Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Huszonöt bérlakás épül Mosonban

Huszonöt lakásos társasház építését tervezi a mosonmagyaróvári önkormányzat a bérlakás-hitelprogram keretében.
Huszonöt lakásos bérház építését tervezi a mosonmagyaróvári önkormányzat a mosoni városrészben, a Mosonvár utcában. Az ingatlanon korábban egy tizenhét lakásos épület állt, ám azt rendkívül rossz állapota miatt tavaly lebontották. Az új épület tervezésekor szem előtt tartották, hogy az illeszkedjen a műemléki környezetbe, illetve a lakások átlagosan 55 négyzetméteresek legyenek. A ház alá mélygarázst is terveztek, ami növeli ugyan a kivitelezési költségeket, ám a húsz gépkocsi elhelyezése az udvaron, illetve egyéb helyen nem oldható meg a belvárosi környezet és a beépítési lehetőségek miatt.

A huszonöt összkomfortos lakás fűtése központi gázkazánról történik majd. A lakások alapterületének megosztásánál figyelembe vették, hogy az átlagos 55 négyzetméteren kívül legyenek kisebbek és nagyobbak is. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően legkorábban nyár közepén kezdődhet a kivitelezés.

A beruházás tervezett költsége mintegy 390 millió forint. A finanszírozás konstrukciójáról legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület.
A kormány által a közelmúltban elfogadott úgynevezett bérlakás-hitelprogramban az önkormányzatnak tíz százalék saját erőt – 40 millió forintot – kell vállalnia, a fennmaradó részt pedig huszonöt éves futamidejű kedvezményes hitelből fedezik.

A hitel visszafizetésének megkezdésére három év türelmi idő adható, ezt követően pedig negyedévente kell törleszteni. A számítások szerint a törlesztőrészletek havonta mintegy 1,8 millió forinttal terhelik majd az önkormányzat költségvetését, ám ennek egy része a lakások bérleti díjából fedezhető. Sőt, előkészítés alatt áll a lakásüggyel kapcsolatos kormányrendelet módosítása egy olyan szabályozással, amivel lakbértámogatást biztosítanának azoknak az önkormányzatoknak, amelyek igénybe veszik a bérlakás-hitelprogramot. Ennek köszönhetően a konstrukció önfenntartóvá is válhat, hiszen így a hitel törlesztését teljes egészében a bevételekből fedezni lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint húsz cég az ipari parkban

Nyolc cég települt eddig a lébényi ipari parkba, éves szinten néhány tízmillió forintot hoznak a helyi önkormányzat büdzséjébe. Az infrastruktúrát kiépítették, fellendülőben van a cégek forgalma, munkahelyeket teremtettek. Most, mire „beindulnának” a hosszú távú elképzelések, az iparűzési adó várható megszűnése miatt bosszankodnak a helyiek. Tovább olvasom