Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Idén elkezdődhet a Kiserdő rendbetétele

Hárommilliós keretet teremt idén az önkormányzat a városközponti Kiserdő rehabilitációjának elkezdésére. A tervek szerint a jövőben is biztosítanak forrást a zöldterület folyamatos kezelésére.
Újabb előrelépés történt annak érdekében, hogy az évek óta elhanyagolt városközponti Kiserdőnek mielőbb funkciót találjanak és megkezdődhessen a rehabilitációja.

Jelenleg még elhanyagolt, de már készülnek a tervek a városközponti Kiserdő megújítására.
Jelenleg még elhanyagolt, de már készülnek a tervek a városközponti Kiserdő megújítására.

A zöldterület megmentésére még múlt év végén hívott össze lakossági fórumot a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség. Hosszú ideje ugyanis visszatérő probléma a városközponti Kiserdő sorsa. Az erdő már rég nem a helybéliek kikapcsolódását szolgálja, a város pedig egyelőre nem tudja, mit kezdjen a zöldterülettel.

Már a tavalyi fórumon is felmerült a városháza illetékesei részéről, hogy a Kiserdő jelen állapota méltatlan. A terület karbantartása jelenleg nincs benne a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel kötött szerződésben. A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség ötletpályázatot hirdetett az erdő leendő funkciójára. A beérkezett javaslatokat, illetve a város idei költségvetését megismerve a Kiserdőért tenni akaró civil szervezetek – a hivatal illetékes szakembereivel közösen – a minap ismét tanácskoztak a kérdésben.

Az összejövetelen elhangzottakról Nagy Sándor, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: továbbra is egyetértettek abban, hogy a
Kiserdőnek pihenő-, rekreációs és sportfunkciót kell találni. A résztvevők felhívták a városháza figyelmét arra, hogy míg a Wittmann park és a Rudolf-liget a város kezelt zöldterületei közé tartoznak, addig a
Kiserdőre nem fordítanak folyamatosan kellő figyelmet. Kérték, hogy az önkormányzat erre a feladatra is kössön szerződést a városüzemeltetővel.

Az elnök hozzátette: a város idei költségvetésében 3 millió forint áll rendelkezésre a Kiserdőre. Ebből az idei évben elvégzik a terület állapotfelmérését és elkészítik a fejlesztési tervet.
Kiderült, hogy 2002-ben készült egy hasznosítási terv a
Kiserdőre, amiben ugyancsak pihenő-, rekreációs és sportfunkciókat határoztak meg.

A hivatal munkatársai ezt a tervet aktualizálják és a 3 milliós keretből megmaradt összegből még ebben az évben végeznek fejlesztéseket, kihelyeznek játszótérelemeket, padokat és hulladékgyűjtőket. Ígéretet kaptak továbbá a civil szervezetek arra is, hogy a város jövő évi büdzséjében különítenek el forrást a Kiserdő felújítására, így folytatódhat az idén megkezdett munka.

Olvasóink írták

 • 12. RickCartman 2012. április 28. 15:00
  „aztán csak a terv 3 millió, ezt valami haver zsebreteszi majd,tiszta sor, és utána?
  ha rendbe is teszik, tételezzük fel, valahogyan természetbarát módon, utána mi lesz? ki fogja rendszeresen karbantartani a területet?
  ki fogja szakszerűen gondozni? ki fogja a rongálásokat javítani, a szemet összeszedni? vagy majd megoldják ezt is iskolások kivezénylésével évente egyszer, mint a Wittmann-parkban?
  és főleg: hol lesz már akkor az a hárommillió? (igen, valamelyik haver zsebében, vagy már régen beépítve egy kellemes balatoni nyaralóba)”
 • 11. HT 2012. április 26. 10:54
  „Lehet hogy abból az összegből futni fog a padok cseréjére is? Esetleg még több padra?Vagy tán kutyaszar kukára?
  Zacskót nem említem mert azt nem lehet lebetonozni.”
 • 10. 01010 2012. április 24. 21:55
  „"9 Ha tudnák milyen kárt okoznak ezzel az ökoszisztémában nem tennék."
  Háth sajnos nem tudják :(
  a Termálkút felőli picierdő mennyivel szebb erdőrészlet a bokrokkal :)”
 • 9. pancser 2012. április 24. 14:23
  „Nem tudom a civil szervezet mit ért az erőhöz? Szerintem semmit. Akkor tesznek vele a legjobbat ha nem nyúlnak hozzá. A legtöbb városi ember nem jár igazi erdőben, ezért aztán még örül is annak, ha pusztítják közmunkások, közpénzből a cserjeszintet. Ha tudnák milyen kárt okoznak ezzel az ökoszisztémában nem tennék.”
 • 8. ladarevolution 2012. április 23. 18:38
  „Nem lesz ott semmi :)

