Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Hungarikum veszélyben

Mosonmagyaróvár - A rendkívül szélsőséges időjárás a mezőgazdasági ágak között a méhészeknek sem kedvez: az enyhe tél, majd a hirtelen fagy, amit különösen forró, száraz nyár követett, megtizedelte a méhcsaládokat. A takarmányozás újabb gondot jelenthet a későbbiekben a gazdáknak.
A rendkívül szélsőséges időjárás a mezőgazdasági ágak között a méhészeknek sem kedvez: az enyhe tél, majd a hirtelen fagy, amit különösen forró, száraz nyár követett, megtizedelte a méhcsaládokat. A takarmányozás újabb gondot jelenthet a későbbiekben a gazdáknak.

A rendkívüli időjárás károkat okoz a méhészeknek: a méhtartás nyolcvan százaléka környezeti hatásoktól függ, így a gazdák még inkább érzik a természet szélsőségességének negatív hatásait, mint más állattartók.


Elfogytak a legelők

– Az enyhe tél miatt a méhcsaládok nem húzódtak fürtbe, aztán jött a hirtelen fagy, ami sok család elnéptelenedéséhez vezetett, a méhek legyengültek. A korán érkezett meleg következtében egy hónappal korábban virágoztak a növények. Augusztus elején nem állt már rendelkezésükre olyan legelő, ahol gyűjtési lehetőségük lenne a méheknek – panaszolja Nagy István, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mosonmagyaróvári Szervezetének elnöke. A helyi civil szervezet hetvenhat tagot tömörít köreibe. Jánossomorján a legkiemelkedőbb a méhsűrűség, a méhészkedés hagyománya apáról fiúra száll.

Mosonmagyaróváron és környékén azért is hódíthatott teret a méhészkedés, mert a repce-, mézontófű-, valamint napraforgó-termesztés jelentős és az akácerdők is eredményessé teszik a méhészek tevékenységét.


Gyógyszerezni tilos

– A méhészek idén nagy kiadások elé néznek, tekintve, hogy jelentős lesz a takarmányozási költség – jósolja az egyesület vezetője. A legyengült állatokon nem szabad antibiotikumos vagy gyógyszeres kezelést alkalmazni, a magyar méz minősége és a fogyasztók védelmében tiltották meg használatukat.

– A nyári szárazság és forróság a növények nektárképződését akadályozza – hangsúlyozza Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadó. A szakember szerint a méheknek sok energiájuk arra megy el, hogy a felforrósodott kaptárt szellőztetik: több tízezer állatka gondoskodik arról, hogy a 34,5 fokos klímát tartson otthonában. Idén kevesebb méz termett, mint tavaly, a nagybani mézfelvásárlási ár mégis jelentősen csökkent. A boltok polcain ennek ellenére ugyanolyan magas áron kapható a méz.


Külföldön a haszon


A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hazai méz nyugat-európai palackozókhoz kerül, így az igazi haszon ott is marad. A magyar méhészet akkor lenne igazán jövedelmező, ha hazánkból kiszerelve szállítanák külföldre a mézet. A szakemberek szerint az eredetvédelemre is gondolni kellene. A magyar mézet sokszor minőségjavítóként használják, például hogy a Kínából érkező mézet feljavíthassák.

Ha igazi, minőségi magyar mézet szeretnénk vásárolni, nézzünk szét környezetünkben: vásároljunk ismerős termelőktől, akikben megbízhatunk – kapjuk a jó tanácsot. A vegyes méz kilogrammjáért 700–800 forintot, az akácmézért 900–1000 forintot kérnek el a termelők.

Az EU sem áll a termelők mellé

Az EU a világ legkiemelkedőbb mézimportőr-gazdasága. Hazánk harmadik, negyedik, ami a méztermelést illeti, a magyar méz igazi hungarikumnak számít. Zala, Somogy, az Alföld áll az élen a méztermelésben, megyénk a középmezőnyben tartja magát 632 méhésszel, 31.432 méhcsaláddal. A méhészek legtöbbje másodállásban foglalkozik a méhekkel, csupán 5 százalékuk főállású méhész. Míg egy átlag magyar ember 40 deka mézet fogyaszt, addig egy nyugat-európai társa 1,5 kilogrammot. Érdekes adat, hogy Magyarországon negyvenszer annyi mézet termelünk, mint amennyit elfogyasztunk. A másik érdekes adat viszont az, hogy az EU az összes mézfogyasztásának felét tudja csak megtermelni, mégsem áll a saját termelői mellé, hanem az unión kívüli országokból vásárol.
Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszerarzenál Mosonszolnokon

Mosonszolnok - Több mint ezeregyszáz darab lőszert találtak a rendőrök egy mosonszolnoki férfi… Tovább olvasom