Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Időnként csatába kell menni - interjú Nagy Istvánnal

Nagy István, a Fidesz–KDNP jelöltje, Mosonmagyaróvár alpolgármestere az áprilisi országgyűlési választásokon első fordulós, történelmi győzelmet aratott.

Portálunknak most elmondta: nem tart a mosoni régió szükségszerű újrapozicionálása miatti megyei csatározásoktól. Polgármesternek is készül.


– Nem túlzás, hogy történelmi győzelmet arattak, mivel 1990 óta a Fidesz egyedül még nem tudott választást nyerni Mosonmagyaróváron. Ön pedig a szavazókörökben még 8–10 százalékkal több voksot is kapott pártjánál.

– Igen, én is felfigyeltem erre, s ez nagy örömmel és felelősséggel tölt el. Ha a pártot nézzük, a Fideszt 2006 óta helyben sikerült úgy vezetnem, hogy felelősségteljes, erőt mutató szervezet maradt. Házunk tájáról nem lehetett semmiféle ügyről hallani. Azt látták az emberek, hogy érdemes hozzánk fordulniuk, hiszen annak hathatós eredményei lesznek. A városban a Fidesz ennek köszönheti 51 százalékát. Soha ehhez fogható eredményünk eddig nem volt. Érezhető is ennek nyomán Mosonmagyar-óváron egyfajta hangulatváltozás. Vidéken pedig megőriztük, helyenként izmosítottuk pozícióinkat.

Nagy István: ˝Most nagyon oda kell figyelnünk, hogy mindenki megtalálja a szerepét az új szerkezetben is.˝
Nagy István: ˝Most nagyon oda kell figyelnünk, hogy mindenki megtalálja a szerepét az új szerkezetben is.˝

– S személyes, első fordulós többletsikere...

– Engem erősített alpolgármesteri megbízatásom is. Naponta kerültem közvetlen kapcsolatba helyiekkel, akár elemi problémáikkal is. Ezen túl pártokon átívelő támogatást is kaptam, mert számos baloldali és liberális voksot is elnyertem. Sokan el is mondták utóbb: a Fideszre nem, de rám odahúzták az ikszet. Én azonban mindkettőért dolgozom.


– Sok új barátja lett a siker óta?

Én remélem, hogy egy év múlva is a ˝Nagypista˝ tudok maradni, s Mosonmagyaróvár polgármestereként is beszámolhatok közös eredményeinkről.
– Nem nagyon van időm barátkozni. Ha a napi 12–16 órás munkám után akad szabadidőm, azt családommal igyekszem tölteni. Nélkülük, támogatásuk nélkül nem bírnám el a feladatokat. Egyébként régóta dolgozom már a közéletben, s megtanultam elválasztani az őszinteséget az érdekemberek hízelkedésétől. S megtanultam nem elszállni. A problémák sokasága amúgy is a földre kényszerít.


– Melyek e földre kényszerítő égető teendők?

– A szociális feszültségek enyhítése, a gazdasági válságkezelés vagy az elszámoltatás talán legfontosabb közös képviselői feladatunk. Ám egyszerű, de végtelenül bosszantó helyi dolgokat is kezelni kell. Például, hogy mi a magyarázata annak, hogy Hegyeshalom életét tönkreteszik a hajnaltól késő estig rajta átzúduló járművek, mert a határtól 3 kilométer hosszan fizetős, ám onnan ingyenes a sztráda. Vagy a Rajka–Hegyeshalom vonalon nagy küzdelmek árán sikerül megmenteni a közlekedést, de van néhány vonat, amelyre „technikai okok" miatt tilos felszállni. Üresen járnak a szerelvények. Vagy miért nem lehet a határ menti bevásárlóközpontot egy lehajtóval megközelíteni. Ezekre mielőbb válasz kell. De ugyanígy tarthatatlan az úthálózatunk állapota. Ezt megyei képviselőtársaimmal együtt kell sürgősen rendeznünk.


– Sportcsarnok...