  De ez benne is van a cikkben:
  "Az elnök hozzátette: a város idei költségvetésében 3 millió forint áll rendelkezésre a Kiserdőre. Ebből az idei évben elvégzik a terület állapotfelmérését és elkészítik a fejlesztési tervet."
  Magyarra fordítva, van 3 misi, amit zsebre fog(nak) tenni pár "terv" elkészítésért valaki(k).

  Ebben egy kapavágásról sincs szó :)”
 • 7. Abdullahx 2012. április 22. 11:34
  „5. anuvuk 2012.04.21. 17:26

  na pont ezaz,amire egy erdőnék végképp nincs szüksége. legalább egy kis szeletet hagyjunk már meg a városból olyannak,amilyennek a TERMÉSZET,és nem az ember akarja látni...”
 • 6. kotorék 2012. április 21. 17:34
  „Az erdőnek az a funkciója , hogy erdő! Nem hagyja magát eladni senkinek aki jó pénzért kivágja , majd újratelepíti, az ott honos állatok és növénytársulások életterét megszünteti , miközben valaki ( valakik) nagy pénzeket vágnak zsebre!”
 • 5. anuvuk 2012. április 21. 17:26
  „A Kiserdő megújulásához, kert, park építő munkások legyenek, ne fa, bokor nyüvők!!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 4. Abdullahx 2012. április 21. 11:19
  „én ezt most nem értem...most az a baj,hogy nem lehet benne sétálgatni? egy erdőnek nem így kell kinéznie?

  2. nagyjancsi 2012.04.21. 08:57 >> ezzel pedig totálisan egyetértek. Az effajta "rehabilitálásból" jó még nem sült ki a városban.”
 • 3. Contar 2012. április 21. 10:21
  „pancser! Egyetértek, csak lakik itt a városban egy(-két) lokálpatrióta erdőmérnök!

  nagyjancsi! Mivel a Kiserdő városi tulajdon, valami közük csak van hozzá! Sok is! Tulajdonképpen az Ő szégyenük, hogy úgy néz ki, ahogy!”
 • 2. nagyjancsi 2012. április 21. 08:57
  „A helyi testülettől köszönjük nem kérnénk, mert még rehabilitáció címszó alatt pár haverral beépítik társasházakkal..”
 • 1. pancser 2012. április 20. 21:44
  „Biztosan lehet javítani az erdőn, de nem szabad elfelejteni, hogy az erdő egy komplett növénytársulás, fákkal, aljnövényzettel, sőt gyommal. Az erdő már csak ilyen. Lehet vitatni, hogy helyes volt-e az aljnövényzet irtása, de a természet dolgába beavatkozni talán nem kellene olyan nagyon. Kiépített utak, szemétgyűjtők, esetleg sporteszközök nem rontják az erdőt, de sokan nem szeretik a cserjeszintet, hanem a takarás nélküli törzsek látványát akarják. Szerintem az erdőt bízzuk szakemberre, egy a szakmáját szerető erdőmérnökre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb vers- és prózamondók

A Haller-iskola a napokban adott otthont az alsósok városi vers- és prózamondó versenyének. Tovább olvasom