Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Huszonkét embert borított vízbe a motorcsónak

Mosonmagyaróvár Kis híján tragédiához vezetett a hétvégén néhány felelőtlen motorcsónakos száguldozása a Mosoni-Dunán. Egy sárkányhajó teljes személyzetét, huszonkét embert borítottak vízbe. A motorcsónakok két osztrák vezetője ellen büntetőeljárás indul.

Lapunkban a múlt héten számoltunk be arról, hogy a hatóságok sebességkorlátozást terveznek bevezetni a Mosoni-Duna Mosonmagyaróvár és Halászi közti szakaszára, mivel néhány motorcsónakos gyakorta okoz bosszúságot és balesetveszélyes helyzeteket az evezősöknek. A szabályozás szükségességét bizonyítja a hétvégén történt eset is.

A közelgő Voluta fesztiválra készült edzeni sárkányhajóval egy huszonkét tagú társaság a hét végén a Mosoni-Dunán. A csapat az Itató szabad strandnál tette vízre a hajót és ahogy előtte már többször is, elindultak felfelé a folyón. Még ezer métert sem tettek meg, amikor hallották, hogy hátulról motorcsónak közeleg. Először úgy tűnt, nem lesz probléma, hiszen a kishajó vezetője még időben visszavette a gázt és a szabályoknak megfelelően, lassan, nagyobb hullámok keltése nélkül haladt el a sárkányhajó mellett. A szemtanúk elmondása szerint ekkor azonban hirtelen gázt adott és elhajtott. Az így keletkezett nagy hullámok becsaptak a sárkányhajóba, ami emiatt imbolyogni kezdett. Ezzel szinte egy időben érkezett mögöttük egy másik motorcsónak is, amely nagy sebességgel haladva egy vízisíelőt vontatott. A motorcsónakok keltette hullámok miatt a sárkányhajó végül felborult. A huszonkét utas – köztük egy kilencéves gyerek – szerencsére megfelelő vízi jártassággal rendelkezett már, így mindenkinek sikerült a partra úsznia.

Fördős László szerint, ha mindenki betartaná a szabályokat, megférnének egymás mellett az evezősök és a motorcsónakosok is.
Fördős László szerint, ha mindenki betartaná a szabályokat, megférnének egymás mellett az evezősök és a motorcsónakosok is.

– Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia ezeknek az embereknek a felelőtlensége miatt – mondja Fördős László, a balesetet szenvedett sárkányhajó kormányosa. – Korábban megegyeztünk a motorcsónakosok egyesületével, ha evezősöket látnak, lelassítanak. Ezt a többség be is tartotta, békében megfértünk egymás mellett a vízen. Sajnos úgy látszik azonban, vannak néhányan, akik a már tengerjárónak számító hajójuk teljesítményét itt próbálják bizonygatni. A másodikként érkező hajó vezetője legalább megállt és megkérdezte, tudnak-e segíteni.

Az első motorcsónak viszont ahogy gázt adott és felborított bennünket, tovább is hajtott. Szerencsére gyakorlott csapattal voltunk, akik nem estek pánikba és kiúsztak a partra. Az értékeik – mobiltelefonok, szemüvegek, fényképezőgépek – azonban elmerültek. Az esetet követően feljelentést tettünk a rendőrségen.

– Nem értem, hogy néhányan miért nem tudnak alkalmazkodni és békében megférni a többiekkel a vízen. Most szerencsére senkinek nem esett baja, de bármikor megismétlődhet hasonló eset.

Szerintem a tervezett sebességkorlátozásnál hatékonyabb megoldás lenne, ha legfeljebb 15 lóerős hajók közlekedhetnének csak a Mosoni-Dunának ezen a szakaszán.

Nem a motorcsónakok ellen vagyunk, hiszen sokszor segítenek nekünk, csak azt szeretnénk, ha mindenki betartaná a rá vonatkozó szabályokat – hangsúlyozta Fördős László.

