Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Húszéves állóháború a fővárosi zöldekkel

Budapest - Bár a fővárosi zöldek „dorgáló" levele ellenére a környezetvédelmi miniszter elment a tegnapi parlamenti Szigetköz-kerekasztalra, a korábban – a térség jövőjéért – megfogalmazott állásfoglalást „visszavonták". A Duna chartások el sem mentek az egyeztetésre, mert ellenzik a szigetköziek terveit.
A szerdai parlamenti Szigetköz-kerekasztal előzményei a két héttel ezelőtti mosonmagyaróvári kistérségi társulási ülésig vezetnek vissza: itt Tóth Tiborné dr. felhatalmazást kért, hogy az általa szervezett kerekasztalon képviselje a térség álláspontját. A parlamenti egyeztetésre meghívta többek közt Szabó Imre szakminisztert, Katona Kálmánt, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökét, Janák Emil vízügyi igazgatót, Szokoli Sándort, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének vezetőjét, Hegyi Gyula európai parlamenti képviselőt, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesületet (Szite), valamint jó néhány (köztük fővárosi) zöldszervezetet is. A kerekasztal előtt egy állásfoglalás-tervezetet küldtek el az érdekelteknek: ebben többek közt Szigetköz leválasztása a magyar–szlovák tárgyalásokról, s a három fenékküszöbös megoldási javaslat is szerepelt.


„Beárnyékolhatja a kapcsolatot"

Nos, ennek kapcsán írt levelet a magát a „2008. évi (és minden korábbi) országos találkozó dunai delegáltja, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete küldöttének" aposztrofáló dr. Jánossy András a környezetvédelmi miniszternek. A dorgáló hangvételű írás szerint „a kerekasztal-konferencia súlyosan veszélyezteti hazánk tárgyalási érdekeit. A tervezett formában való megtartása pedig beárnyékolhatja a tárca és a zöldmozgalom kapcsolatát. Ezért javaslom az elhagyását, helyette más tartalmú és másképp előkészített tanácskozás megrendezését. B tervként pedig azt, hogy amennyiben a konferencia 29-én mégis megtartásra kerül, úgy attól a KVVM maradjon távol". Jánossy szerint ugyanis „a konferencia célja egyetlen, a SZITE által készített műszaki javaslat ismertetése és esetleg véleményezése. A Szigetköz problémái kezelésének a magyar–szlovák jogvita rendezésétől való leválaszthatóságát állító – helyi politikusok által hangsúlyozott – elképzelés téves alapokon áll. A helyi vízügyi szakmai szervezet »szakmai (értsd: tudományos) kompetenciája (értsd: hozzáértése) az elmúlt évtizedek során ismételten megcáfolódott. Igaz, ennek ellenére el tudták érni, hogy a magyar–szlovák tárgyalások előkészítéséből és az azon történtek értékelésétől immár több mint egy évtizede távol tartsák azokat a kutatókat, szakértőket, tudományos műhelyeket, akik és amelyek a terítéken forgó kérdésekben nemzetközileg elismert hozzáértéssel rendelkeznek" – írta.

Elegük lett: A szigetközi polgármesterek megfogalmazták elképzeléseiket, ám a fővárosi zöldekkel és szakértőikkel húsz éve tartó állóháborúba kerültek. Fotó: Kisalföld-archívum
Elegük lett: A szigetközi polgármesterek megfogalmazták elképzeléseiket, ám a fővárosi zöldekkel és szakértőikkel húsz éve tartó állóháborúba kerültek. Fotó: Kisalföld-archívum

Erre magyarázkodott is a közrádióban Hegyi Gyula, a nemrégiben Szigetközben járt EP-képviselő, aki úgy fogalmazott: egy húszéves állóháborúba csöppent, nem ismeri a frontokat, de már látja, hogy sikeresen nem lehet kijönni ebből a harcból.

Bárdos-Deák Péter, a Védegylet és a Duna Charta tagja kijelentette: el sem mennek a konferenciára, mert a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) fenékgátakat akar építeni, s ezen a megbeszélésen felvezető előadásra kapott lehetőséget. Ez az elképzelés szerintük gyengíti érdekeinket a magyar–szlovák tárgyalásokon.


„Nem mernek idejönni"

A konferenciát végül szerdán megtartották, a miniszter mintegy fél órán át részt is vett rajta, a közös állásfoglalás azonban szóba sem került az egyeztetésen. „Egyes (a megbeszélésen) azonosítatlan budapesti zöldszervezetek zsarolásának engedett a minisztérium és a szervező képviselő" – mondta Széles Sándor, aki a Szigetközi Fejlesztési Tanács képviselőjeként vett részt az ülésen. Szerinte a parlamentben senki sem merte kimondani, kik miatt hátráltak meg: „Nem látjuk őket, nem mernek idejönni, ám megakadályozzák az előrelépést." A megbeszélésen egyébként kiderült, hogy több egymásnak és az uniós jogszabályoknak is ellentmondó kormányhatározat van Szigetköz és Bős–Nagymaros ügyében, s ezek rendezése nélkül nem lehet előrelépni. A műszaki megoldási javaslatokat illetően a tárca egyértelművé tette, hogy több javaslatot szeretne megvizsgálni, majd kijelentették, hogy tekintsék a mostanit az első(!) tárgyalási alkalomnak.


