Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Idén megnyithat a Szigetköz Múzeum

Ötvenmillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik idén Máriakálnok. Lehetőségeikhez mérten azonban idén is terveznek fejlesztéseket.

A tavalyihoz képest ötvenmillióval csökkent az állami források és a helyi adóból befolyó forintok éves összege Máriakálnokon. Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester elmondta, ennek dacára lehetőségeikhez mérten idén is terveznek fejlesztéseket. Egyes beruházásokat saját forrásból, néhányat pedig pályázati támogatásból valósítanak meg.

„Májusban folytatjuk a temetőben a járda építését és világítótestek elhelyezését. Tizenkét lámpatest kerül a Malom-dűlőbe is. Júniusban felújítjuk a falu központjában lévő park melletti járdaszakaszt, illetve a Hársfa utcai útfelújítást is nyárra tervezzük" – sorolta a településvezető.

Bartalos Sándor: ˝Évről évre egyre többet fejlődik községünk.˝
Bartalos Sándor: ˝Évről évre egyre többet fejlődik községünk.˝

Elmondta, pályázati forrásból tervezik a Szigetköz Múzeum létrehozását, melyet a falumúzeum mellett alakítanának ki. Májusban bírálják el azokat a pályázatokat is, melyeknek köszönhetően a kultúrház teljes felújításon eshetne át, illetve játszóteret hozhatnának létre a régi iskola udvarán.

Napelemek elhelyezésére is pályázott az önkormányzat: ezeket az iskolára, óvodára és a kultúrházra helyeznék.

„Szerényebbek a lehetőségeink, hiszen jóval kevesebből gazdálkodhatunk, mint tavaly. Viszont azoknak a falvaknak, amelyeknek nem volt hitelük – s így az államnak nem volt mit átvállalnia –, most lehetőségük van jelezni, milyen fejlesztéshez szeretnének támogatást. Mi a Máriakálnokot Halászival összekötő kerékpárút építésének költségeit vállaltatnánk át az állammal. Ez egy nagy esély lenne a község számára, turisztikai szempontból is, illetve sokaknak megkönnyítené például a munkába járást" – véli dr. Tóásóné Gáspár Emma.

Máriakálnok: Az épület jobb oldali részén működik a falumúzeum, a bal oldalon tervezik a Szigetköz Múzeum kialakítását.
Máriakálnok: Az épület jobb oldali részén működik a falumúzeum, a bal oldalon tervezik a Szigetköz Múzeum kialakítását.

A településvezető beszélt hagyományos programjaikról is: „Idén a búcsú más helyszínen lesz. Nem a falu központi részén, hanem a sportpályán tartjuk.

Európai uniós forrásból rendezzük meg a partnertalálkozót a németországi testvértelepülésünkkel. Az idősebb lakókat érintő program a júniusi térségi nyugdíjas-találkozó, melyet a nyugdíjas-egyesület szervez. A közkedvelt falunap pedig augusztus 3-án lesz."

Bartalos Sándor lassan 60 éve él a faluban. Elmondása szerint nyugodt a környék. „Szeretek itt élni. Évről évre jobban fejlődik, egyre többen jönnek ide lakni. S több a kikapcsolódási lehetőség is. Aminek nagyon sokan örültünk, az a Moson felé vezető bicikliút kiépítése volt" – mondta el érdeklődésünkre.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma
Dr. Tóásóné Gáspár Emma

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak három helyen ingyenes a parkolás

Sok autós nincs tisztában azzal, hogy melyik parkolókat használhatja a Karolina Kórházban kapott… Tovább olvasom