Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Huszonnyolcmilliárdos dunai tervek

Londoni üzletemberek 28 milliárd forintos befektetésről tárgyalnak Kimle, Mecsér és Hédervár önkormányzatával. A három település határába tervezett idegenforgalmi centrum 28 kilométernyi partszakasz rehabilitálása mellett a meglévő helyi értékekre építene.
Már 1986-ban készült egy idegenforgalmi tervezet, mely a Duna jobb és bal partjának fejlesztési elképzeléseit vázolta. Egy fővárosi iroda pedig tíz évvel ezelőtt üzleti tanulmányt és egy programot készített Hédervárról. Most angol befektető cég magyar irodákon keresztül 28 milliárd forintból turisztikai centrumot hozna létre Kimle, Hédervár és Mecsér külterületén.

A három település már az együttműködési szándékát is megfogalmazta: a tárgyalásokat Hédervár koordinálja, s a centrum központja is ezen a településen lenne.

Huszonnyolc kilométert rehabilitálnának

A befektető a Mosoni-Duna partján jó lehetőséget lát a fejlesztésre: egy huszonnyolc kilométeres partszakaszt rehabilitálna, strandokat, élményfürdőket, turistaszállókat hozna létre. Kimlén a meglévő hídlábakra, a strandokra és a csónakházra támaszkodnának. Emellett a magánkézben lévő novákpusztai kastély „visszaszerzésére" is buzdítják az önkormányzatot, s itt egy háromcsillagos szálló kialakítását tervezik. Hédervár a meglévő kastélyára és parkjára építhet, emellett a golf- és horgászturizmus is szóba jöhet a fejlesztések kapcsán.

Mecséren a lovasturizmus adott. Ezt lehetne a későbbiek során továbbépíteni. A befektetők az érintett 28 kilométeres Mosoni-Duna-partszakaszt rendbe tennék, s sétányokat építenének itt ki. A befektetés 1200 embernek biztosítana munkalehetőséget, s a projekt 2006-ra készülhetne el.

Haladék jövő hétig

A TDO (Trade Development Organization) nevű londoni off-shore befektető cég információink szerint négy területen – köztük a legnagyobb volumenűként a Mosoni-Duna partján – szeretne beruházni, s összesen 120 milliárd forintból. Az önkormányzatokat kívánják támogatni: a három településnek azonban egy kft.-t kellene alakítania. A kivitelezésben a DACOB Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. lenne érdekelt.

A szerződés aláírása után 90 napon belül a teljes összeg húsz százalékát, mintegy húszmillió eurót (ötmilliárd forintot) utalhatnának át egy magyar bankon keresztül, s az elkészült projekt lenne a garanciája a beruházásnak. A befektetők gyorsan szeretnének lépni, az önkormányzatok jövő csütörtökig kaptak haladékot a válaszadásra.

Újabb megbeszélések

A három önkormányzat képviselő-testülete kedden már együttes ülést tartott, s jövő héten újabb megbeszélések lesznek. A Kisalföld úgy tudja: egy, a szerződéshez csatolt, az önkormányza-

tok jogi felelősségét tartalmazó garancialevélen s annak jogi értelmezésén folyik jelenleg a vita, jövő héten azonban minden eldől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Batthyány-kastély hasznosítása

Boldog Batthyány–Strattmann László egykori körmendi családi kastélyáról a helyi önkormányzat… Tovább olvasom