„A Szite-javaslat is egy lehetőség"

„Egyes zöldszervezetek idegenkedtek az állásfoglalás-tervezettől, így azt visszavontam, hisz senkit sem akartam korlátozni az eszmecserében. Igaz, az állásfoglalás pontjai szóba kerültek az egyeztetésen. Elmondtam: a műszaki megoldási javaslattal nem szeretnénk megsérteni a nemzetközi tárgyalási pontokat, s a Szite-állásfoglalás is csak a megoldások egyik lehetséges verziója" – mondta a szervező, Tóth Tiborné. „A problémakörről leválasztandó Szigetközt uniós szintre kell átpozicionálni" – mondta a mosonmagyaróvári képviselő. Hozzátette: sok jó ötletet fogalmaztak meg, a jövőben részletesebben is foglalkoznának az energetikai kérdésekkel. Kovács György, a bős–nagymarosi tárcaközi bizottság titkára szerint a szigetközi műszaki javaslatokat nemzetközi szakértők értékelik a későbbiekben. 

Olvasóink írták

 • 7. bendzsi 2008. november 01. 00:33
  „Ez ám a szélhámosság ! Beharangozás szerint helyszín a Parlament, résztvesz a Köztársasági Elnök, a Parlament elnöke. Valójában a helyszín a képviselőház egy helyisége, illetékes miniszter 10 percig volt ott, a többi csak arra szédelgő bámészkodó ! Nyilatkozatot fel sem olvasták. Egyetlen tökös fickó nem volt ott , aki a miniszter úrnak beszólt vona ? Bravo Zsuzsa ! A spanjaiddal erre tellett ! Mással kéne foglalkozni tisztelt képviselő asszony ! Népszerű mostanában például az állatvédelem vagy inkább főzni kelle - otthon . Halatortán.”
 • 6. Illomor 2008. november 01. 00:01
  „Pancser ! Már megint előjöttél a gyűlölködő bolsi dumáddal ? Mi az , hogy a mi ügyünk ? Múltkor még szarértő voltáltál , most pedig a Szigetköz ? Ez nem a te pince lakásod, hogy abból a perspektívából nézegesd a világot ! Csao csávó !”
 • 5. TBC. 2008. október 31. 11:59
  „Jó lenne már végre azt megérni, hogy ne a "nagy Butapestről" mondják meg, hogy mi jó a szigetközi embereknek. Elgondolkodhatnának egy páran, a helybeliek jobban tudják, mire van szükségük, mint azok, akik egy évben kétszer kirándulnak egyet, meg demonstrálnak, mindenféle következmény nélkül. Nem szítani kell az elégedetlenséget, uszítani az embereket a szlovákok ellen, van elég baja mindkét népnek anélkül is.”
 • 4. bácsbokodembrió 2008. október 31. 08:11
  „Az Országgyűlésnek élő határozata van arról, hogy az erőmű nem termelhet áramot. Sajnos, a helyzet törvényekben is szabályozott, így nehéz az előrelépés.”
 • 3. hahaha 2008. október 30. 21:31
  „nézzék meg az OVISZ lapját és utánna írja valaki h.turbinákat Dunakilitire....224m3/s :-)
  1et és azt is valami gyerekjáték méretben vigyék oda..
  ez megint Pancser Úr PANCSER volt

  Vízügyi szakemberek mondják meg mit kell csinálni és ne okoskodók!
  Tudja egyáltalán itt valaki mi lett volna a "csúcsrajáratás" ?
  24 óra vízét 2 részletben engedték volna el 4-5 óra alatt, ez napi 2 árvízet jelentett volna ! Ez "zöld"energia lett volna így?!?!”
 • 2. pan.cser 2008. október 30. 21:05
  „Szerintem ez a mi ügyünk, aki nem ide tartozik menjen távol ettől a dolgtól. Megegyezünk mi is a szlovákokkal nélkülük, csak a jogi kereteket kell megtermteni. Turbinákat a duzzasztóba, a drága áramot meg kenjék a hajukra pesti zökldek, nekünk lesz itt helyben, ha csak a Duna el nem apad!”
 • 1. Drakon 2008. október 30. 18:38
  „Gusztustalanok ezek a budapesti zöldek!!!
  Törödnének inkább a városukkal, a szakértőik meg kotorászanak a saját mocskukban!
  Ragozzák a semmit, csak azért hogy valaki beszéljen róluk.
  Anno Ő végettük borult fel a bős nagymaros is és romlott meg a viszony szlovákiával.

  A Dunakiliti duzasztót is lehetne hasznosítani csak ők a kerék kötői...!!
  Menjenek szemetetszetni a pesti rakpartra!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetek okozóit keresik

Újrónafő–Darnózseli - Két, a napokban történt közlekedési baleset okozóját keresi a rendőrség.… Tovább olvasom