A sárkányhajó felborítása miatt vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége gyanújával indított büntetőeljárást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság. Az ügyben meghallgatják az érintett két motorcsónak osztrák vezetőit is.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. rallydave 2009. augusztus 24. 12:38
  „Mi is motorcsónakosok vagyunk, már szinte hajósok. 16 Lovas motorral mentünk a vizen, vizisieltünk Győrben. A kajak-kenusok beleértve a sárnkányhajósokat is, össze-vissza kepesztenek a vizen. Elmegyünk mellettük és még rá sem fordulnak a vizre. Mondják, hogy lassitsunk, de ha lassan megyünk, akkor nagyobb hullámokat csinál a csónak, és ha gyorsan akkor csak 2-3-at dülöngélnek és ennyi, kész. Itt is megvan a jobboldali közlekedés de a vizisivel nem lehet menni csak egy ivben. Jo lenne ha a kedves és kevésbé kedves kenusok, mindenki aki evezőr vesz a kezébe, figyelne a ráfordulásra, az irnyra stb.
  Érdekes, a kenusok is csak akkor mertek szólni, amikor mr mentek lefele a dunán. Ha ennyire beszariak vagytok akkor vizre se menjetek.

  Egy motorcsónakos”
 • 63. cicuka 2009. június 21. 14:32
  „Kedves evezősök.
  Tegnap bebizonyitottátok hogy nem is kell motorcsónak hogy boruljatok.Vagy erről is mi tehetünk?
  Itt kit vádoltok??”
 • 62. Pepele 2009. június 14. 16:53
  „Na figyeljetek nagyokosok!

  1. A mosoni Duna mindenkié. Lehet hogy egy-két ember nem így akarná, attól még ez van!
  2.A nagy motorcsónakok ugyanúgy közlekedhetnek rajta mint a ladikok, elvégre a közutakról sincsenek letiltva a kamionok mert nagy a menetszelük és kigyúrják az aszfaltot, meg mert veszélyes mellettük biciklizni ugye?
  3. Amikor vasárnap délután beleül a ladikba a család: papa, mama, gyerekek, unokák,barátok, kutyák, macskák, stb. mentőmellény senkin, és a csónak teteje 5 cm-re van a víztől, az szabályos?
  4. Egyáltalán vajon tudják-e ezek a ladikosok hogy rá kell fordulni szemből a hullámra ha elzúg mellettük egy motorcsónak? Biztos nem!
  5. Sárkányhajóverseny hányszor van egy évben? Egyszer! Mennyit készülnek rá előtte a nevezők? Kb. 3 hetet!
  6. szerencsétlen osztrák direkt borította meg a sárkányhajót? Nem!
  7. Hányszor szondáztattak a rendőrök a vízen motorcsónakost vagy evezőst? Egyszer sem!
  8. Vannak kint bólyák a vízen az evezősőknek hogy hol közlekedjenek? Nincsenek!
  9. Vannak kint bólyák a motorcsónakosoknak hogy hol közlekedhetnek? Nincsenek!
  10. Szerintem ez a vízi közlekedés nálunk még elég primitív módon zajlik, (ebben benne van mindeki), de az nem megoldás hogy kitiltják a nagy motorcsónakokat. Ennek maximum azok örülhetnek akik sárgulnak az irigységtől amikor elmegy egy ilyen előttük.De a probléma ezzel nincs megoldva, mert a megoldás NEM ez, hanem egy ésszel átgondolt VÍZI SZABÁLYOZÁST kéne bevezetni, amelyben minden fél megkaphatná a "maga szeletét a tortából" úgy hogy másikét maximálisan tiszteletben tartaná. Mert mint írtam a legelején is, A MOSONI DUNA MINDENKIÉ!!!!!!!! Ha tetszik, ha nem.”
 • 61. Imcsi 2009. június 04. 08:38
  „Sajnos későn értem haza tegnap, pedig ki szerettem volna menni az Itatóhoz egyet diskurálni! Talán majd legközelebb összejön!”
 • 60. Imcsi 2009. június 03. 15:50
  „Igazad van!”
 • 59. Truder 2009. június 02. 21:58
  „Alkalmazkodásról, békében megférésről,és egymás mellett élésről van szó.Ha ezt mindenki betartaná,nem lenne gond.”
 • 58. Enemy 2009. június 02. 21:58
  „Hello mindenkinek.Végigolvastam a kommentek nagy részét.
  Hááát necces ez a folyóvízről kitiltani mert motoros szöveg!Ennyi erővel az evezősöket is ki lehetne mert lassítják a forgalmat.Nekem nincs se sárkány,se motorcsónakom.Ez az utcára nem megyek mert elüt az autó,meg hogy az útról sem tiltják le a lassabbat szöveg is elég tróger.Miért ne közlekedhetne motorcsónak?És miért ne közlekedhetne sárkány vagy egyéb bármilyen jármű?Nem is értem a legtöbb hsz-t.Most volt egy ilyen "sajnálatos esemény" amit fel kell fújni?Nevetséges!És vicces!A képen látható "fiatalemberből" kiindulva viszont már nem is annyira csodálkozom.Én nem borulok be csónakkal az tuti,és a telefonom,fényképezőgépem sem ázik el.Mert ha be is szálnék egy ilyen ladikba akkor is lenne annyi eszem hogy nem viszem magammal vagy megfelelően tárolom!És beszerzek egy ezekhez hasonlót>>>> http://shop.yachtlap.hu/shop.php?page=cikk&k=224 Az hogy meg van 1-2 "menő" motorcsónakos az elkerülhetetlen ugyan úgy ahogy a többi közlekedési járműveknél .Motor,Autó ezek szerint ladik:D,és még talán a villamosok is néha keverednek konfliktusba.Emberek vagytok! (majdnem mindenki)
  Civilizáltan is lehet beszélni.Nem a billentyűzet elöl keménykedni, és nevetséges dolgokkal foglalkozni.

