Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Idén is csak egy luxusadó

Mosonmagyaróvár - Időarányosan jól alakulnak Mosonmagyaróvár idei helyi adóbevételei. Az iparűzési adóban viszont némi elmaradás tapasztalható. Tavaly 1,54 milliárd folyt be utóbbiból, aminek 93,35 százalékát a társas vállalkozások fizették be.
Legutóbbi ülésén tárgyalta a képviselő-testület az önkormányzat adózási helyzetéről szóló beszámolót. Eszerint építményadóból az elmúlt évben 7340 adózónak összesen 442,8 millió forintot írtak elő, aminek jelentős hányadát – 421 milliót – nem lakás céljára szolgáló építmények után vetették ki. Végül a tervezett bevételt 6,7 százalékkal haladta meg a ténylegesen befolyt összeg. Az idei évben 6114 adózóra összesen 453 millió építményadót vetettek ki, amiből az első félévben 223,7 millió folyt be. Ebből 5,5 millió az előző évi hátralékra, így a teljesítés a tervezettnek éppen a fele.

Az iparűzési adót jelenleg a törvényi maximummal – 2 százalékkal – fizeti 3751 vállalkozás a városban. Az elmúlt évben 1,54 milliárd folyt be ebből az adónemből, aminek 93,35 százalékát a társas vállalkozások fizették be. Mivel a tervezetthez képest jelentősen megnőtt a befizetett adó összege, ezért idénre 1,6 milliárdot tervezett a város. Júliusig 631 milliót fizettek be a költségvetésbe. Az eddigi adatok alapján már látható, hogy a tervezett bevétel teljes egészében nem teljesül, de az újabb vállalkozások indulása, illetve egy esetleges gazdasági fellendülés még javíthat az év végi eredményeken.

A gépjárművek adóztatása jelentősen módosult a múlt évtől. A törvényi változás kapcsán adókötelesek lettek a 205 köbcentiméter alatti motorkerékpárok is, a személygépjárművek esetén az önsúly helyett a forgalmi engedélyben feltüntetett teljesítmény képezi az adó alapját, megszűnt a katalizátorkedvezmény és megváltoztak a mozgáskorlátozottak mentességének feltételei is.

A városban 9299 tulajdonos 11.569 gépjárműve után 237 millió forint adót írtak elő.

Az év végéig 234,5 millió folyt be, ami 101,9 százalékos teljesítésnek felel meg, mivel az év végén fennálló hátralék 22,5 millió forint volt.

Az idei évre 9614 adózónak 244,5 milliót írtak elő. Az első félévben 121,8 millió be is érkezett. Ez 51,2 százalékos teljesítés. A közúti közlekedési felügyelettől még 230 gépjármű teljesítményét várják, ebből 134 motorkerékpár, 66 pedig személygépjármű. Az adatok birtokában a jövőben ezek adóztatása is megtörténik, tovább növelve a gépjárműadó-bevételt.

Már 2004 óta 250 forintos mértékkel adóztatja az önkormányzat a városban eltöltött vendégéjszakákat. A tavalyi évben 91 fizetésre kötelezett adózó összesen 14,7 millió forint idegenforgalmi adót fizetett be. Ebből 12,6 milliót a szállodák, míg 2,1 milliót a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek teljesítettek. Az idei év első felében 6,9 millió folyt be ebből az adónemből. Az év végére várhatóan a teljes tervezett összeget, azaz 12 millió forintot befizetik. A számok szerint egy év alatt naponta átlagosan 161 vendég alszik a városban.

Luxusadót a városban egyetlen ingatlan után vallottak be.

Ez után tavaly és az idei évben is egyaránt 239 ezer forint luxusadót írtak elő, melyet a tulajdonos mindkét évben be is fizetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi napok koncertekkel és versenyekkel

Jánossomorja - Csütörtöktől szombatig tart a Jánossomorjai Városi Napok: könyvbemutatóval,… Tovább olvasom