Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Igazgatta és orvosolta is az akadémiát

Negyvenöt éven át tanított, ebből huszonöt évig igazgatta is a mosonmagyaróvári egyetemi kar jogelődjét Masch Antal. Az egykori igazgató különleges pályájával ismerkedhettek meg a nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbbi előadáson.
Egy egészen különleges tanári pályával, Masch Antal életével és munkásságával ismerkedhettek meg a nyugdíjasegyetem hallgatói dr. Tenk Antal előadásában. Masch Antal 1840-től egészen 1884 végéig tanított a mosonmagyaróvári egyetemi kar jogelődjén. Ebből huszonöt éven át volt az intézmény igazgatója.

Az előadásnak két okból is volt aktualitása: egyrészt százharminc éve halt meg Masch Antal, másrészt pedig száznegyven éve lett az újonnan megalakult Magyar Királyi Gazdasági Akadémia igazgatója. Az előadó kiemelte: Masch Antal négy cikluson át volt az intézmény igazgatója. Először a magántanintézeté, majd a császári-királyi, ezt követően a királyi felső gazdasági tanintézeté, végül pedig 1874-től a Magyar Királyi Gazdasági Akadémiát vezette.

Az óvári akadémia egykori igazgatója, Masch Antal munkásságáról beszélt dr. Tenk Antal a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.
Az óvári akadémia egykori igazgatója, Masch Antal munkásságáról beszélt dr. Tenk Antal a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.

Masch Antal nem csupán az intézet igazgatója, de egyben iskolaorvosa is volt. Sőt, a környező településeken is praktizált. Összesen hét tantárgyban okította a hallgatókat. Nem tankönyveket használt, hanem saját maga írt tantárgyi iránymutatásokat. Összesen nyolc kutatóintézet alakult az irányítása alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi politikusok vagyonleltára

Elsőként Mosonmagyaróvár elöljáróinak válaszait adjuk közre. (I. rész)
Tovább olvasom