Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Idén nyáron is népszerű a diákmunka

Ugyan már csak egy hónap van hátra a nyárból, de még nem késő diákmunkát keresni. Ha valaki eléggé motivált, még lehet szerencséje és kereshet egy kis pénzt iskolakezdés előtt.
„A diákokat sokszor kihasználják, nem annyit fizetnek, amennyit megbeszéltek, vagy akár egyáltalán nem fizetik ki. Ilyenkor nehéz bármit tenni, ha nincs szerződés a munkahellyel"– kezdi a beszélgetést Horváth Tamás, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán alapított Mobilitás Iskolaszövetkezet regionális igazgatója. „Iskolaszövetkezeten keresztül ilyesmi nem fordulhat elő.

Egy tavalyi törvénymódosítás óta köteles a munkáltató azt is előre megmondani, hogy milyen munkakörbe veszi fel a diákot, mennyit fog fizetni és mennyit kell ezért dolgozni, illetve a munkakezdést megelőzően az adóhatóságnak jelenteni kell a munkavégzést. Így sokkal átláthatóbb a rendszer" – tette hozzá.

A cégeknek megéri diákokat foglalkoztatni a rugalmas alkalmazhatóság miatt, ráadásul nem kell utánuk járulékot fizetni a tanulói vagy hallgatói jogviszonyuk miatt. A nyári szabadságolások idején jól jön a segítség mindenhol, különösen, ha még költséghatékony is ez a megoldás.
„Tizennyolc éves kor felett sokféle munkakörbe tudunk a diákoknak munkát biztosítani, akár azt is figyelembe véve, hogy milyen szakon tanulnak vagy milyen érdeklődéssel rendelkeznek. Alkalmaztunk már tolmácsot, programozót, gépészmérnököt, akiket aztán a diploma megszerzése után a partnercégek visszavártak. Célunk, hogy a versenyszférát közelebb hozzuk a felsőoktatáshoz" – folytatja Kovács Ádám, a szövetkezet másik igazgatója.

Mint megtudtuk, általános tapasztalat, hogy már egyre kevésbé költik szórakozásra a fizetésüket a diákok. Folyamatosan nő azok száma, akik hazaadják a pénzt, ezzel segítve az otthoniakat. Továbbá sokan vállalnak munkát a társaság és a jó hangulat miatt is. Főleg a mezőgazdasági munkák során alakulnak ki összetartó baráti társaságok. Nagyon keresettek a könnyű fizikai munkák, például a csomagolás, mert ezek a legkötetlenebb munkakörök.

Nem muszáj mindennap dolgozni, ha heti egy-két napot tud csak vállalni a diák. Meglepő, de sokan vállalkoznak címerezésre, kapálásra is, amihez azért szükség van fizikai erőnlétre és megfelelő kitartásra, amit természetesen magasabb bérrel honorálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Istálló nélkül tart lovakat Újrónafőn

Szlovák állampolgárságú szomszédaim a ház kertjébe először kutyákat, nemrég lovakat hoztak. Az állatok a nagy udvaron szabadon vannak - írja olvasónk. Tovább olvasom