– Régi adósságunk ez, s mindent el fogok követni, hogy erre a pénz megérkezzen a városba. Ám ugyanilyen fontos, hogy a még csak a papíron megvalósult, szerződéssel bíró uniós pályázataink befejeződhessenek. Nehogy áldozatul essen bármelyik is a kormányváltásnak.


– Van ilyen veszély?

– Remélem, hogy nincsen. Ám az utolsó időben sok olyan eredményhirdetés történt, melynek fedezete köztudottan nem volt meg. Ám a Futura és a mosoni belváros-rehabilitáció nem látszatberuházások, hanem megalapozott elképzelések.


– Pénteken első ízben ült be az ország házába. Milyen bizottságba került?

– Többet is megjelöltem, végül a költségvetési, pénzügyi és számvevőszékibe.


– A parlamenti munkában újonc lesz. Ki az a megyei politikusok közül, akinek ad a szavára?

– Jó viszonyban vagyok mind a hét képviselőtársammal. Személyes kapcsolatom alapján elnökünk, Szakács Imre véleményére mindig adok. Gazdasági kérdésekben pedig Borkai Zsolt az, akivel Győr potenciáljai miatt egyeztetnem kell.


– A személyes jó kapcsolatok dacára, mivel átalakulnak a megyei választókerületek is, elkerülhetetlen, hogy a mosoni régió újrapozicionálódjék a megyén belül...

Számos példából meggyőződtem róla, hogy az országgyűlési képviselői és polgármesteri poszt együttes betöltése sokkal eredményesebb egy-egy település számára.
– Így van. Tudomásul kell venni, hogy Győr-Moson-Sopron három történelmi vármegyéből állt össze. Mosonnak három mai országgal van szerves kapcsolatrendszere, s ennek kihasználása az egész megyét előbbre viheti. Éppen most készülünk Moson vármegye évezredes múltjának megünneplésére, s e kiterjedt kapcsolatrendszer megerősítésére.


– Az újrapozicionálás során elkerülhetetlenek lesznek a konfliktusok...

– A csatározásoktól én sohasem féltem, az elkerülhetetlen harcokat
mindig megvívtam. Az igazi eredmények sohasem jönnek könnyen. Időnként csatába kell menni, ám jó csapat nélkül az ütközetet nem lehet eredményesen megvívni.


– Készen áll már a csapata?

– Ezt az új szerepet most mindenkinek tanulnia kell. Ám az áprilisi választásokon mindenki derekasan helytállt. Most viszont mindenki keresi a helyét, hogy sikeresek legyünk a következő megmérettetésen is.


– Az önkormányzati választásokra utalt ezzel?

– Igen.


– Ön már ismeri a helyhatósági választások várható új szabályait?

– Nem, csak az alapelveket. Így azt, hogy megfeleződik az önkormányzatai képviselők száma.


– Itt én ellentmondást érzek. A Fidesz igen nagy párt lett, viszont jóval kevesebbeknek jut most pozíció. Ez belső feszültségeket szülhet.

– Ez igaz. Most nagyon oda kell figyelnünk, hogy mindenki megtalálja a szerepét az új szerkezetben is. Az önkormányzati sikerünk is attól függ, milyen erős lesz a csapatunk. Az a nagy feladat, hogy önzetlen segítőink sokasága megtalálja helyét a helyhatósági választásnak a Fidesz–KDNP–civil szövetségben nekivágó csapatunkban.


– Ön lesz e szövetség polgármesterjelöltje?

– Igen. Számos példából meggyőződtem róla, hogy az országgyűlési képviselői és polgármesteri poszt együttes betöltése sokkal eredményesebb egy-egy település számára.


– Egy év múlva kivel fogok így beszélgetni?

