Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Idén is kell a hatvanmillió a mosonmagyaróvári kórháznak

Az intézkedési tervben foglaltak végrehajtásának eredményeként a nagymértékű forráskivonás mellett 59 milliós vesztséggel zárta az elmúlt évet a Karolina Kórház.

Ezt a hiányt a 60 milliós önkormányzati forrás kompenzálta. Idén 30 milliós hiányt terveztek, ám ebben az évben is a tavalyihoz hasonló mértékű támogatással számolnak.

A Karolina Kórház elmúlt évi gazdálkodását, illetve az idén várható eredményeit tárgyalta legutóbbi ülésén az önkormányzat. Mint ismeretes és lapunkban is többször beszámoltunk már róla, elsősorban a romló finanszírozási feltételek miatt az elmúlt években nehéz gazdasági helyzetbe került a Karolina Kórház. Az intézmény adósságai folyamatosan növekedtek, 2008 végére a tartozásai már kritikussá váltak. A képviselő-testület döntése nyomán a kórház vezetése intézkedési tervet dolgozott ki a fenntartható működés érdekében, amit aztán tavaly januárban fogadtak el. Emellett a finanszírozási kiesés részbeni pótlásához 60 milliós önkormányzati támogatást szavazott meg a testület. Az elmúlt évben azonban a külső gazdasági helyzet és a kórházak finanszírozási felté-
telei váratlanul és drasztikusan tovább romlottak. Az elmúlt év elején még nem ismert csökkentett finanszírozás miatt fél év alatt csaknem 133 millió forinttól esett el a kórház.

A 2009-es év gazdálkodásáról szóló beszámolóból kiderül, a nagymértékű forráskivonás mellett a kórház tavalyi vesztesége 59 millió volt, amit azonban a 60 milliós önkormányzati támogatás kompenzált. A támogatással és a kórházi intézkedési terv végrehajtásával, a takarékos gazdálkodással összességében biztosítható volt a kitűzött cél: az adósságállomány növekedésének megállítása, a likviditási helyzet szinten tartása, javítása. Lényeges eredmény, hogy a lejárt szállítói tartozás lényegesen csökkent, ezen belül a kórházi 60 napon túli meg is szűnt. A kórház az intézkedési tervben elvárt bevételnövelést és költségcsökkentést elérte, az elvárt 90 milliós költségvetésipozíció-javulást teljesítette.

A kórház idei költségvetése 30 milliós hiányt mutat. Ennek fő oka, hogy a 2010-es finanszírozás nem tartalmazza az elmúlt két év inflációját.
Mindez köszönhető annak, hogy az év közben többször is változott finanszírozáshoz a kórház jól alkalmazkodott. A vállalt gyógyszer- és anyagkeret-megtakarításokat azonban a kórház nem tudta megvalósítani, mivel a finanszírozás átalakítása miatt az ellátott betegszám a tervekhez képest lényegesen növekedett és az összetétele is kedvezőtlenül alakult. Emellett az áfakulcs emelkedése az anyagfelhasználásoknál többletköltségeket okozott, az öt kórház közös beszerzésű gyógyszertendere pedig nem hozta meg a várt eredményt. Külön problémát jelentett, hogy a laboratórium jelentősen túllépte a keretet, így ezen a területen célvizsgálat indult. Nehezítette a helyzetet, hogy az energiaköltségek növekedtek. A vállalkozói díjak összességében nőttek, mert egyrészt ugyan az év elején a tervezett díjcsökkentés megvalósult, de év közben egyes közalkalmazotti jogviszonyok a költségkímélőbb és hatékonyabb vállalkozói foglalkoztatási formába átalakultak. Ez jelentős bérkeretcsökkenéssel járt, mint ahogy megtakarítást eredményezett a közalkalmazotti létszám és munkaidő csökkentése, a kötelező pótlékok költséghatékonyabb megoldásokkal való részbeni kiváltása, az ügyeleti és készenléti díjak, pótmunkák csökkentése.

Az év eleji szabályozások ismeretében készítették el a kórház idei költségvetését, ami 30 milliós hiányt mutat. Ennek fő oka, hogy a 2010-es finanszírozás csak a 2008-as szinttel azonos, nem tartalmazza az elmúlt két év inflációját. A hiány fedezete a jelenlegi eladósodottság mellett csak önkormányzati működési támogatással biztosítható. A biztonságos működés érdekében a tavalyihoz hasonló mértékű – tehát 60 milliós – támogatást igényel a kórház. A képviselő-testület végül csupán egyetlen tartózkodás mellett, 19 támogató szavazattal fogadta el a kórház beszámolóját. 

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2010. május 11. 15:59
    „nem kéééne a sok mazek
    és lenne lóvéé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlenül kanyarodott, ketten súlyosan sérültek

Ketten súlyosan, egy ember pedig könnyebben sérült meg abban a közlekedési balesetben, amely… Tovább olvasom