Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Huszonnégyezer kecsegét telepítettek a Dunába

Mintegy másfél millió forintot költött a győri Előre Halászati Szövetkezet a dunai telepítésre. Múlt pénteken Ásványrárónál került a folyóba a kecsege (mely a vizafélék családjába tartozik).

Ásványrárón az Árvai-zárásnál huszonnégyezer kecsegeivadékot telepített a győri Előre Halászati Szövetkezet. A halfajta romló életfeltételei miatt eltűnőben van: a szövetkezet most kísérletet tesz a visszatelepítésére.

Szilágyi Gábor ügyvezető elnök a Kisalföldnek elmondta: romló életfeltételeik miatt az utóbbi időben eltűnt ez a halfaj a szigetközi szakaszról is. A mostani telepítéssel egy kísérletet tesznek: kíváncsiak az eredményre, hogy telepítéssel növelhető lesz-e számuk, vagy ezek is elvándorolnak-e a térségből. „Hogy lesz-e eredménye a munkának és a befektetésnek, az csak évek múlva derülhet ki" – tette hozzá. A múlt hét végén az 5–10 centiméter hosszú kecsegékből huszonnégyezret telepítettek az Árvai-zárásnál: saját forrásból, nem a nemzetközi program keretében.

Európai összefogással az elmúlt években ugyanis a Viza 2020-program keretében több ízben telepítettek már vissza – igaz, jóval kisebb számban – kecsegeivadékot a Dunába: a program fő célja, hogy 2020-ra ismét ússzon viza a folyóban. A WWF kezdeményezésére nemzetközi összefogással elkészült egy akcióterv a Duna és mellékfolyóiban élő tokfélék megmentésére. A fő gondot a vándorlási útvonalak eltorlaszolása, az élőhelyek romlása vagy megszűnése, a vizek szennyezettsége jelenti, de a vizát még az értékes kaviár miatti halászat is veszélyezteti. Az akciótervet az Európa Tanács a berni egyezmény elé terjesztette. Az egyezmény javasolja a tagállamoknak, hogy az akciótervre alapozva készítsenek el fajvédelmi terveket a tokfélék megmentésére. A WWF ezek alapján kezdeményezte, hogy hazánkban is mielőbb kezdődjön meg a tokfélék védelmét elősegítő munka, többek között az élőhelyek felmérése, rehabilitációja, a mesterséges visszatelepítés alapjainak megteremtése.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz, gyerekek!

Baleset-megelőzési napnak adott otthont nemrégiben a hédervári Timaffy László Pedagógiai Központ. Tovább olvasom