Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ideiglenes buszmenetrend: februárban újra tárgyalják

Vasárnaptól új buszmenetrend lép érvénybe Mosonmagyaróvár helyi járatainál. Ez átmeneti megoldás, februárban újra tárgyalja a lehetőségeket a képviselő-testület.

Új időpontokban és útvonalakon járnak vasárnaptól a mosonmagyaróvári buszok, a változtatásra az új vonatmenetrendhez való igazodás mellett gazdaságossági szempontból is szükség volt.

– Az új menetrend kialakításánál igyekeztünk az igényeket és a lehetőségeket is figyelembe venni. A város nem tudja finanszírozni a busztársaság évi 80–100 millió forintos hiányát, emellett viszont biztosítani szeretnénk az iskolába, munkába járás lehetőségét vagy azt, hogy a vonatokhoz el lehessen jutni – szögezte le Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere. Vasárnaptól átmeneti menetrend lép érvénybe, a halászi híd megnyitása után bíznak benne, hogy még több helyközi járatot tudnak bevonni a város tömegközlekedésébe. Ugyanis ezzel is csökkenteni tudják a cég hiányát. A városvezető szerint a helyi közlekedés finanszírozására 40–45 millió forint lenne elképzelhető.

– Szerencsétlen döntés volt az autóbusz-pályaudvar elköltöztetése a bevásárlóközpont környékére. A MÁV-val tárgyalunk arról, hogy újból a Hild térre költözhessen vissza a pályaudvar – tette hozzá a polgármester.

A helyi buszjáratok közül többet is helyközi járatokkal váltanak ki.
A helyi buszjáratok közül többet is helyközi járatokkal váltanak ki.

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén megegyezett a Kisalföld Volánnal, hogy 215 forint marad a buszjegy ára. A társaság drágítást javasolt volna.

– Ideiglenes buszmenetrend állt össze, melyet februárban újból tárgyalunk, addig is lesznek utasszámmérések, meghallgatjuk a mosonmagyaróváriak véleményét (ezeket a városfejlesztési osztályra lehet eljuttatni) – hangsúlyozta Muráncsik László képviselő, aki szerint az új menetrendeknél egyeztettek az iskolákkal és a vonathoz is próbáltak igazodni. Utóbbi azért is fontos, mert a városban minden nemzetközi vonat megáll majd. A képviselő úgy véli: a 2004-ben Mosonmagyaróvár önkormányzata és a busztársaság között kötött, 2012-ig érvényes szerződésnek egyetlen pontja sem védi a város és lakóinak érdekét:

– Nem a Kisalföld Volánra haragszom, mert ő a saját érdekeit képviseli, hanem arra, aki ezt a szerződést aláírta, illetve akik erre felhatalmazást adtak.


Új buszjáratok vasárnaptól

Az 1-es járat a megszokott útvonalon közlekedik, az 1/A Ipartelepet, az 1/B Majorokot érinti, az 1/K nem érinti a városházát, hanem a kórház irányából a buszpályaudvarig megy egyenesen. A 2-es járat az Aranyossziget utcát, Károly utcát érinti, a 3-as járatot (városháza–Gabona rakpart között) a helyközi járatokkal pótolják, a 3/K az 1/K-hoz hasonlóan a városházát kihagyva halad a pályaudvarig. A 4-es diákjáratként közlekedik, érinti az iskolákat, az 5-ös a bevásárlóközponttól a városházán át Majorokot kapcsolja össze. A 6-os csak a halászi híd megnyitása után fog elindulni, a 7-es pedig a gyári járat lesz, mely a város nagyüzemeinek munkásait szállítja.

