Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Huszonöt pecást fogtak egyetlen hét alatt

Egy hét alatt mintegy huszonöt engedéllyel rendelkező horgász bukott le, mivel méreten aluli halat tett a szákjába vagy a hűtőtáskájába.
Szilágyi Gábor, az Előre Htsz ügyvezető elnöke elmondta: halászati ellenőrei főleg a Mosoni-Dunán Máriakálnoktól Kimléig, valamint Győrtől Gönyűig találkoztak hasonló esettel, de Ásványrárón a kikötőben és a Bagaméri-ágon is előfordult. Beindult a csukaszezon, leginkább ezek kerülnek a szákba, de a balin és márna is gyakran méreten aluli, vagy tilalmi időben fogják ki őket. Akadt olyan horgász, aki azt kérdezte: miért nem hagyják őt békén, hisz „vadvízen" pecázik. A halászati ellenőrök méreten aluli fogások esetén feljelentést tesznek az illetékes hatóság halászati osztályán, a még élő halakat pedig visszaengedik a vízbe.

A csukatilalom egyébként február 15-től március végéig tart, a mérethatár itt negyven centiméter. A balinra márciustól április végéig tart a fogási tilalom, s szintén negyven centiméter a legkisebb kifogható hal. A harcsa esetében azonban bonyolultabb a helyzet: itt ötven centiméter a legkisebb kifogható uszonyos év közben, ám májustól június közepéig a nyolcvan centiméter alattiakat nem lehet hazavinni. Június közepéig egyébként ponty- és márnatilalom is életben van: pontynál 30 centiméter a legkisebb kifogható méret, míg márnánál negyven. Fogassüllőnél (márciustól április végéig tilalom) 30, kősüllőnél (márciustól május végéig tilalom) 20, míg amurnál negyven centiméter mérethatárig lehet hazavinni a zsákmányt.

Cséfalvay Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkán ingyenes a szűrés

A törvény alapján a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásokkal kapcsolatos vizsgálatokért… Tovább olvasom