Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Huszonnégy tájseb gyógyul be a térségben

Huszonnégy helyszínen kisebb-nagyobb tájsebek gyógyulhatnak be uniós és állami forrásokból Mosonmagyaróváron és Csorna környékén mintegy hárommilliárdból.

Huszonnégy lerakót számolnak fel vagy zárnak le véglegesen Mosonmagyaróvár és Csorna környékén mintegy hárommilliárd forintból uniós és állami támogatással. A munkálatokat már Pálin, Acsalagon, Szilban elkezdték. A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a minap Mosonmagyaróváron tájékoztatott a pályázatról.

Árvay István, a társulás elnöke kifejtette: a pályázat százszázalékos uniós és állami támogatottságot élvez. A huszonnégy lerakóból négyet teljesen felszámolnak, a többit véglegesen lezárják természetes anyagok felhasználásával.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere hozzátette: a Lajta-parti város szeméttelepének lezárása jár a legnagyobb költséggel, arra ugyanis hatszázmillió forintot fordítanak.

A huszonnégy helyszínen a kisebb-nagyobb tájsebeket a közbeszerzésen nyertes konzorcium és cég „gyógyítja be". Szigeti Ferenc, a Közgép Zrt. vezérigazgató-helyettese és Fényi Zoltánné, a Strabag MML Kft. gazdasági vezetője részletesen is beszámolt a munkálatokról. Az előbbi vállalkozás a West-Hungária Bau Kft.-vel konzorciumot alkotva 16 településen tizenkilenc lerakó rekultivációját nyerte el, míg a másik öt helyszínen dolgozik. Szigeti Ferenc szerint a legnehezebb feladat a mosonmagyaróvári lerakó rendezése lesz. A több millió tonna hulladékot tartalmazó telep külső, vízálló köpenyt kap, és őshonos fűfajokkal illesztik a tájba.

Mátyás László projektmenedzser összegzésként elmondta: a tervek szerint másfél ezer hulladéklerakót számolnak fel országosan.

Mosonmagyaróvár és Csorna térségében az elsők között kezdődhetnek el a munkálatok. Megtudtuk azt is, hogy a napokban elindult a társulás honlapja: http://hulladek.mosonmagyarovar.hu/.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogdílerek, kábítószer-fogyasztók és terhelő vallomások

Kábítószer-terjesztéssel gyanúsítják azt a két mosonmagyaróvári fiatalembert, akik egy közúti… Tovább olvasom