Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Igénylik a határon túliak

A magyarigazolvány nyújtotta kedvezményeket nehezen tudják kihasználni a határon túli magyarok, ennek ellenére a dokumentumra egyre nagyobb az igény ottani szervezeteknél.
Eddig összesen 630 ezer igazolványt adtak ki az illetékes szervek. A Szövetség a Közös Célokért Társulás 2001 novemberében azzal a céllal alakult, hogy öt szlovákiai magyar szervezet közös célkitűzéseit segítse. Pk segítenek a magyarigazolvány-kérelmek kitöltésében és továbbításában is.
Adatok szerint eddig több mint 64 ezren kapták meg a Csallóközben a kedvezményekre jogosító dokumentumot.
A szövetség irodáinak megnyitását, a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazását folyamatos támadások érik. Rendőrségi feljelentések, bírósági eljárások sorát indították ellenük, de a szervezet jogszerű működéséhez nem férhetett kétség. A kedvezményekkel és a támogatásokkal azonban még sok a gond.

Az utazási kedvezmény igénybevételét nehezíti, hogy csak belföldi járatokon érvényesíthető – az érintettek azonban általában nemzetközi járatokon tudnak beutazni az országba.
A szintén csak Magyarországon járó kedvezmények közül a pedagógus- és diákigazolvány, valamint az oktatói kártya kiállítása körülményes. A kilátásba helyezett szakkönyvtámogatásra pedig jelenleg még nincs koncepció.

Szegénységi küszöbön a magyarok

Egy tavalyi felmérésük megdöbbentő adatokat tárt fel. Több mint 11 ezer olyan magyar családot vizsgáltak meg, amelynek legalább egy gyermeke jár magyar óvodába vagy iskolába. A vizsgálat összesen mintegy 27 ezer gyermekre és fiatalkorúra terjedt ki. A családok 16 százalékában az apa munkanélküli. A családfenntartók ötven százalékának a havi jövedelme 10 ezer korona alatt marad, és további 40 százalékának nem haladja meg a 20 ezret. Ha ezt összevetjük azzal a ténnyel, hogy a felmért családok 87 százalékában a családtagok száma négy vagy több, illetve a családok 78 százalékában legalább két gyerek van, akkor nyilvánvaló, hogy a vizsgáltak zöme a szegénységi küszöbön él.

Nem vizsgálják a kérelmező magyarságát

Pogány Erzsébet, az iroda vezetője szerint hetente hét-nyolcszázan érdeklődnek náluk a magyarigazolvány után.
– Eddig több mint 64.200 ilyen dokumentumot váltottak ki a csallóközi magyarok – mondta az irodavezető.

– Szerencsére a Szlovákiában élő kérelmezők harminc napon belül megkaphatják a kedvezményekre jogosító papírt. Mi – Romániával ellentétben – nem vizsgáljuk a kérelmező magyarságát, az alapvető emberi jogok alapján elfogadjuk, ha valaki magyarnak vallja magát. Természetesen tartjuk a kapcsolatot más országok, hasonló céllal létesült szervezeteivel. Információink szerint eddig közel 630 ezer magyarigazolványt adtak ki összesen: Kárpátalján 100 ezret, Romániában 360 ezret, a Vajdaságban 97 ezret, Horvátországban 5 ezret, míg Szlovéniában 1600-at. A dokumentum csak Magyarországon vehető át, ám lehetséges megoldásként azt szoktuk javasolni, hogy írjanak egy meghatalmazást, s a település egy képviselője elhozza minden igénylőét – mondta Pogány Erzsébet.

Kezdeti stádiumban

A Duna elterelése óta elzárt három – főként magyarok lakta – településen, Vajkán, Doborgazon és Nagybodakon Nagy Éva koordinálja és segíti a kérelmezőket. A vajkai óvoda vezetője szerint e három községben kezdeti stádiumban van a kérelmezés.
– Úgy tapasztalom, sokakat érdekel az igazolvány, ám az itteni médiában riasztó híreket is lehetett hallani a választások előtt. A kérelmezők egy részét állítólag megfenyegették, s ez megijesztette az ittenieket is. Főleg a fiatalok és a pedagógusok tudnák kihasználni a kedvezményeket: a könyvvásárlási támogatás tűnik a legkedvezőbbnek. Tudomásom szerint a faluban még nagyon keveseknek van magyarigazolványuk, itt csak most kezd beindulni az igénylés.

„ Érte kellene menni"

Valóban. A nyitott kapun keresztül egy disznóölés – főleg idősebb – résztvevőit kérdezve megtudjuk: pénz hiányában nem nagyon járnak Magyarországra, így nem látják értelmét a kiváltásának. Jó szándékukat bizonyítván Kmetrikékhez irányítanak, akik állítólag már rendelkeznek a dokumentummal. A házigazdát az udvaron találjuk, felvetésünkre panaszkodva válaszol.
– Nézze, én már megkaptam az értesítést, hogy mehetek Győrbe az igazolványomért – kezdte Kmetrik Ádám. – Nemrég vásárolni voltam a Metróban, s úgy tudtam, hogy ötvenezer forint feletti vásárlásnál visszakapom az áfát. A magyar vámos azonban különböző jogszabályokra hivatkozva ezt megtagadta. Azóta nem jártam Magyarországon, de már csillapodott a mérgem, s hamarosan kiváltom az igazolványt. A fiamat Komáromban érte incidens: rossz helyen parkolt, így bevitték a Rendőrségre. Magyarázkodására csak azt válaszolták ott: „Mit akartok, ti még magyarigazolványt is kaptok." Nyugdíjaséveinket töltjük feleségemmel, szeretnénk kihasználni például az utazási kedvezményeket is, ám úgy érezzük: most a magyar kormány nem foglalkozik a határon túli magyarokkal – mondta a fiatalember.

Kapcsolódó cikk >>

A támogatás a munkáltatóktól függ (2003-03-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő virággal, de férj nélkül

Egy mosonmagyaróvári asszony hatvan évvel ezelőtt úgy ment férjhez, hogy a Don-kanyarban harcoló… Tovább olvasom