Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Huszonegyedik század – feladatok papíron

˝Környezettudatos menedzsment és tervezés˝; ˝Fenntartható fejlődést szolgáló megvalósítás és fenntartás" – e hangzatos megállapítások a fő elemei Mosonmagyaróvár ˝Helyi Fenntartható Fejlődési Programjának˝, amit decemberben fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

A város még tavaly határozta el, hogy elkészítteti a helyi feladatok programját a huszonegyedik századra. Az önkormányzat az év elején bízta meg a Végh és Végh MKT Kft.-t a program kidolgozásával. Mivel a cég több önkormányzati projektben is részt vesz, így viszonylag jól ismeri Mosonmagyaróvárt. A program tervezete több fázisban készült el, ennek részeként az év közepén a mosonmagyaróváriak, helyi cégek, intézmények, civil szervezetek véleményezhették azt. A felhívásra akkor meglehetősen kevés vélemény, javaslat érkezett. A készítők azonban ezeket beépítették a végleges anyagba.

A több mint százoldalas program – hosszas helyzetelemzést és állapotfelmérést követően – fogalmazza meg a szükséges teendőket. Ebben a legnagyobb hangsúlyt a környezetvédelemre fekteti, konkrét intézkedéseket kevésbé, viszont annál több általánosságot tartalmaz. Így fenntarthatósági szempontként említi az összes keletkezett hulladék mennyiségének, illetve a veszélyes hulladék arányának csökkentését, a kevesebb fajlagos vízfelhasználást, valamint a szennyezőanyag-kibocsátást. Fontos szempont továbbá a partnerségépítés zöld civil szervezetekkel, a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, a veszélyes hulladék ártalmatlanítása, a papíralapú levelezés helyett az elektronikus bevezetése. Minden jelentősebb beruházás előtt elemezni kell annak fenntarthatósági hatásait. Környezettudatos vásárlásra, fogyasztásra kell ösztönözni a városban élőket. Előtérbe kell helyezni a ˝zöld közbeszerzés˝ szempontjait, azaz minden szerződéskötésekkel, beszerzésekkel kapcsolatos döntés – az ár és a minőség mellett – környezetvédelmi kritériumok figyelembevételével szülessen.

Ezeket az elveket és az azokból adódó teendőket már tavaly decemberben elfogadta az önkormányzat. A közbeszerzési szabályzatot ennek megfelelően módosították az év elején. A program készítői megemlítik a déli autópálya-csomópont, a városi tehermentesítő út és kerékpárutak megépítésének szükségességét, a tömegközlekedés feltételeinek javítását, a Hild tér városi tulajdonba vételének megkezdését – ott egy buszpályaudvar megépítésének lehetőségével. A turisztikai célú fejlesztések közt kiemelik a Futura és az egykori Korona szálló felújításának szükségességét. A konkrét célok sorában fontos teendő még a Malom-ági Lajta üzemeltetési engedélyének megszerzése, a Lajta-ágak rehabilitációja, mintegy tíz kilométernyi utca felújítása.

A huszonegyedik századi helyi feladatok összeállítása nem ért véget a program elfogadásával: két-három évente felülvizsgálják és az igényekhez igazítják azt.

A teljes program letölthető a város internetes oldalán, a www.mosonmagyarovar.hu címen a hivatalos ügyek menüponton belül, az önkormányzat egyéb programjai közt.

Olvasóink írták

  • 3. zopika02 2011. január 03. 16:40
    „Mellesleg Végh és Végh Kft. a cégnyilvántartásba nem szerepel, illetve felszámolás alatt áll egy éppen -:)”
  • 2. zopika02 2011. január 03. 12:42
    „Mennyibe került ez a maszlag a mosonmagyaróváriaknak ? Ha valaki tudja kérem írja meg a kommentbe. Köszönjük a Végh és Végh MKT Kft - nek, ezeket a dolgokat minden mosonmagyaróvári eddig is tudta... Szóval két három évente felül kell vizsgálni... Meghalok hogy ilyen baromságokra még pénzt hajlandó fizetni a város. Vagy semmi hozzáértő nem dogozik a hivatalban aki össze tudna állítani ?”
  • 1. pancser 2010. december 31. 12:44
    „Na most akkor van vezetése Óvárnak vagy nincsen? Megint milliókat dobnak ki olyan dolgokra amire maguktól is rájöhettek volna, illetve mindig is tudtunk. Gondolom most a lényeg az, hogy egy dolog ki van pipálva és nem kell a testületnek agyalni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intelligens iskola: 9 milliós fejlesztés Levélen

Iskolakorszerűsítés, s a fejlesztőszoba kialakítása mellett korábban megszépült a tornacsarnok. Most… Tovább olvasom