Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Idén még nem volt eljárás hóvirágszedők ellen

Idén még nem kellett a rendőröknek hóvirágszedőkkel szemben intézkedniük Mosonmagyaróvár környékén. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik a lelőhelyeket.
Több éve már, hogy márciusban a kirándulók csak az erdőben gyönyörködhetnek a tavasz első hírnökében, hazavinni már nem lehet a hóvirágot.

A hároméves Maja is csak nézegetheti a tavasz első hírnökét a Halászi melletti erdőben.
A hároméves Maja is csak nézegetheti a tavasz első hírnökét a Halászi melletti erdőben.

Ez a növény hazánkban a gátlástalan gyűjtés miatt 2005 óta áll védelem alatt. Korábban ugyanis gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval estek neki a virágnak. Nemcsak letépték azt, hanem még a föld alatti hagymáját is kihúzták. A szakemberek szerint a módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirágállomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben volt. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakították le, így csak a silányabbak érlelhettek magot, ezzel a növény genetikai állománya romlott.

Az elmúlt hetekben fehérbe borult az erdő alja számos helyen a Szigetközben, Halászi vagy Máriakálnok környéke rendkívül gazdag ebben a növényben. Korábban ezek közkedvelt hóvirág- szedő helyek voltak. Minden évben akad azért néhány renitens, aki nem törődik vele, vagy nem tud a tiltásról és összegyűjt néhány csokorral. Azonban akár 10 ezer forintra is büntethető egy szál hóvirág leszedése vagy birtoklása. Nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása pedig természetkárosítási bűncselekménynek számít.

Természetkárosításnak számított annak a négy szlovák nőnek az esete is, akiket éppen egy éve értek tetten a rendőrök hóvirágszedés közben Máriakálnok mellett.

Az idős asszonyok mintegy 700 csokorra valót gyűjtöttek össze, az összesen nyolc kilogramm növény eszmei értéke meghaladta a 150 millió forintot. A négy szlovák nőt a bíróság akkor természetkárosítás miatt fejenként 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Már az elmúlt években is csupán néhány alkalommal kellett a rendőrségnek eljárást indítania a hóvirágot gyűjtők ellen, idén azonban egyetlenegy ilyen ügyben sem jártak még el – mondja Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság illetékességi területén számos olyan hely található, ahol nagy számban nyílik ez a védett növény. Éppen ezért a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megelőzzék az ilyen jellegű természetkárosításokat.

A hónap eleje óta a járőrök rendszeresen ellenőrzik a hóviráglelőhelyeket és teszik ezt még az elkövetkezendő időszakban is. Amennyiben pedig jogsértést tapasztalnak, megteszik a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a kapitányságvezető.

Olvasóink írták

 • 11. embertelen 2012. március 20. 17:37
  „Helyes ez a kis gyerek, csak nehogy sittre tegyék, ha véletlenül letép egy szál hóvirágnak nevezett gazt!”
 • 10. Losba 2012. március 20. 15:33
  „8.,9.
  :))”
 • 9. atenyek 2012. március 20. 14:24
  „Kisalföld 19-én reggel: "Idén még nem volt eljárás hóvirágszedők ellen"
  2012.03.19, hétfő délután 16 óra utáni hírek a Lajta rádióban, a szokásos rendőrségi tájékoztató:
  Bejelentés érkezett, hogy délelőtt a Lóvári erdőnél hóvirágot szednek. Kollégáink rövid időn belül a helyszínen teremtek és megállapítást nyert, hogy külföldi tettesek több tucat hóvirágot gyűjtöttek, hagymástól. Velük szemben eljárás indult, várhatóan 48-50 eFt büntetésre számíthatnak.
  Mivel valami rejtélyes ok miatt a rendőrség a Lajta Rádió hírblokkjában sem nevezhette meg e súlyos bűncselekmény elkövetőinek nemzetiségét, csak azt, hogy külföldiek voltak.... Ez tény... és ne gondolja senki, hogy egy magyar hívta a 107-et, amint meglátta a BA rendszámú autót az erdő mellett. áááááá”
 • 8. Griffin 2012. március 20. 13:04
  „1. INVEKTUS
  szlovákiai magyar testvéreinket leszlovákozod, és hóviráglopással vádolod őket? hol itt a Nagy Össznemzeti Érzés, az Összefogás, a közös vérzivataros századok során összeforrt testvéri érzés? hol a Nemzeti Együttműködés, a 15 milliónyi magyar Kárpát-medencei Új Birodalma, azt a csodaszarvasos, oroszlános, turulmadaras mindenit! :-)”
 • 7. fantocci 2012. március 20. 12:54
  „Mekkora hir:)”
 • 6. nagyjancsi 2012. március 20. 08:18
  „Világ vicce ez, komolyan mondom.. A város hemzseg a munkásszállókra idetelepültekkel, mindenfelé besurranó tolvajok, de egy rendőrt se látni gyalog járőrözni SEHOL éjszaka, akár nappal! Csak a közvetlen környezetemben 3 helyre törtek be az elmúlt 3 hónapban.
  Az autósok méregetése, állítgatása meg a szép rendőrautókban kocsikázás az királyul megy.
  Nézegessék csak a hóvirágföldeket, attól lesz jobb nekünk..”
 • 5. Lone_wolf.. 2012. március 19. 20:18
  „A 3 éves Maja ha egyet is letép börtönbe vele :))))))”
 • 4. Alex64 2012. március 19. 19:02
  „Na ja és azokat ki büntette meg akik a halászi út melletti erdősávot pár évvel ezelőtt megújítás címén kiirtották az összes fát Ezzel együtt évekre eltűnt a hóvirág is. De mint már annyiszor bizonyított a természet az újra telepített (mert ezt ismerjük el újat ültettek) fák alatt megjelentek a hóvirágok és nem csak a silány. Ez is egy olyan intézkedés amit az idő múlásával lehet újragondolásra szorulna.”
 • 3. Lone_wolf.. 2012. március 19. 13:11
  „Nagyon sötét nagyon ostoba baromság ez.”
 • 2. miracle 2012. március 19. 11:26
  „Minden járőrözés alkalmával meg kell számolni nem hiányzik-e 1.”
 • 1. INVEKTUS 2012. március 19. 10:49
  „ez az egész baromság a szlovákok miatt van akik gyökerestül kitépik sőt kis ásókkal járják az erdőt !!
  az a rendőr aki néhány szál hóvirágér feljelentést tesz az nem ember”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott, majd eladásra kínálta termékeit

Csaknem fél éven át lopott ki munkahelyéről gépalkatrészeket egy mosonmagyaróvári fiatalember,… Tovább olvasom