Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Idén még egy taxis sem kért drosztkártyát

Hiába kötelező, idén még egyetlen taxis sem váltotta ki a drosztengedélyét, pedig a határidő a jövő hét végén lejár. A drosztrendelet bevezetésének első évében még majd minden taxis megvette a szükséges kártyát, tavaly már csak alig több mint a fele.
Három éve alkotta meg drosztrendeletét a mosonmagyaróvári önkormányzat. Ennek lényege, hogy egységesen évi 30 ezer forintot kell fizetniük a taxisoknak minden autó után a drosztért a városban. A versenysemlegesség megteremtése érdekében változtattak akkor a szabályozáson, ugyanis addig a taxiállomás igénybevételéért a különböző területeken más-más volt a havidíj gépjárművenként.

Az új szabályozás előkészítése során átfogó felmérést készített a polgármesteri hivatal és a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) a taxiállomásokról, azok kihasználtságáról, szükségességéről, műszaki állapotáról. A felmérés során egyeztettek a városban működő taxistársaságokkal is – mondja Tóth László, a VÜF parkolási csoportjának vezetője.

Hozzátette: az akkori helyi taxistársaságok mindegyike képviseltette magát a megbeszélésen és mindenki rábólintott, hogy jó lesz így a szabályozás. Úgy gondolták, a rendelettel hosszú időre, stabilan megoldható a szükséges állomások létesítése és használata, mindenki megelégedésére. A szabályozás lényege, hogy a városban működő minden taxis évi 30 ezer forintot befizet, amiért bármelyik kijelölt taxishelyet igénybe veheti. A személyfuvarozó társaságok aztán megegyeztek és felosztották egymás között a helyeket.

Már tavaly is kevesen, idén pedig még senki sem váltotta ki a drosztengedélyét.
Már tavaly is kevesen, idén pedig még senki sem váltotta ki a drosztengedélyét.

Tóth László elmondta: a bevezetését követő első évben jól vizsgázott a rendszer, hiszen 2012-ben összesen hetvenhárom drosztengedélyt váltottak ki. Ez körülbelül azonos a városban ténylegesen működő taxik számával. Akadt azonban néhány kivétel, akik nem váltották ki a „drosztkártyát". Sajnos azonban a városüzemeltetőnek kevés eszköz állt rendelkezésére, amivel ellenőrizni, illetve szankcionálni tudta a renitenseket.

A csoportvezető szerint vélhetően emiatt is az elmúlt évben már csak mindössze negyvenen váltották ki az engedélyt. A VÜF lehetőségeihez mérten tett lépéseket annak érdekében, hogy ezen az arányon javítsanak, még a parkolási rendeletet is módosították. Az intézkedések azonban kevés eredményt hoztak. Sőt, egyelőre úgy tűnik, még rosszabb a helyzet. Az idei drosztengedélyek kiváltásának határideje január 31-én lejár, ám eddig egyetlen taxis sem vette meg a 2014-es kártyát.

A csoportvezető hozzátette: amennyiben az idei tapasztalatok is azt mutatják, hogy nem működik a rendszer – amit egyébként a taxisokkal egyetértésben alkottak meg –, akkor javasolni fogják az önkormányzatnak, hogy a drosztokat alakítsák vissza fizetőparkolókká és állítsák vissza a régi szabályozást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgazdászból csokigyártó

Foki Izabella Londonból költözött Albertkázmérpusztára, ahol 2011-ben megalapította férjével a csokoládéműhelyét. Tovább olvasom