Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Idén is jóval több a terv, mint a forrás

Az önkormányzatok februárban fogadják el településeik költségvetését. A Mosonmagyaróvár környéki falvak polgármestereit arról kérdeztük, mire futja bizonyosan idén a szűkülő forrásokból.
Alapjáraton
– Idei költségvetésünk a tavalyihoz képest körülbelül 10 százalékkal csökken, ez eléggé behatárolja terveinket – panaszolta Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A kevés pénzt viszont megpróbálják munkával „megtoldani". – Az iskola kinőtte a biciklitárolót, mi megvásároljuk az anyagot és magunk fogjuk elkészíteni, részint a szülőkkel, esetenként a gyerekek bevonásával – hangsúlyozta a község vezetője, akitől megtudtuk, hogy a járdaépítési program kiterjesztését is tervezik.
– Darnózseli főútjának (a kerékpárút elkészítésével együtt) felújítása lenne egyik fő célunk, melyre a terv már tavaly elkészült, viszont komoly akadálya, hogy a megvalósításához 400 millió forintra lenne szükség – hangsúlyozta Fazekas Zoltán polgármester. Elmondta, hogy most ezért lobbiznak személyesen is a szakhatóságoknál. A másik terv a vezetékes telefonhálózat bevezetése a rádiós hálózat kiváltására. „Több mint száz igénylő lenne, akik jelenlegi telefonját széles sávú internetezéshez használható készülékre cserélnék" – tájékoztatott a település vezetője. Prioritásaik közt szerepel az iskola, a saját művészeti iskola fenntartása klasszikus és népzenei oktatással, saját oktatókkal.
– Napjainkban az „ember tervez, Isten végez" közmondás helyébe inkább az „ember tervez, kormány végez" kívánkozik. Vagyis a jelenlegi „őskáoszban" tervezni sem lehet felelősséggel. Különösen nem az idei költségvetésből, hiszen az már biztosan látszik, hogy örülhetünk, ha intézményeinket idén alapjáraton működtetni tudjuk – válaszolta kérdésünkre Böősy Imre, Ásványráró polgármestere. Szerinte tervezni csak a lakossági összefogásból is megvalósítható célokat kitűzve érdemes, mint például egy kilométernyi portalanított utat, játszóteret, buszmegállót és hagyományteremtő közösségi programokat.
Odor Ernő, Várbalog polgármestere is a legfontosabb célkitűzésnek az intézmények megfelelő fenntartását tartja, emellett 3–4 kilométer út is javításra szorul az idén.

Százmilliós igény
Bár még nem készült el az idei költségvetés, az már biztos, hogy a mosonszolnoki községháza épületét idén felújítják és a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé teszik – tudtuk meg Török Sándor polgármestertől, a nagyberuházásra már megvannak a kellő anyagiak. A könyvtár tetőszerkezetének cseréjét, rekonstrukcióját is tervbe vette a település, és a remények szerint a járdafelújítási program keretében 4–5 utcával is végeznének 2007-ben.
Az utak rendbetétele Kammerhofer Róbert polgármester tájékoztatása szerint Bezenyén is elsődleges. A teljes felújításhoz több mint százmillió forintra lenne szükség. Ehhez az anyagi alapot az iparűzési adóból befolyt összeg jelentené, amit hitelekből, pályázati pénzből egészítenének ki. További terv a temető parkolójának kialakítása, építkezési célokra telekkialakítás, a buszmegállók felújítása.
– Nehéz évünk lesz, meg kell tennünk néhány kellemetlen lépést is – vallja Papp Zoltán, Levél első embere. Éppen ezért vállalkozásba adják a napközi otthon étkezőjét és az egészségügyi szolgáltatást is. Pozitívum, hogy a jövő tanévtől elindulhat a német nemzetiségi oktatás a településen. Útfelújítást is terveznek, valamint az önkormányzati lakások rekonstrukcióját.
Termál-üdülőfaluként a lipótiak a település idegenforgalmának fellendülésére számítanak – tájékoztatott Tóth József Péter, aki szerint az önkormányzat több tervet is szövöget a pályázatok függvényében. Idén létrehoznak egy falumúzeumot, ahol a régi, „padlásokról összegyűjtött" tárgyakat mutatnák be, mellette működtetnének egy információs irodát is a különféle programlehetőségekről. Lipóton jelenleg az utak 90–95 százaléka szilárd burkolatú, a faluvezető reméli, az év végére teljes lesz az aszfaltozás.

Kerékpárútból soha sem elég
– Pályázni szeretnénk egy Ausztriát Magyarországgal összekötő, 4–5 kilométer hosszú kerékpárútra – kezd a felsorolásba Bazsó Lajos, Rajka polgármestere. Az egy éve parlagon álló ipari létesítménybe befektetőt kívánnak csalogatni, amely akár száz embernek is munkát biztosíthatna. A szociális háló megszilárdítására a polgármester szerint idén még inkább szükség lesz. Tavasszal elkezdődhet a temető, a ravatalozó és egy gazdasági épület rekonstrukciója, új kerítést is terveznek, akárcsak egy parkolót, valamint útfelújítást.
Feketeerdőn Novák András polgármester elmondta, a 2007-es költségvetési koncepció összeállításánál kiderült, hogy a központi források és a saját bevételek nem sok lehetőséget kínálnak számukra. Kiemelt szempont a működőképesség megtartása, a pénzügyi stabilitás feltételeinek megteremtése. Bevételeiket külső pályázati forrásokból kívánják növelni. Helyi adókat – tekintettel a lakosság terheinek növekedésére – nem emelnek, hitelt sem akarnak felvenni, és a tervezett bevételek teljes körű beszedésére törekednek. Az áthúzódó beruházások befejezése a fő cél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy amerikai elnök tolmácsa

Az ’56-os forradalom leverése és megtorlása miatt – orvos édesapjával – egészen az Egyesült Államokig menekült a mosonmagyaróvári szárma- zású Szimonisz László. Ma Washing- tonban él, szerződéses viszonyban van az amerikai külügyminisztériummal, négy elnököt – Reagant, a két Busht és Clintont – szolgált tolmácsként. Tovább olvasom