Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Huszonegy szélkereket terveznek

Bezenye és Rajka között huszonegy – egyenként két megawatt teljesítményű – szélkerék felállítását tervezi egy budapesti cég.
A Kisalföld több mint három éve (2003. december 9.) számolt be arról, hogy egy német cég negyvenegy szélkereket szeretne felállítani Rajka, Hegyeshalom és Bezenye külterületi részén. A több mint nyolcmilliárdos projekt sorsa a nemzeti park kezében volt, a szakemberek a túzok védelme miatt akkor nem engedélyezték a beruházást. Ami akkor nem sikerült, most úgy tűnik, megvalósulhat: a Rajka és Bezenye közötti mezőgazdasági területen állítana fel huszonegy szélkereket a mostani beruházó év végén vagy 2008 elején. Az erőműtornyok helyigénye több mint ötezer négyzetméter, s egyenként két megawatt energiát termelnének. A West Ungarn 1 projektengedélyezési eljárása folyamatban van. A létesítés során szilárd burkolatú utat is építenének. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szakvélemé-

nyében azt írja, hogy a Rajka, Bezenye és Hegyeshalom polgármestereivel folytatott megbeszélésen a mostani kijelölt területet közösen választották ki a szélerőművek számára, „mivel a térségben a legkisebb zavarással ezen területen jár a széltornyok működése, jelenléte". A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalásában előírta a régészeti lelőhelyekről való gondoskodást. A tervezett szélerőmű elhelyezkedése érinti a Lajta bal és jobb parti csatornáit, a Lajta-főmedret, valamint a főmeder és a bal parti csatorna közötti szükségtározót. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint engedélyező hatóság felhívta a beruházók figyelmét, hogy ebbe a szükségtározóba szélerőmű nem kerülhet az esetleges árvízi elöntések miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozásba adnák a kórházi laboratóriumot

Közbeszerzési pályázatot írnak ki a mosonmagyaróvári Karolina-kórház laboratóriumának vállalkozásba… Tovább olvasom