  Szép napot (ha legközelebb csónakáztok légyszíves üssétek a szúnyogokat (ladik+motorcsónakosokra is vonatkozik!:D))”
 • 57. geemaister 2009. június 02. 11:28
  „Így van. Attól még hogy valakinek motorcsónakja van, nem kell kitiltani az összes 4lóerőtől kezdve 50 lóerősig . Ezek nem olyan nagy hajók, amik nagy hullámokat keltenének. Az a baj hogy az emberek általánosítanak. Lehet hogy valaki arcoskodik a nagy hajójával, de aki olyan hülye, hogy általánosít, az se jobb.”
 • 56. Ing.Böck 2009. június 02. 10:43
  „És most jön a bunkó - furkó magyar : ha nekem nincs motorcsónakom, ne legyen másnak sem !!! büntessék meg !!”
 • 55. cicuka 2009. június 02. 08:35
  „<moderálva off>”
 • 54. Truder 2009. június 01. 21:34
  „43. hozzászólás pancser 2009.05.30. 20:31
  "Csak azért, hogy ne érezzék magukat annyira nagyfiúnak meg nagylánynak, az igazi menők nem a Mosoni Dunán vizisielnek meg motorcsónakáznak mert ez arra nem alkalmas, hanem lemennek a tengerpartra ott tartják a rendes hajókat nem ilyen motoros hajózás szempontjából primitív helyen játszák a nagyfiút meg a cicababát!"
  Most nagyon igazat szóltál.De sajnos az igazán primitívek ott sem tartják be a "játék"szabályokat.Ők leragadtak annál,hogy ettől lesznek valakik...pedig nem.Egyre kevesebben vannak,akik biztosak a tudásukban,és megbízhatóan vezetnek motorcsónakot,egyéb motoros,és vitorláshajót.(pontosan úgy működik,mint a szárazföldi közlekedésben,egyesek azt gondolják,hogy nekik mindent szabad,csak a fullgázt ismerik,és amikor kell, megállni meg nem tudnak,sem manőverezni,sem helyzetet felismerni,szégyen..)”
 • 53. geemaister 2009. június 01. 14:04
  „Szerdán este mikor lesz a megbeszélés?”
 • 52. cicuka 2009. június 01. 11:32
  „<moderálva off>”
 • 51. Imcsi 2009. június 01. 11:01
  „Én úgy gondolom, a többséghez kellene alkalmazkodnia a kisebbségnek! És aki vízre száll, legalább az alap vizikreszt kellene ismernie!”
 • 50. geemaister 2009. június 01. 08:25
  „Pancser!

