Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Idén átlagos évet zárnak a méhészek

Jelentősen csökkent a tavalyihoz képest a méz felvásárlási ára, ennek ellenére a vásárlók a boltok polcairól a 2010-es árakon szerezhetik majd be azt – állítja Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadó, aki szerint átlagos évet tudhatnak maguk mögött a hazai méhészek.

Már a következő szezonra készülnek a méhészek. Ezért kerestük meg Varga Tamás Imrét, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei képviselőjét, hogy foglalja össze, milyen időszakot zárnak a megyénkbeli méhcsalád-tulajdonosok.

– Mostantól már a következő évért dolgozunk. A most zárult szezon átlagosnak mondható, míg a tavalyi az utóbbi harminc év legrosszabbja volt – ecsetelte a méhészeti szaktanácsadó.

– Az idei tél hosszúra nyúlt, a méhcsaládok élelemhiánnyal küzdöttek. Tíz-húsz százalék körüli a téli veszteség, sok család legyengült.

Ezt követően a lágy szárú növények – így például a repce – a későbbi szárazság áldozatául estek – magyarázta a szakember. Elmondása szerint a megyei méhészeknek a nyár sem hozott sok jót.

A fő facéliás területre, a Mosoni-síkra tömegével érkeztek a vándorméhészek az egész országból, így a pergetési lehetőséget elvették a helyiektől.

Ez a jelenség évek óta több konfliktus forrása. Továbbá elterjedt a hír a rekordméztermésről a déli megyékben, ami jelentősen letörte az árakat.

Varga
Varga Tamás: „A hosszúra nyúlt tél miatt sok méhcsalád elpusztult, legyengült, utána pedig a szárazság jelentett gondot."


– Nem mondhatnánk, hogy kimagasló év volt az idei, ennek ellenére az említett okok miatt mintegy felére csökkent a méz felvásárlási ára. Így például a vegyes méz nagybani felvásárlási ára 600 forint, az akácé 750–800 forint, tavaly az utóbbiért 1350 forintot is fizettek. A méhészeknél házi eladásban vagy piacon 1200–1400, illetve 1500–1800 forintért juthatnak hozzá a vásárlók – állítja Varga Tamás Imre, aki arra számít, hogy az „uborkaszezon" után emelkedni fognak a felvásárlási árak. A szakember szerint a boltok polcain mindezek ellenére a tavalyihoz hasonló árakon szerezhetjük be a téli időszakban a jótékony folyékony aranyat. Elmondta: ugyan a hamisítás visszaszorult, a méz felcímkézése körül akadnak még hiányosságok.

Méhészek a megyében
Az egyesület megyénkben mintegy 620 körüli méhészt és közel 32 ezer méhcsaládot tart számon. Míg nálunk évek óta stagnál ez a szám, a többi megyében 10–20 százalékos emelkedés észlelhető. „Sok helyen a kényszer viszi rá az embereket a méhészkedésre, melybe nemritkán tapasztalat, szaktudás nélkül fognak, és ez jelenti számukra az egyedüli bevételi forrást. Nálunk főként mellékfoglalkozásként méhészkednek, keresetkiegészítésként, általában nyugdíjas, idős emberek. Megyénkben a méhészek 3–5 százalékának lehet ez az egyedüli kenyérkereseti lehetősége, ők viszont 200–300 méhcsaládról is gondoskodnak" – tájékoztatott Varga Tamás Imre.


Olvasóink írták

  • 2. fityesz 2011. július 26. 20:39
    „Sajnos a facéliára idetelepülő méhészektől az Élelmiszerellenőrző Állomás szinte sosem kéri a vándoroltatáshoz szükséges igazolást! Így ők feketén legeltetik itt méheiket,gondot okozva a megyei méhészeknek.Jó lenne,ha valaki illetékes ez ügyben olvasna vagy hozzászólna.”
  • 1. Lókupec 2011. július 25. 16:13
    „Hehe! Mivel V. László elnök úrral nem sikerült interjút csinálni, jó volt kedves Tamásunk is. Megjegyzem Sz. Ödön úr flegmatikus hozzállásával voltak a problémák. Nekünk méhészeknek az a véleményünk hogy a Gy-M-S megyei szaktanácsadó rosszul végzi munkáját, ezügyben már megkerestük a főszaktanácsadót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés: jelöléseket várnak a civil díjra

A város civil társadalmáért elismerés díjazottjára vár javaslatokat az önkormányzat. Az elismerést… Tovább olvasom