Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Huszonegy kisdiák a tagiskolában

Az új tanévtől a mecséri tagiskola és tagóvoda a lébényi intézményhez társult. A huszonegy alsós diák két összevont osztályban tanul.
A 620 lelkes Mecsér elöregedő település, ezt a folyamatot szeretné megállítani a faluvezetés. Csaplár Zoltán polgármester szerint a képviselő-testület olyan programot dolgozott ki, amely segít az üres magánházakra vevőt közvetíteni. Azóta több fiatal család is a faluban lelt otthonra. A nehézségek ellenére a helyi óvoda, iskola megtartását is fontosnak tartják.

– Szeptember elsejétől a mecséri óvoda és iskola a lébényi intézménnyel társult. A gazdaságosabb társulást választottuk, a falut minden Lébényhez köti: a közétkeztetés, az orvosi ellátás mellett sokan dolgoznak a községben, de 2012. január elsejétől a körjegyzőségéhez is csatlakozunk. Korábban a hédervári iskola tagintézménye volt a mecséri, a költségek folyamatosan nőttek az alacsony létszám miatt elviselhetetlen mértékig. Így csak a falu pénze ment el, amiből járdát, utakat lehetett volna építeni – indokolja a változtatást Csaplár Zoltán.

Az alsósok összevont osztályokban tanulnak a mecséri iskolában.
Az alsósok összevont osztályokban tanulnak a mecséri iskolában.


A huszonegy kisdiákot a tanév kezdetétől három pedagógus neveli két összevont osztályban. Knollné Élő Zsuzsanna tagintézmény-vezető elmondása szerint zeneoktatás indult, amelyre tizennégy gyermek jelentkezett. Népszerű a néptánc- oktatás, amely ingyenes a tanórák keretében, és sokan járnak a rockyedzésekre is. Logopédus, fejlesztőpedagógus is segíti a kisdiákok fejlődését. Ettől a tanévtől hétköznapokon délután 4 óráig fogadják a napközis diákokat (korábban csak fél 4-ig, péntekenként pedig nem volt ellátás).

– A falu valamennyi rendezvényén fellépnek diákjaink. Ezek a gyerekek majd valamennyien kötődni fognak falujukhoz – véli a pedagógus. Egyébként minden tanuló tízezer forintos beiskolázási támogatásban részesült, sőt, a kiselsősöket külön ajándékkal – írókészlettel, tolltartóval – is meglepték.

Idén tíz iskoláskorú gyermek volt a helyi tagóvodában, közülük hetet írattak be a mecséri tagiskolába, jövőre viszont csak hat iskoláskorú lesz. „Önkormányzatunk mindent megtesz a helyi intézmények fenntartásáért, ami létkérdésként kezelendő, ameddig a kívánatos gyermeklétszám tartható. Támogatást adunk a születendő gyermek után és a letelepedőknek – tette hozzá a faluvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 év után újra halökológiai vizsgálat a Szigetközben

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2011. szeptember 29. és október 3-a… Tovább olvasom