Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Huszonhét százalékkal több bűncselekmény

Mosonmagyaróvár - A schengeni határnyitás is közrejátszott abban, hogy huszonhét százalékkal több bűncselekmény történt tavaly Mosonmagyaróvár környékén, mint az azt megelőző évben. Emellett azonban lényegesen javultak a rendőrség felderítési mutatói.
Az elmúlt év bűnügyi, közbiztonsági és közlekedési helyzetének környékbeli alakulását értékelte a tegnapi állománygyűlésen Mosonmagyaróváron dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány és dr. Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető. Az ország kapitányságainak rangsorában az elmúlt év eredményei alapján a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tizenhét helyet lépett előre a megelőző esztendőhöz képest, így a rangsor első harmadában, az ötvenedik helyen áll.

dr. Csokán Csaba elmondta: a tavalyi évben huszonhét százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma, 2007-hez képest. Ez az emelkedés elsősorban hazánk schengeni csatlakozásához, a határnyitáshoz köthető. Megszűnt a folyamatos határellenőrzés, ezáltal megnőtt mind a külföldi, mind pedig a hazai utazó bűnözők száma a környéken. Az ismertté vált külföldi bűnelkövetők száma például megduplázódott az elmúlt évben. Az alezredes szerint a megváltozott körülményekre sikerült jól reagálniuk, noha az állomány folyamatosan „apad", hiszen míg az integrációt követően 106 korábbi határőr kollégával bővült a kapitányság létszáma, addig ez a többlet az év végére már csupán 47 fő volt.

Állománygyűlés: A határnyitás új kihívások elé állította a rendőrséget, ám sikerült megfelelően reagálniuk a változásokra.
Állománygyűlés: A határnyitás új kihívások elé állította a rendőrséget, ám sikerült megfelelően reagálniuk a változásokra.

A bűncselekmények számának növekedése mellett lényegesen – több mint hat százalékkal – javult a felderítési mutató, így a bűncselekmények 41 százalékánál sikerült elfogni az elkövetőt. A kiemelt bűncselekmények terén – amik az itt élők biztonságérzetét nagyban befolyásolják – pedig ez a javulás még magasabb. Összességében a bűncselekményekkel okozott kár is némileg emelkedett, ám örvendetes, hogy a károk megtérülésének aránya megháromszorozódott az elmúlt évben. A közlekedés terén lényeges javulás történt az elmúlt évben, nagymértékben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. A kapitányságvezető nagy eredményként értékelte a tavaly létrejött határrendészeti és közbiztonsági osztály munkáját, ami országos szinten is kiemelkedő. A mélységi ellenőrzések során összesen 243 illegális migránst fogtak el. Az osztály ebben az évben is hasonlóan hatékony, idén már több mint hetven elfogáson vannak túl.

Kimagaslóan eredményesnek nevezte a kapitányság elmúlt évi tevékenységét dr. Szabadfi Árpád. A főkapitány elmondta: a felderítési mutatók nagymértékben javultak és sikeresen hajtották végre az integrációt is.

Az illegális migráció elleni fellépésben, az ilyen jellegű elfogásokban pedig országosan első helyen áll a kapitányság.

Emellett jól tudtak reagálni a megváltozott körülményekre, számos utazó bűnözőt fogtak el és sikeresen derítettek fel több, a köznyugalmat veszélyeztető bűncselekményt. Az idei év feladatai közül a főkapitány kiemelte: a gazdasági válság hatásaként számolni kell az utazó bűnözés erősödésével, a rendőrségnek megfelelően kell erre reagálnia. Fontos feladat továbbá a kábítószer elleni hatékony fellépés, valamint a fiatalkorúak körében a bűnmegelőző munka. Továbbra is kiemelten kezelik az illegális migráció visszaszorítását, ehhez biztosítják a szükséges feltételeket, így a határrendészeti és közbiztonsági osztály továbbra is megmarad a kapitányságon.

Olvasóink írták

 • 7. Dr.Bagira 2009. március 20. 22:27
  „A rend őrei kellően megdícsérték magukat! Csak kicsit sántít az öndicséret! Ismert a mondás: "öndicséret büdös!" Büncselekmények száma nőt, ellenben 17 helyet előre lépett a kapitányság! Nem lehet, hogy a határőr mutatók dobták fel a statisztikát? Schengeni határnyitás beengedte a bűnözőket! A bűnöző Schengenig is vidáman jöhetett, csak akkor valószínű nagyobb volt a bűnmegelőzési munka. Most "megéri" bűnözni Mosonmagyaróváron és környékén! Csak vissza kell tekinteni a híradásokban! Soha ennyi kiemelt bűncselekmény nem volt a környéken! Arról nem szól a jelentés, hogy ha nem herdálják el az 59 fő határőrt, akkor mennyivel több lenne a rendőri jelenlét, mennyivel több energiát fektethetnének a bűnmegelőzésbe!
  Akkor talán alapja is lenne az öndícsérő statisztikának!”
 • 6. pampus 2009. március 20. 09:59
  „Ja, kérem ahhoz bátor bűnüldözés és nem parancsuralmi rendszer kellene! Míg ez meg nem valósul addig a csicskások ( a végrehajtók) még bele is rúgnak élvezettel az "esélytele, védtelen, megalázott ,kifosztott" emberekbe!”
 • 5. RickCartman 2009. március 19. 19:27
  „Hát mert a csicskás az, aki csicskáztat valakit, ez a személy pedig a csicska, aki a nem szőrös végén áll, ennyit az etimológiáról..
  Egyébként igaz, minden vezető politikus is bűnhödjék, ha csicska, ha csicskás-amennyiben bizonyitást nyer bűnössége.Kőbánya-tulajdonos, szőlőbirtokos is.Ha csicskázik éppen, mert úgy járt, akkor is, ha ő csicskáztat éppen, mert ő a soros, akkor is.(nem olyan bonyolult.., talán..?)”
 • 4. pampus 2009. március 19. 17:47
  „Kedves olvasótársam,mi a gond a "csicskásaik" megnevezésemmel? Tán nincsenek? Írthattam volna "hű-béreseiket is,de azzal megtiszteltem volna az alantas tevékenységeiket.”
 • 3. RickCartman 2009. március 19. 15:34
  „pampus, ha kora reggel tetszik kommentet irni, ügyeljen a "csicskás", és a "csicska" szavak közötti jelentésbeli különbségre..nem mindegy:)”
 • 2. pancser 2009. március 19. 09:53
  „A címben szereplő adat valószínű helyes mi is így érzékeljük. Draskovics miniszterünk más adatokat mond az országos szinten, sztem nem mond igazat. Ha viszont a polgár tapasztalata találkozik a Rendőrség adataival az jó, ilyenkor nem legyint az ember: megint hazudanak!”
 • 1. pampus 2009. március 19. 06:03
  „Lesz ez még több is! Főleg, ha fel és elismerik,hogy a bűn az akkor is bűn, ha az ország vezetői és csicskásaik követik el!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dízelmozdony jön az alsó-szigetközi vágányra

Dunaszeg - Tízméteres sínpáron egy kis töltésen – a kerékpárút mellett – egy egytonnás… Tovább olvasom