Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Igényt tartanak a határátkelőre

Hegyeshalom - Ígéretet még nem kaptak a vagyonkezelőtől, hogy az övék lesz, ám a hegyeshalmiak bíznak benne, hogy a határátkelőjüket munkahelyteremtő beruházásra használhatják.

˝Ha az önkormányzat meg is kapja a régi átkelőt, a közúti forgalom akkor sem szűnik meg˝ – ígérte Szőke László polgármester.

˝A határátkelő funkciója megszűnt, s földhivatali bejegyzés szerint is használatból kivett létesítményekről és területekről van szó: magyarán, az államnak már nincs rá szüksége. Ez az igényünk alapja. Ha mégsem mi kapnánk meg, áldásunk nélkül más nem tud vele mit kezdeni: az ipari vagy szolgáltatási funkcióhoz az önkormányzat rendezési tervének módosítása szükséges˝ – mondta Szőke László településvezető.

Amint arról korábban beszámoltunk, a helyi községháza munkahelyek teremtését tervezi a régi átkelőnél, ezért tart igényt a nemzeti vagyonkezelő zrt.-nél a létesítményre. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője néhány hónapja portálunknak úgy nyilatkozott: az úgynevezett K2-es átkelőt már átvették a vám- és pénzügyőrségtől. ˝Én viszont úgy tudom, csak néhány részt, elsősorban a földterületeket: az épületek átvételére csak a napokban kerül sor. Emiatt is egyelőre áll az ügy, kérelmünkre még nem válaszoltak. Sajnos, a benti laktanya melletti klubhelyiségre vonatkozó igényünkre sem: pedig ezt gyorsan rövidre zárhatnánk, hisz még a megyei rendőr-főkapitányság is támogatta kérésünket.˝

K2: A hegyeshalmi régi határátkelőre igényt tart a helyi önkormányzat. A közúti közlekedés megmaradna, ám az épületekben munkahelyet teremtenének.
K2: A hegyeshalmi régi határátkelőre igényt tart a helyi önkormányzat. A közúti közlekedés megmaradna, ám az épületekben munkahelyet teremtenének.

Portálunk azt kérdezte: ha az önkormányzat megkapja a régi határátkelőt, kezdeményezi-e a közúti forgalom ottani megszüntetését.

˝Nem tervezünk ilyen lépést, hisz ez egy biztonságos átkelő, ráadásul a mezőgazdasági gépek is gyakorta használják˝ – jött a válasz.

˝Hegyeshalomban azonban szeretnénk csökkenteni a forgalmat: erre a legjobb mód az lenne, ha az M1-es autópálya itteni alig több mint egy kilométeres szakaszán – akárcsak onnan Mosonmagyaróvárig – megszűnne a pályadíj. Most ugyanis a Szigetközből érkező, Ausztriában dolgozó autósok mind a falunk felé jönnek s a régi átkelőt választják˝ – mondta.


Nem egyszerű

A határátkelők átadása-átvétele nem egyszerű folyamat. Akadt olyan eset például, hogy a vám- és pénzügyőrség valakinek tíz vagy tizenöt évre bérbe adta kaszálásra az egyik érintett területet. Ezt a szerződést most fel kell mondania. Hegyeshalomban pedig az egyik étterem esetében például a vízellátás mikéntjét kell rendezni a VPOP-val. ˝Már régen meg kellett volna oldani ezeket a gondokat˝ – mondta Szőke László.

Olvasóink írták

  • 2. Bogika 2009. augusztus 27. 14:21
    „Szoval jó lesz ha nem jön erre a sok autos:)”
  • 1. Bogika 2009. augusztus 27. 14:19
    „Aki bejön reggel Hegyeshalomba,annak nagy %-a meg áll a boltoknál is,ez a boltosoknak jó,de másnak is????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangszerkiállítás

Mosonmagyaróvár - Flesch Károly Kulturális Központban az elmúlt hétvégén a zeneszeretők a különféle… Tovább olvasom