra használhatóvá teszik a tornatermet.
Ahogy a legtöbb helyen, úgy Rajkán is korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartása alá vonták az addig önkormányzati iskolát. A Békefi Ernő Általános Iskolában nyolc évfolyamon összesen mintegy százötven gyermek tanul. Az idei tanévtől viszont a helyi német nemzetiségi önkormányzat vette át az intézményt. A fenntartóváltásból a diákok semmit sem éreztek, hiszen ugyanúgy, ugyanazokkal a pedagógusokkal indult szeptemberben az új tanév, mint a korábbiak. Így azonban helyben dönthetnek a saját dolgaikról – magyarázza Molnár Kálmánné, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Elmondta: a falu már korábban is szerette volna átvenni a helyi iskolát, mivel úgy érezték, az állam nem olyan gazdája az intézménynek, mint ahogy a falu szeretné. Ám az akkori finanszírozási feltételekkel az önkormányzat biztonsággal nem tudta vállalni az iskola működtetését, mostanra pedig már nem is lett volna erre lehetősége. Így vetődött fel, hogy a német nemzetiségi önkormányzat vegye át a Békefit. Ehhez minden feltétel adott volt, hiszen a rajkai iskolában több mint húsz éve – az országban az elsők között – indult német nemzetiségi oktatás. A nemzetiségi iskolák támogatása hasonló az egyházi és alapítványi intézményekéhez. Gyermekenként így a korábbinál 160 ezer forinttal több támogatást kapnak. Ez évente várhatóan mintegy 24 millióval több bevételt jelent – hangsúlyozza az elnök.

Molnár Kálmánné hozzátette: a másik ok, amiért az átvétel mellett döntöttek, hogy Rajkának valóban rajkai iskolája legyen. Azaz helyben hozzák meg a döntéseket. Nemzetiségi iskola esetében nyolc gyermeknek is lehet osztályt indítani, ám fennállhatott annak a veszélye, hogy kisebb létszámnál évfolyamokat szüntethetnek meg. Így biztosítottá vált, hogy megmarad a német nemzetiségi oktatás a településen, ezen keresztül fennmaradnak a német hagyományok is.
 
Szeptembertől már a német nemzetiségi önkormányzat működteti az iskolát, várhatóan jobbak lesznek a feltételek az oktatáshoz.
Szeptembertől már a német nemzetiségi önkormányzat működteti az iskolát, várhatóan jobbak lesznek a feltételek az oktatáshoz.


Az elnök elmondta: október elején érkezett meg az első finanszírozási utalás az államtól. Néhány nap eltérés volt a bérek kifizetése és az összeg megérkezése között. Ennek ellenére mindenki időben megkapta a fizetését, a falu ugyanis biztosította a szükséges forrást. Már jól látszik, hogy a támogatásból nem csupán a működésre, de fejlesztésre is jut majd. Az iskola tornatermét három éve – statikai vizsgálat nélkül – életveszélyesnek minősítette a tankerület akkori vezetője, ezért be kellett zárni. Azóta a kialakított tornaszobában tartják a testnevelésórákat. Most statikussal megvizsgáltatták a tornatermet és még az ősz folyamán kijavítják a hibákat. A költségek egy részét beépítették az iskola költségvetésébe, a másik felét pedig a falu állja. Három éve nem volt festés az intézményben, egy pályázat eredményeként az alsós tantermeket ki tudták festeni a nyári vakáció alatt. Most, az őszi szünetben a többi termet is kifestik, ennek költségét szintén fedezni tudják a finanszírozásból.

Az önkormányzattal kötött megállapodás szerint a karbantartási munkákat és az udvar rendben tartását a községi üzemeltető társaság végzi. Így már nem fordulhat elő, hogy egy probléma esetén akár heteket is várni kell a javításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóbehajtások és könnyítések

Az adóirodának továbbra is kiemelt feladata a jogosan követelt adótartozások behajtása, valamint az… Tovább olvasom