Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Idén csak tizenkét pályázat nyert

Kilenc lakóutcát aszfaltoznak le és három járdát építenek meg idén Mosonmagyaróváron az útalappályázat keretében.
Ebben az évben már nem volt annyira „gavallér" a mosonmagyaróvári önkormányzat az útalappályázatokat illetően, mint az előző esztendőben. A lakossági hozzájárulás mértéke nyomán ugyan tavaly is felállították a sorrendet, ám a költségvetésben beállított keretösszegen felüli – és alacsonyabb önrészt vállaló – utcákat is megjavították hitelből.

Az idei pályázati kiírásra összesen tizenhat lakóközösség jelentkezett. Az útépítésre tizenhárom, míg járdákra három pályázat érkezett. Ezeknek a tervezett kivitelezési költsége több mint 221 millió forint lett volna, amiből a lakók által vállalt önrész mintegy 28 millió. Mind a tizenhat pályázat megvalósításához az önkormányzatnak több mint 172 milliót kellene biztosítania, ez pedig csaknem kétszerese a rendelkezésre álló keretnek.
A beérkezett pályázatokat az önkormányzat városfejlesztési, környezetvédelmi és európai integrációs bizottsága értékelte, külön kategóriában az útépítéseket és járdafelújításokat.

Az elbírálásnál fő szempont volt a lakóközösségeknek az útépítés költségeihez viszonyított hozzájárulásának mértéke. Ennek alapján a bizottság támogatta a Balás utca, a Torma köz, a Szále János utca – a Töltés és a Hársfa utca közti szakasza –, a Gábor Áron utca, a Steurer utca első szakasza, a Nap utca, a Gálosi Soma utca, a Méhbangó utca Homoktövis és Csermelyciprus közti szakasza, valamint a Vízpart utca Csillag és Marx utca közti szakasza megépítését. A nyertes utcák közt a legnagyobb mértékű hozzájárulást vállaló Balás utca lakói a beruházás 25,56 százalékát fizetik. A legkisebb mértékű önrészt az ebből a szempontból kilencedik helyen lévő Vízpart utcaiak ajánlották föl, 20,59 százalékot.

Nem fért már be az idei lakóutca-építési keretbe a Lőpor utca, a Fülemüle utca, a Füzes utca és Buda utca Cseresznyés és Barátság utcák közti szakasza, mivel itt a lakók 20,49 és 20,11 százalék közti hozzájárulást vállaltak a költségekhez. Ezeket a munkákat az önkormányzat ígérete szerint a jövő évben elvégzik.

A járdaépítésre pályázók azonban belefértek az idei keretbe, így elkészülhet a Szent István király úton a térburkolat, a Lomb utca páros oldalának térkő burkolata a Pacsirta és Inda utca között, valamint a Fuvaros utcán egy járdaszakasz.

A nyertes utcák és járdák kiviteli terveinek elkészítése és a jogerős építési engedély beszerzését követően kezdődhet meg az építés, ami a tervek szerint október végére befejeződhet valamennyi helyszínen.
Az önkormányzat felülvizsgáltatta a pályázott utcák közművei- nek állapotát. Az útépítések előtt a szükséges közműcserék, vezetéképítések, bekötések elkészítése megtörténik. Az útalapból támogatást nyert utcákban a közműcseréket az Aqua Kft. és az önkormányzat közösen finanszírozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell hitelesíteni a melegvíz-mérőket

Legutóbbi ülésén fogadta el új távhő-szolgáltatási rendeletét Mosonmagyaróvár önkormányzata. Az új szabályozásnál figyelembe vették a helyi igényeket és a korábban jelentkezett problémákat is. Kovács Gergely alpolgármester lapunknak elmondta: a korábbi helyi szabályozás némileg elmaradt a távfűtéssel kapcsolatos gyakorta jelentkező problémáktól. Tovább olvasom