Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Huszonkét lakás lett a Kórház utcában

Egy városi ingatlan eladása kapcsán javasolta vizsgálóbizottság felállítását Szabó Miklós (MDF) a mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi ülésén.
Egy városi ingatlan eladása kapcsán javasolta vizsgálóbizottság felállítását Szabó Miklós (MDF) a mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi ülésén. A képviselő elmondta: a város még 2004 júliusában értékesítette a Kórház utcában lévő 2648 négyzetméteres telkét, aminek akkor a besorolása kertvárosias lakózóna volt, oldalhatáron álló, harmincszázalékos beépítéssel és 6,5 méteres épületmagassággal. Ez kétszer négy lakás építésére adott lehetőséget. Három hónappal az adásvételt követően a terület besorolását átminősítették kisvárosias lakózónára, harmincszázalékos szabadon álló beépítésre, az épületmagasság pedig 7,5 méterre módosult. Az átminősítés után az építhető lakások számát nem korlátozzák. A főépítész tájékoztatása szerint az épületben huszonkét lakás létesül.

Kikiáltási áron jutott hozzá

A városatya szerint az ingatlanra többen érdeklődtek, azonban az eredeti besorolás alapján a négyzetméterenkénti mintegy 12 ezer forintos kikiáltási árat magasnak találták. Az övezeti besorolás megváltoztatását érintő felvetésükre azt a választ kapták, hogy azt befolyásolni, garantálni nem tudják. Az egyetlen licitáló így a kikiáltási áron jutott a telekhez. A kérdéses ingatlantól mintegy ötven méterre, a Frankel utcában lévő központi vegyes, telepszerű beépítési övezetbe tartozó telket szintén licitre hirdették 12 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. Erre tizenkét ajánlat érkezett és végül több mint 16 ezer forintért kelt el négyzetmétere.

Vizsgálóbizottságot javasolt

A képviselő azt tudakolta a polgármestertől, hogy megnövekedett-e az ingatlan értéke az övezeti besorolás megváltoztatásával. Miért nem az átminősítést követően hirdették meg a telket eladásra, valamint kik a felelősek az esetleges önkormányzati bevételkiesésért. A képviselő kérdések megválaszolása és a további hasonló esetek megelőzése érdekében egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta.

Kezdeményezni lehet, garantálni nem

Stipkovits Pál polgármester válaszában elmondta: a tulajdonosi bizottság döntött az ingatlan értékesítésre kijelöléséről és javaslatot tett nettó 12 ezer forintos kikiáltási árra, amit a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. A liciten egy ajánlattevő jelent meg, mivel a többi érdeklődő magasnak találta az árat. Az övezeti besorolást érintő felvetésükre a hivatali dolgozóktól korrekt választ kaptak, miszerint azt kezdeményezni lehet, ám garantálni sem tudják, mivel a szakhatóságoknak és a képviselő-testületnek kell elbírálnia. Az ingatlan átminősítését az új tulajdonos kezdeményezte és a városfejlesztési bizottság, majd a képviselő-testület is egyhangúlag támogatta. A módosítás szakmailag alátámasztottnak bizonyult, a véleményezési eljárás során semmiféle kifogás nem merült fel ellene.

Nincs feltáratlan kérdés az ügyben

A polgármester szerint az ingatlan értéke összhangban van a mintegy ötven méterrel távolabbi Frankel utcai telekével. A két telek bruttó eladási árát összehasonlítva – 16.270, illetve 15.030 forint négyzetméterenként –, nem jelentkezett bevételkiesés az önkormányzatnál. Mindezek alapján felelőst az ügyben nem lehet megjelölni és nincs olyan feltáratlan kérdés az ügyben, amire vizsgálóbizottságot kellene létrehozni. Azt a következtetést viszont le lehet vonni, hogy minden értékesítésnél az illetékes bizottság bevonásával indokolt megvizsgálni, hogy a terület szabályozásával lehet-e a felkínált ingatlan értékét növelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az önkormányzatok és vízügyi igazgatóságok. 3500 kilométer hosszú hálózat kiépítését tervezik a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben. A szigetközi idegenforgalom elsősorban a kerékpáros és vízi turizmusra épít. Tovább olvasom