Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Húszmilliót remélnek a felsősök átköltözésétől

Máriakálnok–Mosonmagyaróvár - Évi több mint húszmillió forintos megtakarítást jelenthet a máriakálnoki önkormányzatnak, hogy szeptembertől a helyi iskolában csak az alsósok kezdik meg a tanulást. A felsősöket az anyaintézmény, a mosonmagyaróvári Haller-iskola fogadta be.

Még idén februárban döntött úgy Máriakálnok képviselő-testülete, hogy szeptembertől megszűnik helyben a felső tagozat). 2002–2005 között már közel 60 millió forintot kellett költeni az intézményfenntartásra a normatívákon felül, 2005-ben a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézményévé váltak.

A máriakálnoki gyerekeket korábbi tanáraik, sőt, osztályfőnökük taníthatja, folytathatják a már ott elkezdett két tannyelvű tagozatot.

Míg korábban az egykor nyolcszáz lelkes Máriakálnok 200 diákot adott az iskolának, addig tavaly a már 1700 lakosú faluból mindössze 96 tanulót írattak be a helyi tanodába. A gazdasági okok mellett a csökkenő létszámok is igazolták a képviselő-testület döntését.

Idén Máriakálnokról 38 diák jött át a Hallerba, 12 gyerek más oktatási intézményt választott.
Idén Máriakálnokról 38 diák jött át a Hallerba, 12 gyerek más oktatási intézményt választott.

– Még egy évig talán vállalható lett volna a felső tagozat megtartása, félő azonban, hogy ez a későbbiekben pedagóguselbocsátással járt volna. Az oktatási normatívák csökkentése előtt végzett számításaink szerint éves szinten 20–22 millió forint megtakarítást jelenthet a településnek ez a döntés, de az állami támogatás csökkentésével ez az összeg akár több is lehet. Idén szeptemberben az alsóban 46 diák kezdett, ennek fenntartása a jelen körülmények között vállalható és biztosítható – magyarázza Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere. A településvezető elmondta: Pápainé Németh Éva, a Haller-iskola máriakálnoki tagiskolájának vezetője és Neuberger Attila tanár a szeptember 10-i képviselő-testületi ülésen jó tapasztalatokról számolt be a máriakálnoki felső tagozat beolvadásáról az anyaintézménybe.

– Az összeolvadás nem járt pedagógus-létszámleépítéssel. A 95 fős munkatársi közösség kilencvenre csökkent, dolgozói érdeksérelem nélkül – szögezte le Sárköziné Kollarits Edit, a Haller-iskola vezetője. A mosoni iskolában egyébként a máriakálnoki hatodik és nyolcadik osztály együtt maradhatott, az ötödiket és a hetediket az alacsonyabb létszám miatt integrálták. Amint azt az iskolaigazgató elmondta, 38 diák jött át a Hallerba, 12 gyerek más oktatási intézményt választott.

– A máriakálnoki gyerekeket korábbi tanáraik, sőt, osztályfőnökük taníthatja, folytathatják a már ott elkezdett két tannyelvű tagozatot. Tanulószobát alakítottunk ki számukra, ingyenes az utazásuk – tette hozzá az intézményvezető.

A Máriakálnokról érkezett diákok amint elmondták: még nem szokták meg az új iskolát, egyelőre hiányolják a régi környezetet. A mostani nyolcadikosok tizenketten együtt maradtak, nem változott osztályfőnökük sem. Néhányan a buszjáratokra panaszkodtak. Széles Sándor hozzáfűzte: novemberig negyven Volán-járat jön át Máriakálnokon, a halászi híd megnyitása után csökkenni fog a számuk. Az iskola vezetősége egyeztet a társasággal a menetrendről, és elképzelhető, hogy a mostani fél 3-as diákjáratot egy órával előbbre hozzák. Ebben kikérik majd az érintettek véleményét.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szigetköz ízei, vármegye borai˝

Illatos borok és pálinkák, finomságok, kézművesalkotások és színes program várta a ˝Szigetköz ízei,… Tovább olvasom