– Nos, mostanában többen kérdezik, hogy minek szólítsanak: képviselő úrnak vagy alpolgármester úrnak. Én remélem, hogy egy év múlva is a ˝Nagypista˝ tudok maradni, s Mosonmagyaróvár polgármestereként is beszámolhatok közös eredményeinkről.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. nagyjancsi 2010. május 21. 11:22
  „A Futura mindentől és mindenkitől függetlenül egy nagyon felesleges dolog. Rengeteg pénzbe kerül, majd kihasználatlan lesz - ezután pedig a városnak kell majd eltartani, üzemeltetni, stb. Hosszú távon tuti veszteség. Helyette sok mást lett volna érdemes forszírozni...”
 • 20. KoPi 2010. május 21. 06:01
  „zopika02:
  Nocsak, eltűnt a véleményeid közül az "idióta, határtalan barom" minősítés. Most már "csak" antidemokratikus -fideszestől együtt - és a választókat veszi semmibe. Még jó, hogy vannak az országban ilyen okos, képzett, demokratikus, az ország és az EU polgárainak sorsáért aggódó személyek, mint te. Nem is értem, hogy miért nem te vagy Magyarország miniszterelnöke! Sőt szerintem egyenesen pápának kellene jelöltetned magad. Na pá-pá.”
 • 19. pancser 2010. május 20. 23:28
  „"zopika02" ki az az S.P. városunk egykori első embere talán? Az, hogy az MSZP labdába sem rúgott országosan Gyurcsány Ferenc érdeme. A helyiek is ugyanolyan gyávák mint azok akik Fletó mögé bújtak. Hova tűntek a nagy helyi nevek, indítanak egy senkit a biztos bukásba? <moderálva>”
 • 18. zopika02 2010. május 20. 21:56
  „16. hozzászólás Wieselburger 2010.05.20. 16:50

  Ha annak idején / nem is olyan rég / érzett magában annyi magabiztosságot hogy az olimpiai mozgalom kárára még az EU Parlamenti választásokon indul, akkor hogy fordulhatott ennyire ki saját magából ? Vagy talán már mikor európai parlamenti képviselő lett akkor is csak szart rá mindenre mi lesz az EU ban ? Hiszen tudta elindul az országgyűlési választásokon ? Akkor sok hasznot nem hozott munkájával szerény kis hazánknak, hanem éppen csak kárunkra vált. Most ki képviseli hazánkat a nemzetközi porondon ? Minden számít csak a választópolgár nem, illetve csak addig amíg meg nem választanak.... Bru ha ha ha ha .... Köszönjük S.P. Köszönjük. Hajrá magyar ország...... A véleményem megvan, részemről a vita lezárva !”
 • 17. janó68 2010. május 20. 20:15
  „Először is gratulálok István az elért eredményért ! A barátokra meg valóban nincs időd, de bármennyire is gondolod, hogy ismered az embereket, nagyon sok érdek barátod lesz majd ezután ! Mert ugye a napi 12-16 óra munka után már nincs energiája az embernek másra.Csak azt az időt is el kell tölteni valakikkel, s hát az ember társas lény, és ezt az érdek emberkék nagyon jól tudják ! Ezek után csak azt kívánom, hogy a család ne lássa kárát ennek a napi 12-16 órás munkának !”
 • 16. Wieselburger 2010. május 20. 16:50
  „zopika02!
  Legalább néznél utána a jogszabályi előírásoknak, mielőtt leírsz mindenféle baromságot! Hallottál már az összeférhetetlenségről?? S.P.-nek le kellett mondania az EP képviselői mandátumról, különben múlt pénteken nem igazolták volna a mandátumát és nem tehetett volna esküt, ezáltal pedig OGY elnök sem lehetett volna. Először tájékozódj, utána beszélj!
  Másrészt akinek nem tetszik a Fidesz belső működési mechanizmusa, az valószínűleg nem lép be, az választ más pártot magának, vagy nem választ egyet sem. Már nem lesz belőle hátránya senkinek, mint régen!. Ilyen egyszerű. Azt, hogy a Fidesz belül mennyire demokratikus, vagy mennyire nem, azt döntse el a tagság és ne olyanok akarják megmondani a tutit, akik még ilyen egyszerű összefüggéseket sem képesek összerakni, mint összeférhetetlenség és hasonlók.
  Tudom, hogy nem egyszerű dolog eligazodni az alkotmányjogban, de ha nincs lövésed hozzá, akkor inkább ne beszélj hülyeségeket. Szerintem. Persze mindenkinek, így neked is jogod van osztani az észt. Bár ettől még a tények tények maradnak!”
 • 15. pancser 2010. május 18. 13:27
  „A magyar demokrácia még nagyon ingatag, túl sok ember csapódik ide oda. Pedig valójában a mozgás ilyen mértékben nem lenne indokolt. Már most mutatkoznak bizonyos túlkapások jelei. A labilis demokrácia jele a Jobbik sikere is, ami maga a csodavárás. Korrupció volt van és lesz örökké, egyetlen párt sem mentes tőle. OV. megszólalása valamiféle forradalomról, nem vall bölcs államférfira, hanem inkább a demokrácia lénegét nem értő tömegnek szóló demagógia!”
 • 14. zopika02 2010. május 18. 12:39
  „Kopi

