Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Idősek otthonaként működhet a szalézi

Egy mosonmagyaróvári kft. idősek otthonává építené át a mosonmagyaróvári volt szalézi iskola épületét. Ám minden attól függ, mikor fizet az állam a városnak az ingatlanért.
Majd egy évtizede húzódik már az egyházi kártalanítás folyamatában a mosonmagyaróvári volt szalézi épület visszaadása. Itt a rend működtet egy kápolnát, de a főépületben jelenleg az Éltes Mátyás speciális tantervű iskola működik. Az önkormányzat döntése szerint szeptembertől az Éltes a Bartók-iskolába költözne. Információink szerint idén nyáron az állam a kártalanítás során Mosonmagyaróvárnak 50 millió forintot juttat. A nagyobb hányadot, mintegy 250 milliót később fizetik ki.

– Egyelőre semmi sem biztos – mondta a Kisalföld érdeklődésére dr. Mészáros Béla szalézi templomigazgató. Annyi látszik csak, hogy ha az állam hajlandó fizetni a városnak a mintegy 600 négyzetméteres épületért, akkor az ingatlan a rend tulajdonába kerül. Ám az átépítés és a fenntartás költségeit a szaléziak egyedül vállalni nem tudják, ezért egy helyi vállalkozói csoporttal tárgyalnak egy idősek otthona létesítéséről. Amennyiben ténylegesen megtörténik a visszaadás, három-négy hónap alatt elvégezhető lenne az átépítés.

Legalább 150 férőhelyes idősek otthona létesítését tervezi egy mosonmagyaróvári kft. – erősítette meg értesüléseinket Havasi József, a szalézi rend magyarországi rendfőnöke. Havasi páter tagja az egyházi ingatlanok visszaadásáról tárgyaló egyeztető csoportnak is. Elmondta: bírja Stipkovits Pál polgármester ígéretét arról, hogy júniusban visszakapja a rend az épületet, feltéve, ha megérkezik az állami kártalanítási csomagnak legalább az első 50 milliós részlete.
A rendfőnök elmondta: a szaléziak Magyarországon jelenleg 45 rendtaggal vannak jelen, s három iskolát, három kollégiumot és hat plébániát működtetnek.

A mosonmagyaróvári épületbe legalább 150 férőhelyes szociális létesítményt terveznek, a padlásteret is beépítve. A munka az épület kiürítése után azonnal megindulhat, s jövő nyárra akár el is készülhet a szociális otthon. Havasi József hozzátette: Stipkovits polgármesterrel előzetes megállapodást kötöttek arról is, ha valamilyen ok miatt a későbbiekben nem lenne életképes a szaléziak és a vállalkozói csoport együttműködése, akkor a város átvállalná az idősek otthona működtetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beletört a kés

Késszúrással végződött egy családi veszekedés péntek dél körül Mosonmagyaróváron egy Szent… Tovább olvasom