Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Időben kaphatnak pénzt szúnyogirtásra

Az önkormányzatok idén már most döntöttek a szúnyogirtásra szánt pénzek felosztásáról.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Bizottság a napokban döntött az idei szúnyogirtási támogatásokról, melynek eredményét a megyei területfejlesztési tanács csütörtöki ülésén ismertette. 2004-ig minden évben a Magyar Turizmus Rt. az önkormányzatokkal felesben állta az irtási számlát, ám tavaly a részvénytársaság nem írt ki ilyen pályázatot. Úgy tűnt, állami segítséget nem is kapnak a hivatalok a vérszívók ellen, önerőből azonban nem tudták volna megfékezni őket. A helyzet különösen a Szigetközben volt kritikus, ugyanis a nyári mesterséges elárasztás – ami ugyan jótékony hatással van a természetre – után maradt tocsogókban milliószámra keltek ki a szúnyoglárvák. Végül megkésve bár, de a Regionális Fejlesztési Ügynökségnél lehet pénzt nyerni a permetezésre, jókora csúszással: az elbírálás csak augusztusban történt, így szeptemberben, a szezon végén lehetett csak irtani.

Elosztották a pénzeket

Ebben az évben szerencsére jóval korábban gondolkodtak az illetékesek: most a soproni székhelyű Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság már március végére meghozta döntését a szúnyogpénzekről. E szerint Lébény saját településére 500 ezer forintot nyert. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás 26 községre összesen 2,5 millió forintot kapott – ebből leginkább a Szigetközre juthat.

A Lajta-parti város magának egymilliót nyert, Sopron négymilliót. Dunasziget kilenc község gesztoraként 2,5 millió forintból irthatja a vérszívókat. Vámosszabadi négy községre egymilliót nyert, Győrladamér öt településre másfelet. Börcs hat község gesztoraként egymillió forintos támogatásban részesül. A közeljövőben közbeszerzési eljárással kell kiválasztani a permetező céget az önkormányzatoknak.

Árvíz után sok lehet a szúnyog

A szúnyogirtás nem olcsó mulatság: míg tavalyelőtt hektáronként 670 forintért, tavaly már 1000–1200 forintért vállalták a cégek a permetezést. Mosonmagyaróvár 1400 hektárnyi területén egy irtás így közel másfél millióba kerülhet. A Szigetközben idén is valószínűleg két konkurens cég száll harcba majd a munkák elvégzéséért: egy helikopteres és egy repülős irtó. A csapadékos időjárás, a melegebbre fordult idő és a mostani áradás is azt jelzi: vérszívókban gazdag lehet a nyarunk. Az is lényeges kérdés, hogy az önkormányzatok mekkora önerőt képesek biztosítani a most megszavazott összegekhez.

Lakossági hozzájárulással

Csaplár Zoltán, Lébény polgármestere elmondta: a most elnyert összeget az önkormányzat is kiegészíti majd, ám azt még nem tudni, mennyivel.
– A betervezett pénzekből spórolnunk kell erre. Legalább három irtást szeretnénk településünkön, hisz nyáron a határban elöntött részeken rengeteg a szúnyoglárva. Tavaly egyetlen fillért sem nyertünk, így lakossági hozzájárulásra volt szükség. Azt kértük, aki teheti, az önkormányzati pénzek mellett járuljon hozzá az irtáshoz. Volt, aki kétszáz forintot, volt, aki ötezret adott. Ha nem lesz hatalmas szúnyoginvázió, akkor idén nem lesz szükség erre, ellenkező esetben azonban kérni fogjuk segítségüket – mondta a településvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorú ellenőrzések mindenütt

A Nemzetközi Rendőr Szervezet (IPA) szervezésében rendőrökkel és ügyészekkel közösen egy hetet töltött Izraelben Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a közelmúltban. A csoport nem csupán Tel-Aviv és Jeruzsálem kulturális és történelmi emlékeiben gyönyörködött, hanem szakmai és biztonsági szempontból is ismerkedtek a közel-keleti állammal. Tovább olvasom