  Nem a szőlő savanyú, hanem arra próbáltam rávilágítani ebben a pártban miféle régmúltból eredő furcsaságok is fellelhetők. És ennél a pártán láthatók legjobban a személyi kultusz jelei is, tulajdonképpen működés szempontjából az MSZP sokkal demokratikusabb. És igen is nem érthet mindenki mindenhez, felelősségteljesen nem lehet egy embernek több pozíciót betölteni. Hiszen ha nincs éppen a helyén akkor a munkáját másnak kell elvégezni persze a tiszteletdíját gondolom akkor is felveszi, persze lehet pozíciókat és különböző tisztségeket egymásra halmozni de hogy annak mi értelme van azt talán a Viktorkádtól kéne megkérdezni. És ez most nem a Pista személye ellen szól, de akárki indult volna a Fidesz színeiben bárki bekerült volna az országgyűlésbe. Beleszólása pedig a dolgokba valljuk be őszintén nem sok lesz.”
 • 13. zopika02 2010. május 18. 12:39
  „Kopi

  Nem a szőlő savanyú, hanem arra próbáltam rávilágítani ebben a pártban miféle régmúltból eredő furcsaságok is fellelhetők. És ennél a pártán láthatók legjobban a személyi kultusz jelei is, tulajdonképpen működés szempontjából az MSZP sokkal demokratikusabb. És igen is nem érthet mindenki mindenhez, felelősségteljesen nem lehet egy embernek több pozíciót betölteni. Hiszen ha nincs éppen a helyén akkor a munkáját másnak kell elvégezni persze a tiszteletdíját gondolom akkor is felveszi, persze lehet pozíciókat és különböző tisztségeket egymásra halmozni de hogy annak mi értelme van azt talán a Viktorkádtól kéne megkérdezni. És ez most nem a Pista személye ellen szól, de akárki indult volna a Fidesz színeiben bárki bekerült volna az országgyűlésbe. Beleszólása pedig a dolgokba valljuk be őszintén nem sok lesz.”
 • 12. pancser 2010. május 18. 12:09
  „A Futura egy marhaság szerintem, akár ő mondja akár más, a moson belvárosi elképzelések sem éppen nyerték meg a tetszésemet. Van még gond bőven például a kórház kérdése, az örömmámornak vége jönnek a szürke dolgos hétköznapok az embert és idegeket koptató viták. A tapasztalataim szerint ritka az mikor a népszerűség és a menedzselési tehetség egybe esik. Persze vannak kivételek,”
 • 11. Tmoha 2010. május 18. 10:42
  „Azért tegyük hozzá a nyiatkozathoz, hogy sok szavazat a Pisti személyének, ismertségének szólt, nem a pártnak. A másik oldal jelöltje ismeretlen volt a szavazók többségének. Ezenkívül csak gratulálni tudok, és kívánom, hogy legyen ereje végigcsinálni!”
 • 10. sicc 2010. május 18. 09:44
  „Én sajnálom, hogy keveset lesz itthon. Szerintem a többi óvári fideszes fele annyit sem ér ,mint Nagy István .Sem politikai,sem diplomáciai érzékük nincs.Ő közöttük a legnormálisabb, a többiek ,nem akarok neveket mondani, csak magamutogatók.”
 • 9. hyundai 2010. május 18. 08:46