  Miért kap valaki attól sokkot hogy beleborul a vízbe? Ezen lovagolsz? Inkább azt magyarázd meg, hogy mióta csobban a víz, mert te ugye azt élvezed:D:D? Az helyzet ember hogy tök hülye vagy a témához, de azért itt kötegszel. Ez a baj az emberekkel néha olyanba is beleszólnak, amihez nincs is közük. És jösz itt a fene nagy környezet tudatóságoddal. Barátom, akkor szólj, ha reggel felkelsz a bioházadba, megeszed a bioreggelidet és bekapcsolod a bioszámítógépet ami nem fogyaszt energiát. Azért valljad be, baromira nem így van.”
 • 49. pancser 2009. május 31. 20:50
  „Nem akartam többet szólni, hiszen álláspontom a kérdésben világos, a mellette szóló érveim ismertek. Másoknak más a véleménye ők is érvelnek a sajátjuk mellett. Ez így természetes. Újabb írásom "Cicukának" és a hozzá hasonlóknak szól, mert "Cicuka" valamit félreért. Azt érti félre, hogy úgy az újság és én is elvárok magamtól valamilyen színvonalat, amiben nincsen helye, nevekkel, a nemi, faji, vallási hozzátartózással kapcsolatban megjegyzéseket tenni. Magyarul és röviden kedves "Cicuka" azt a hangot amit megütöttél, hasonlóval nem viszonzom, holott elég széles frontot nyitottál, kínálsz tálcán. Légy boldog "Cicuka" a magad köreiben!”
 • 48. hullám 2009. május 31. 20:49
  „Látom , hogy mindenki baszkurájja egymást! Jöjjön ki mindenki az itatóra szerdán este és ott meg lehet vitatni kinek ,hogyan ,mikor, mi a problémája! Én ott leszek! ( FELESLEGES A SOK HÜLYE DUMÁBÓL!!!!!!!!!)”
 • 47. cicuka 2009. május 31. 19:08
  „<moderálva sértő>”
 • 46. pancser 2009. május 31. 18:22
  „Kedves "cicuka"! Tudod aki a nevekkel van elfoglalva........ nem szoktam mélységi szellemi túrát csinálni. Van aki ezt megérti van aki nem. "Geemaister" a sokk nem attól van, hogy valaki nem tud úszni. Talán kitalálod miért, ha nem, szép pár vagytok "cicukával". Részemről befejeztem, azzal a jó érzéssel, hogy az idő nekünk, a békésebb természetszerető többségnek dolgozik.”
 • 45. cicuka 2009. május 31. 09:03
  „Kedves Pancser!Megint megkérdezném miért ez a neved?Elolvastad a hajózási szabályzatot?Mert ha igen akkor tanultál 1-2 dolgot.vagy csak beszélünk irigységből a nagyvilágba??Ha nem is jársz ki a vizre akkor miért zavarunk téged??Te nem akarod kitiltani véletlenül az autókat a városból?Miért nem mész te a tengerpartra?Vagy pl. a termálba?szerintem te érzed magad nagyfiúnak mert azt hiszed tiéd a Duna,pedig az MINDENKIÉ!!Vagy tévedek kedves Pancser????”
64 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vármegye elismert iparosai

Mosonmagyaróvár - Ötödször rendezte a hétvégén a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a Moson… Tovább olvasom