Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ígéretekről, támogatásokról

Az MTE 1904 lemondott elnöke úgy érezte: az egyesület körül kialakult helyzetről beszélnie kell.
Palatinus János
Sértő, a jó hírét is veszélyeztető támadásokat kapott az elmúlt időszakban a klub könyvelésével és pénzügyi mérlegével kapcsolatban: mint mondja, arról senki sem beszélt, miért lett az MTE-nek tavaly tizenötmilliós tartozása.

Húszmillió kellett a szezonra

– 2001 januárjában kerültem a klub élére, társadalmi munkában vállaltam az elnöki tisztséget. Elég kaotikusak voltak az akkori viszonyok: két ügyvivő elnökhelyettes irányította a klubot, s a timföldgyár akkor szállt ki a helyi labdarúgásból. Ez súlyos veszteség volt, ám főképp önkormányzati segítséggel életben maradhatott a klub, s a labdarúgók tovább szerepelhettek az NB II-ben.

Minden év hatalmas harc volt a fennmaradásért. A támogatások hetven százalékát az önkormányzat biztosította, a fennmaradó részt pedig kisebb szponzorok adták össze. Minden évben nullszaldós volt a gazdálkodásunk, takarékos működtetésre törekedtünk: ahol tudtunk, spóroltunk. Az első három évben „gyakorlati gond" nem volt. A financiális problémák ebben az évben jöttek: ám ennek okairól eddig senki sem beszélt.

– Két „tényezőből jött össze" a mostani tartozás. Az egyik a centenáriumi ünnepség, melyet így is a korábbinál jóval kisebb költségvetésből kellett megrendeznünk. Anyagilag azonban – a korábbi ígéretek ellenére – így sem állt mellénk a város és a támogatói kör. Szinte csak pályázati pénzekre számíthattunk. Emiatt itt már elkezdődött az adóssághalmozódás. A másik fontos dolog a futballcsapat feljutása az NBI/B-be. Korábban a Kisalföldön keresztül is ment a találgatás, mennyivel több pénz kell a magasabb osztályra.
Volt, aki ötmilliót mondott, más negyvenet.

A másodosztályban való megmérettetés „elvárás" volt: ígéreteket kaptunk, hogy meglesz ennek az anyagi háttere. Ezeket sajnos nem sikerült realizálni. A költségek viszont messzemenően meghaladták az óvatosabb becsléseket.
Az adósság nagy része ebből adódott: kiderült, hogy közel húszmillió kell egy szezonra.

Névtelen bejelentő és háttérérdekek

– A pénteki közgyűlésre korábban jeleztem az elnökség néhány tagjának, hogy – egy tárgyalás miatt – valószínűleg nem érek oda időben. Ettől még a döntéseket meg lehetett volna ott hozni: még a nap folyamán eljuttattam azt a főkönyvi kivonatot az önkormányzathoz, mely tételesen lezárta a 2004-es évet.

Arról nem volt szó, hogy az előkészített okmányokat a közgyűlésen kell szignálnom: erre természetesen bármikor hajlandó vagyok. Úgy gondolom, a közgyűlésnek a tavalyi mérleget előbb meg kellett volna tárgyalnia, s ez alapján elkészíteni egy jegyzőkönyvet.
– Kovács István megyei sportigazgató szavai különösen fájnak. Úgy vélem, ő nem ismeri az egyesület belső helyzetét, s alapszabályát. A szakosztályok gazdálkodnak a rendelkezésre álló anyagi javakkal, az elnöknek és az elnökségnek irányító szerepe van.

Ezzel nem a felelősséget akarom másra hárítani: igaz, én már július 15-én lemondtam az elnöki posztról. Azóta nem vettem részt az érdemi munkában, ám az aláírási jog egy ideig nálam maradt. Sajnos hónapokig nem sikerült új elnököt találni, így szerencsétlen helyzetbe került az MTE. Az ügyészségi vizsgálat bejelentés alapján indult: a kezdeményezőt nem biztos, hogy az egyesület miatti aggódás vezérelte.
Nem akarom megítélni, milyen érdekek fűznek valakit ahhoz, hogy ebből az ügyből botrány legyen.

A helyzet azonban nem annyira súlyos, mint ahogy azt egyesek beállítják.Természetesen vannak kifizetetlen számlák, de melyik egyesületnél nincsenek?

„ Főállású" elnök kell

– Elfoglaltságom miatt mondtam le nyáron az elnöki posztról. Úgy éreztem, már nem tudok kellő időt fordítani a megnövekedett munkára. Társadalmi munkában napi több órát kellett foglalkoznom a klub ügyeivel. Amíg egy ügyvezető létesítményvezető is dolgozott az egyesületnél, sokkal kevesebb teher hárult rám. Úgy érzem, társadalmi munkában ezt a posztot az NBI/B-ben már nem lehet ellátni. A labdarúgók profi szinten – igaz, elvileg nem profi szerződéssel – való koordinálása főállású elnököt kíván.

– A polgármesteri hivatalba tegnap eljuttattam egy nyilatkozatot, miszerint a tavalyi főkönyvért vállalom a felelősséget. Szeretnék közreműködni abban, hogy ez a gond mielőbb megoldódjék. Mindenre nyitott vagyok, segíteni szeretnék az egyesületnek és a városnak.
Információink szerint az MTE-hez időközben újabb kifizetetlen számlák érkeztek, így a tartozás most már húszmillió forint felé közelít. Ennek rendezéséről – s a tavaszi szezonhoz szükséges összeg előteremtéséről – folynak a tárgyalások. Ha nem sikerül megnyugtató megoldást találni – a jelenlegi állás szerint –, még a csapat másodosztályú indulása is veszélyben forog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem lesz sörfesztivál

A Flesch Károly Kulturális Központban idén érdeklődés híján elmarad a sörfesztivál. Tovább olvasom