  „Több példa is alátámasztja a képviselő-polgármester életszerűségét, lássunk csak egyet: Kósa Lajos...képviselősége mellett virágzik Debrecen városa, az emberek meg tisztelik és semmi pénzért nem szavaznának másra! No ugye, hogy működik! Gratulálok Pisti! Haladjunk ezen a jó úton tovább!!!”
 • 8. pancser 2010. május 18. 08:35
  „Nem bántásból mondom: Ha valaki politikára adja a fejét, annak gumiból kell lenni gerincének, különben eltörik ez a fontos szerv. Ahhoz is gyomor kell, hogy nem azt momdjuk amit valójában gondolunk, ez bizony idővel oda vezet, az illető maga sem tudja kicsoda valójában. Ha meg szuverén és önálló marad az meg nem való politkusnak, összeszed egy csomó ellenséget, párton belül és kívül. Egy bizonyos szinten felül az erkölcsi normák is megváltoznak. Például úgy gondolom, hogy egy ekkora város polgármesteri feladatainak ellátásához egész ember kell. Most az lesz bebizonyítva, hogy ehhez fél ember is elég, ami nem igaz, mert miért lenne dr.Nagy úr szupermen? Nem az, meg a többi hasonló cipőben járó sem. Mások fognak dolgozni helyette, jól vagy rosszul. A gondolatsort lehet folytatni, azzal a megjegyzéssel, hogy a dolog elég gyakori. Ha dolog jó oldalát nézem, ebből a városnak haszna is lehet, aki közel van a tűzhöz az melegszik.”
 • 7. rezi 2010. május 18. 08:11
  „A spanyolt ne felejtsd ki!”
 • 6. KoPi 2010. május 18. 06:05
  „zopika02:
  Mi van? Savanyú a szőlő? Azt azért tedd hozzá, hogy dr Schmidt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, címzetes egyetemi tanár, a magyaron kívül angolul, németül és franciául beszél anyanyelvi szinten. Csak, hogy láthassuk, mennyire "idióta, határtalan barom" - a te szavaiddal élve - S. P. Te zopika02, mit tudsz felmutatni? Ja, hogy semmit? Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna.”
 • 5. dohogó 2010. május 17. 21:15
  „Pista, Pista! Agrármérnök létedre tudhatnád: 1 ló - 1 nyereg - 1 segg. További jó munkát és a "nagy elődök" hibáinak következetes kerülését kívánom!”
 • 4. zopika02 2010. május 17. 20:47
  „Európa parlamenti képviselő, a Nemzetközi Olimpiai bizottság tagja, a Magyar Olimpiai bizottság elnöke, ország gyűlési képviselő és egyben az országgyűlés elnöke, ki ő egy személyben ? Na ki ? Igen az idióta S.P. az a határtalan barom. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok......... Bruhahaha......... Egy seggel vagy 10 lovat megülni ehhez kell ám tudomány az ökreinek.....”
 • 3. Boli 2010. május 17. 19:43
  „Stipi Palinál is sántított a dolog: meséljék valaki másnak, hogy ha valaki polgármester és parl.képviselő is, mindkét munkáját el tudja rendesen(!) látni. Egyébként gratulálok neki az elért eredményért!”
 • 2. deadcode 2010. május 17. 18:08
  „jónapot tanárbá :D engem tanított,mennyire királyok voltunk,maga volt a legjobb fej”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a kisvonat és a mászóka az óvodában

Megszépült a mosonmagyaróvári Vackor Óvoda udvara. Tovább olvasom