Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Igen az `56-os emlékhely forgatókönyvére

Mosonmagyaróvár - A számos jelentkező közül Kosár Tibort nevezete ki januártól a képviselő-testület a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetőjének. A testület döntött az ’56-os múzeum szakmai koncepciójának megvalósításáról is.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén a tervezett ’56-os múzeum megvalósítási koncepciójának tárgyalása kapcsán dr. Nagy Lajos (MSZP) azt vitatta, hogy az elkészült tervezet szakmai anyag, amit történészeknek kellene tárgyalniuk. A testületnek inkább a megvalósítással kellene foglalkozni. A képviselő nem érti, miért került ez a téma most a testület elé, hiszen még az előző ciklusban megszületett erről a politikai döntés.

Vida István, a szakmai koncepció készítője elmondta: a testület valóban döntött a megvalósításról, ám azóta a folyamat elakadt. Személyes közbenjárásával a szakminiszter 50 milliós támogatást ígért a múzeum elindításához, ám az ehhez szükséges pályázatot nem készítette el a város, így elestek ettől a pénztől.

A testület végül húsz igen szavazat és három tartózkodás mellett elfogadta az ’56-os emlékhely forgatókönyvét és felhatalmazta a polgármestert a koncepció megvalósítására.

A képviselők döntöttek a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. januártól megüresedő ügyvezetői álláshelyére beérkezett pályázatokról. A testület nagy többséggel elfogadta a szakbizottságok javaslatát, így a nyolc jelentkező közül Kosár Tibort nevezték ki a társaság élére. Az új ügyvezető jelenleg a Rekultív kft. jánossomorjai üzemegységét vezeti, korábban pedig ugyanezen társaság csornai üzemegységét irányította öt évig.

A képviselők a napirendek sorában döntöttek a Karolina kórház jövő évi üzleti tervéről. (Ennek részleteiről lapunk szerdai kiadásában számoltunk be.) Dr. Árvay István (Fidesz) szerint ez az anyag a kórház üzleti elképzelése, amit lehet, hogy a testület másként gondol. A képviselő a terv szakmaiságát nem vitatja, ám az kétségtelen, hogy soha nem látott önkormányzati szerepvállalást tartalmaz. Németh Sándor (MDF) úgy véli: már az is nagy eredmény lesz, ha veszteség nélkül zárja az intézmény a következő évet. Az önkormányzati támogatás mellett a kórháznak meg kell keresnie az egészségpénztári bevételen túli forrásokat is. Szentkuti Károly (SZDSZ) kiemelte: a kórház adósságcsökkentéséhez nagyban hozzájárult az ideérkezett kormányzati támogatás is. A képviselő azt tudakolta az igazgatótól, hogy a stratégia kidolgozásakor figyelembe vették-e a megyei kórház erősségeit, hiszen versenyhelyzetben ez nehezítheti a mosonmagyaróvári intézmény helyzetét. Szerinte itt olyan területeket kellene fejleszteni, amelyek a győri kórházban gyengék. Szabó Miklós polgármester szerint a kért támogatást feltételekhez kell kötni és ösztönző rendszert kialakítani. Kérte továbbá Szentkuti Károlyt, hogy a szabad demokrata szakminiszternél próbáljon meg lobbizni a kórház alacsony teljesítményvolumen-korlátjának emelése érdekében. Dr. Vermes Tamás főigazgató elmondta: a megyei kórház közelsége valóban nagy kihívást és fenyegetettséget is jelent. A kórház akciótervének kidolgozásánál természetesen figyelmet fordítanak erre is.
(A tanácskozás további témáira később visszatérünk.)

Olvasóink írták

 • 4. zenelady 2007. december 19. 18:56
  „:)”
 • 3. Lali 2007. december 18. 14:47
  „Lakos elfelejtetted, hogy az 56-os múzeum ötlete nem ennek a ciklusnak a terméke. Most éppen ennek az ésszerüsítése folyik.”
 • 2. Lakos 2007. december 18. 10:04
  „Szerintem építsünk még az 56-osmúzeum mellé, Szent István házat, Turulmadár-házat, Béla-műtermet, Mátyástemplomot, Dobzsekirály-büfét, Törökvész-féket, 1456-os múzeumot, meg 1848-as kialító csarnokot, meg 1989 vasfüggönyházat, meg I és II WW szobrokat. Aztán nevezzük át az összes utcát tökmindegy mire (a lakosság akaratának ellenére), azt így legaláb több ezer munkahelyet teremtünk....”
 • 1. Ham 2007. december 16. 11:21
  „Szentkuti Úr emlékezetével úgy látom komoly problémák vannak.
  Elvette az SZDSZ-es miniszter a kórháztól a TVK maradékot, ami a rekonstrukció miatt megmaradt, majd ennek egy részét kegyeskedtek visszaadni. Na ez ám a kormányzati támogatás szadeszos módon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két baleset tette árvává a testvéreket

Hegyeshalom - Úgy érzem, ez egy rossz álom, és édesanyám akármelyik percben beléphet az ajtón, itt… Tovább olvasom