Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Idén egyetlen gabonatűz volt

Mosonmagyaróvár - A hatékony megelőző munka és a mezőgazdasági géppark megújulása miatt évről évre egyre kevesebb tűzeset történik az aratási időszakban. Az idei szezonban ez idáig mindössze egy ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.

Minden évben kiemelt figyelmet fordít a nyári betakarítási munkálatokra a mosonmagyaróvári tűzoltóság. A mezőgazdasági gépek tűzbiztonsági ellenőrzése mellett ebben az időszakban megerősített szolgálatot szerveznek, így készülve fel az esetleges gabonatüzekre. Talán a hatékony megelőző munka eredménye is, hogy az idei aratási szezonban ez idáig egyetlen ilyen jellegű tűzeset történt – tudtuk meg Sallai Péter alezredestől. Valójában ennél az esetnél sem volt már dolguk a tűzoltóknak, mivel az előírások szerint a munkagépen lévő porral oltó készülékekkel a gazda már kezdeti stádiumban megfékezte a lángokat, azok nem terjedtek tovább. Az elmúlt években folyamatosan csökken az aratással kapcsolatos tűzesetek száma. Évente átlag közel húsz alkalommal riasztják emiatt a tűzoltókat, tavaly 12 ilyen eset volt.

Szemle: Horváth Péter főhadnagy a tűzbiztonságot ellenőrzi.
Szemle: Horváth Péter főhadnagy a tűzbiztonságot ellenőrzi.

A mezőgazdasági gépek aratás előtti szemléjével, illetve betakarítás idején a célellenőrzésekkel a tűzmegelőzési osztály foglalkozik. Knauz Csaba őrnagy, osztályvezető tudatta: bár a gazdák által szervezett gépszemlék mindegyikén nem tudnak részt venni, azért igyekeznek minél több helyen segíteni ezt a munkát. A gépszemlét időpontja előtt 8 nappal az illetékes tűzoltóságnál be kell jelenteni, jegyzőkönyvét 8 napon belül be kell küldeni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy fordulatú csapágyak állapotára és megfelelő porvédelmére, a kipufogórendszer állapotára és kombájnok esetében a földelőlánc meglétére. Idén 93 gépszemlét jelentettek be a környékbeli gazdák, ezek mintegy felén tudott részt venni a tűzoltóság. A szemléken közel 300 gépet néztek át, leggyakoribb hiányosságként a kipufogó tömítetlenségét, az elektromos rendszer hibáit tapasztalták, de sok helyen okozott gondot az olajfolyás, a teherautókon a szikrafogó hiánya. Fontos a megfelelő oltókészülék elhelyezése is. Az aratási időszakban számos célellenőrzést tartanak a tűzoltók, az esetek többségében mindent rendben találnak. Az őrnagy szerint nagyrészt a felvilágosító és megelőző munka eredménye, hogy évről évre egyre kevesebbszer okoznak tüzet a betakarításban részt vevő munkagépek. A kedvező statisztikához hozzájárul a környékbeli gazdák gépparkjainak folyamatos megújulása is. Ma már alig akad régi, tűzbiztonsági szempontból is korszerűtlen gép. Az elavult szerkezetek korábban számos gabonatüzet okoztak. Pár éve egy rossz műszaki állapotú traktor kipufogóhiba miatt a gabonatábla mellett elhaladva tíz helyen is meggyújtotta a száraz növényzetet: több mint 100 hektárnyi terület égett le akkor Mosonszolnok térségében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kempingeket fosztogattak

Szigetköz - Elfogták a rendőrök azt az öttagú szlovák társaságot, akik kempingeket fosztogattak a… Tovább olvasom