Olvasóink írták

 • 10. 01010 2009. december 16. 09:40
  „"2. Freehill 2009.12.12. 21:26
  "Sokkal több utasuk lenne, ha figyelembe vennék a vonatok érkezési-indulási időpontját, a helyi és a helyközi járatok esetében."
  Tudtommal pontosan ez alapján készül az óvári buszmenetrend..."
  Igen de ki az aki szivesen vár a vonat indulás előtt 15-25 percet...vagy a 10kor induló vonatra 08 kor érkezővel hajszálpontosan beesni:)”
 • 9. gyula2570 2009. december 14. 18:05
  „Abban az időben , mikor elköltözött a buszvég, minden egyszerű utas tudta, hogy ez így nem jó. Csak a volános és városi vezetők zengtek dicshimnuszt felőle a médiában. Sajnos nálunk semmilyen rossz döntésért nem lehet felelősségre vonni a vezetőket ezért lehet bármit megcsinálni. Biztosan meggazdagodott ebből is valaki. Kérdezem a Volántól, hogy az a szigetközi utas akinek helyközi bérlete van hogyan jut el Mosonból a Tesco-hoz, mivel a vidéki buszokat városivá minősítették?”
 • 8. Gury 2009. december 14. 17:34
  „Ember legyen a talpán, aki ezután tudja melyik busz mikor merre megy, olyan a menetrend mint egy keresztrejtvény. Mire megtalálom melyik busszal akarok menni, már elmegy a kedvem az egésztől. Mire megtanuljuk, addigra majd rájönnek hogy ez is rossz lépés volt mint a buszpályaudvar áthelyezése és visszacsinálják. A buszpályaudvart meg visszateszik a vasúthoz majd, a tescó mellettihez meg építenek egy metróvonalat, abban ugyis profik vagyunk. És így az sem vész kárba.”
 • 7. jucuska07 2009. december 14. 12:46
  „Erről írtam én is...Nemkevés pénzébe..Ja maz már régesrég visszajött nekik amikor mondjuk lekésed a hazafelé buszt beugrasz a tesoba és otthagysz pár ezret.Naponta szerinted mennyi ilyen ember van?”
 • 6. tökmindegy 2009. december 14. 11:22
  „A TESCO-nak nem kevés pénzébe került, hogy ott van a pályaudvar, ahol van.
  Nem a vasúti menetrend számít, hanem a pénzügyi lobbi.”
 • 5. miro132 2009. december 14. 11:00
  „szerintem a mostani buszvégállomás épületeket át kell költöztetni a vasútállomás mellé. Tényleg nagy hiba volt a bevásárló központ mellé költöztetni a buszvégállomást..”
 • 4. jucuska07 2009. december 14. 07:30
  „CSak tudnám az akkori vezetés hogy tudott egy ekkora marhaságba belemenni...Talán az országban nincs mégegy ilyen idióta hely ahol a buszvégállomást a város másik végére költöztetik ahelyett,hogy megegyeznének a vasúttal......Bár a pénz mindent megold mint tudjuk.A nagyáruház kicsit ide oda kent aztán....De a kisalföld volán mint tudjuk nem szereti a jó bizniszeket.Lsd veritas pl.Nem érte meg nekik a 800 dolgozó utaztatása egy magánvállalkozónak megéri...érdekes nem?”
 • 3. RickCartman 2009. december 13. 21:14
  „Mától érvényes az új menetrend. Ehhez képest a cég honlapján a következők vannak: a régi menetrend,és az új. együtt, válogass, magyar .Az újnál a jelmagyarázat hosszabb, mint maga a menetrend. "Kivéve, -tól-ig, ilyen napon, olyan napon, de akkor erre nem, viszont arra igen,de máskor" ,töprengj, magyar. Térkép is van ám hozzá, amilyenért általános iskolában informatika órán maximum elégséges érdemjegy jár, amúgy a régi vonalakat ábrázolja, biztos, ami biztos.
  "- Ideiglenes buszmenetrend állt össze, melyet februárban újból tárgyalunk....
  meghallgatjuk a mosonmagyaróváriak véleményét..."
  ebből csak két szó furcsa: ideiglenes? meddig?
  meghallgatjuk: addig rendben, aztán csináljuk úgy, ahogyan akarjuk, ahogyan eddig is volt.
  Megoldás: kimenni a megállóba, vagy jön (valamilyen ) busz, vagy nem, 50% esély.Várakozás közben arra gondolni:kellemes sétával már rég ott lehetnél,vagy szokás szerint inkább taxit hívni,mit számít az a 80 milliócska, több is veszett Mohácsnál.”
 • 2. Freehill 2009. december 12. 21:26
  „"Sokkal több utasuk lenne, ha figyelembe vennék a vonatok érkezési-indulási időpontját, a helyi és a helyközi járatok esetében."

  Tudtommal pontosan ez alapján készül az óvári buszmenetrend...”
 • 1. Tmoha 2009. december 12. 11:47
  „Ha valamit elszúrtak, nem kell megint beleesni abba a hibába! Maradjon a végállomás ott, ahol van, de a járatok kerüljenek az állomás felé. Sokkal több utasuk lenne, ha figyelembe vennék a vonatok érkezési-indulási időpontját, a helyi és a helyközi járatok esetében. Ehhez egyáltalán nem kell gimnáziumi végzettség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki karácsonyfája

Feldíszítették a mindenki karácsonyfáját a mosonmagyaróvári Flesch-központ előtti téren. Tovább olvasom