Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Idén egymilliárd kell hiteltörlesztésekre

Mosonmagyaróvár - Mintegy 280 millió forint hiányzik még a város idei költségvetési egyensúlyához. A tervezett bevételek és kiadások egyaránt több mint 3 százalékkal maradnak el a tavalyi szinttől. A korábbi években felvett beruházási hitelek visszafizetése, illetve a kamatfizetések minden eddigi szintet meghaladnak.
Első olvasatban tárgyalta Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén a város idei költségvetését. A büdzsé bevételi főösszege – a tervezett hiánnyal együtt – 10,651 milliárd forint. A kiadási oldalhoz képest ez 280,71 millióval kevesebb, a különbséget a zárószavazást megelőzően még rendezni kell.

A költségvetési tervezet az elmúlt évi összeghez képest 3 százalékos államitámogatás-csökkenéssel számol, ami a várható inflációt is figyelembe véve reálértéken több mint 7 százalékkal kevesebb. Az adóbevételek közül csekély mértékű emelkedésre számít az önkormányzat az építményadóból, további bevételnövekedés az idegenforgalmi, illetve a gépjárműadónál várható. Az iparűzési adó várhatóan csökken. A működési kiadások többségét a tavalyi szinten tervezték. A fejlesztések terén számolnak a 2008-ról áthúzódó beruházásokkal – MoWinPark végszámláinak kifizetése, útépítések –, valamint több, nagyobb fejlesztési projekt előkészítésével és nyitómunkálataival – Moson-rehabilitáció, a Futura épületének hasznosítása, nagytérségi hulladékgazdálkodás. A tervezet az előző évihez képest alacsonyabb összegű hitel-igénybevétellel számol, illetve a működési költségeket is minimalizálták. Mindezek ellenére a központi támogatások jelentős visszaesése miatt az egyensúly megteremtése további hitelfelvétellel vagy megszorító intézkedésekkel, feladatelhagyással oldható meg.

A költségvetési tervezet kiadási főösszege 10,931 milliárd forint, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A korábbi években felvett beruházási hitelek visszafizetése, illetve a kamatfizetések minden eddigi szintet meghaladnak ebben az évben. Hitel-visszafizetés címén a 2004-től 2008-ig felvett beruházási célú hiteltörlesztésekre és a folyószámlahitel visszafizetésére összesen 1,032 milliárdot terveztek. A város összesített hitelállománya jelenleg 2,864 milliárd forint.

Az önkormányzat a hiány finanszírozására igénybe veszi az elmúlt évre engedélyezett beruházási célú hitelkeret maradványát mintegy 218,2 millió forint összegben.

Emellett 750 millió folyószámlahitelt és 318,49 millió fejlesztési célú hitelt vesz fel.

Ezenfelül a gazdálkodás likviditásának biztosítása érdekében 1,15 milliárd folyószámla-hitelkerettel számol a költségvetés.

Kovács Gergely (MSZP) szerint a pénzügyi helyzet javulása
nem látható a tervezetből, felhívta továbbá a figyelmet a bevételek és kiadások közti 280 milliós különbségre. A képviselő kiemelte: 365 millióval csökkennek a személyi juttatások, ezzel szemben 405 millióval emelkednek a dologi kiadások. A bevételeknél bizonytalanok a tervezett ingatlaneladások. Kovács Gergely úgy véli, a nagymértékű hitelfelvétel pazarlásra készteti az önkormányzatot, így pedig nem fog csökkenni az adósság. Szentkuti Károly (SZDSZ) szerint minden igényt ki akar elégíteni ez a költségvetés, de nem vesz tudomást a gazdasági válságról. A szabad demokraták egy gazdaságélénkítő programot dolgoztak ki és javasoltak elfogadásra. Eszerint egy alap létrehozásával kamatmentes hitelt biztosítana a város a kritériumoknak megfelelő helyi vállalkozásai számára.

Dr. Nagy Lajos (MSZP) számításai alapján a város fizetési kötelezettsége 3,3 milliárd forint, ami a képviselő szerint „elborzasztó" mértékű. Németh Sándor (MDF) elmondta: az eladósodottság ütemének lassítását ígérték, amit a ciklus végére sikerül is megvalósítani. Az idei kiadásokat a 2006-os szinten tervezték és a bevételek is reális számításokon alapulnak. A jelenleg még hiányzó 280 milliót a bevételek növelésével és a kiadások csökkentésével együttesen teremtik meg.

Olvasóink írták

  • 1. Csepel-344 2009. február 05. 15:11
    „"Fenntartási és üzemeltetési költségek"
    címén mennyi pénz folyik ki a város költségvetéséből??? Ezen a téren történt-e vizsgálódás, ugyanis van "néhány" olyan terület van, ahol a VÜF, mint a várost üzemeltető cég szakemberei segítségével rengeteg pénzt lehetne megtakarítani!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sószoba a légúti betegségek ellen

Rajka - Nemrégiben egy tizennégy négyzetméteres inhalációs klímahelyiséget adtak át a Békefi Ernő… Tovább olvasom