Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Idén nyáron csak a Bolyai felújítására jut pénz

Mosonmagyaróvár - Egy nagyobb iskolafelújításra futja az önkormányzat idei keretéből ezen a nyáron Mosonmagyaróváron.

A Bolyai-iskola Szent István király úti épületének rekonstrukciója mellett csupán a veszélyhelyzetek elhárítására, ˝tűzoltó˝ munkákra marad pénz városi forrásból. A Mofém-telepi bölcsődét is felújítják.

A város idei költségvetésében összesen 60 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület az intézmények felújítására. Ebből a keretből a Bolyai-iskola Szent István király úti épülete újul meg, a fennmaradó pénzt pedig halaszthatatlan munkákra fordítják.

– A feladatoknál az önkormányzat azt az elvet követte, hogy ne szétaprózottan történjenek a munkák, hanem egy feladatra koncentrálva az adott intézményben nagyobb mértékű felújítás valósuljon meg – tudtuk meg Szabó Miklós polgármestertől. Elmondta: a legnagyobb felújítási munka idén a Bolyai-iskola kettes épületének rendbetétele. Már nagyon ráfért a felújítás, hiszen a tető több helyen beázott, bádogosszerkezetei és palafedése elöregedett, a homlokzati vakolat, díszek, párkányok omladoznak, a nyílászárók pedig elhasználódtak, korszerűtlenek voltak. A munkára az előzetes felmérések és költségbecslés alapján 40 milliót különítettek el. A rekonstrukció kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot egy helyi vállalkozás nyerte meg, a szakemberek már a tanítási időszak végeztével átvették a munkaterületet. A munkálatok a tervek szerint haladnak, a kivitelezéssel a tanév kezdetére végeznek. A szakemberek már elkészültek az ablakcserékkel, jelenleg zajlik a tető cseréje, valamint ezzel párhuzamosan a homlokzat felújítása. A polgármester hozzátette: az intézményfelújításoknál törekednek az energiatakarékos megoldásokra, valamint keresik a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeit.

Az idei önkormányzati keretből csak itt futja nagyobb felújításra. A tető is több helyen beázott, bádogosszerkezetei és palafedése elöregedett.
Az idei önkormányzati keretből csak itt futja nagyobb felújításra. A tető is több helyen beázott, bádogosszerkezetei és palafedése elöregedett.

Szabó Miklós elmondta: az intézményfelújítási keretben fennmaradó 20 millió forintot a különféle működést akadályozó hibák megszüntetésére fordítják. Így például még a nyáron elkészül az Őzikés Óvoda, valamint az Ujhelyi-iskola tornatermének tetőszigetelése, a Fekete-iskola tornatermének üvegfalcseréje, illetve több intézményben kisebb beázások javítása.

Az idei költségvetésben 60 millió forint áll rendelkezésre az intézmények felújítására, ezzel szemben az iskolák, óvodák teljes rendbetételére összességében csaknem 300 millió forintra lenne szükség.

Az önkormányzat éppen ezért pályázati forrásokat keres a felújítási keret bővítésére. Így sikerült pályázati támogatást nyerni a Mofém-telepi bölcsőde felújítására. A mintegy 10 millió forintos beruházás során kicserélik az épületen az ablakokat, valamint új ágyakat szereznek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiapadt források, gyérülő gyérítés

Szigetköz - Harmincnyolc szigetközi településen gyérítették a vérszívókat az elmúlt héten: a… Tovább olvasom