Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Idénymunkásokat, házalókat ellenőriztek a razzián

Kistérség - Néhol embertelen, mostoha körülmények, máshol lejárt lakcímkártya, hiányos iratok fogadták a rendőrség, a határőrség, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Idegenrendészeti Igazgatóságának képviselőiből álló csapatot minapi akciójukon.
A rendőrség, a határőrség és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Idegenrendészeti Igazgatóságának minapi összehangolt akciója során a rendőrök nyolc helyszínen negyvenöt személyt igazoltattak. Egy részük a keleti országrészből érkezett alkalmi munkavállalóként, akiket helyi cégeknél szinte fillérekért alkalmaznak. A csoport olyan szálláshelyeket is feltérképezett, ahol tucatjával élnek roma nemzetiségű román állampolgárok: nők, férfiak és gyerekek.

– Kapitányságunk illetékességi területén magas az illegálisan foglalkoztatottak száma – hangsúlyozta Borsody Zsolt, az akciót vezető rendőr százados. Elmondta: a razzia célja éppen az volt, hogy azok szállását felderítsék, megállapítsák az alkalmazók és alkalmazottak személyazonosságát, feltérképezzék foglalkoztatásuk körülményeit.
A rendőrség információi szerint a foglalkoztatottak nagy részét – szervezett formában, emberkereskedelmi jelleggel, komoly haszonra szert téve – hazánk keleti részéből szállítják ide meghatározatlan időtartamra, szerződés, írásos megegyezés nélkül.
Ezek az emberek napi ezer forintért dolgoznak, sok esetben embertelen körülmények között.

Régi gazdasági épületekben, istállókban tucatjával élnek, a mezőgazdasági idénymunkák idején számuk pedig megsokszorozódik.
Az akció során elsőként Jánossomorja területén ellenőriztek. Újtanyán, majd a Szent István, a Móricz Zsigmond, a Szabadság és a Malom utcákban keresték meg a már ismert helyszíneken az ott élőket. A mosonmagyaróvári külső gazdasági iskolánál és az egykori Pitsch-kocsmánál olyan román állampolgárokra találtak, akik házalással keresik meg a mindennapit.

– A termékeinket Budapestről szerezzük be, már kialakult egy vásárlói körünk és azokat látogatjuk meg – mesélte egy asszony, aki családjával tizenöt éve él – kisebb-nagyobb megszakításokkal – Mosonmagyaróváron. Az alig harminc négyzetméteres, romos épületet több család is bérli, de mint mondják, ez még így is jobb, mint az otthoni viszonyaik.

A rendőr százados viszont hozzátette: a lakosság részéről nagyon sok panasz érkezett a házalókra, akik amellett, hogy portékáikat illegálisan árusítják, sokszor még igen szemtelenek és erőszakosak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farönkbe kapaszkodva menekültek meg a kenusok

Szigetköz - Bedőlt fák, felkészületlen túrázók – ezek a leggyakoribb okai a szigetközi vízi… Tovább olvasom