Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Hulladéktársulás: drága lesz kimaradni

Öt település még bizonytalan, hogy aláírja-e a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alapító okiratának módosítását.

Aki kimarad, így is ˝bent marad˝, sőt, drágább szolgáltatásra számíthat.

Mint ismeretes, néhány éve a komplex hulladékgazdálkodási projekt kidolgozásához 300 millió forintot nyert a térség. Az akkori tervek a rekultiváció és a hulladékgazdálkodás fejlesztésére egyaránt kiterjedtek, a pályázatban tíz százalék önerőt határoztak meg az önkormányzati oldalról. Nemrégiben a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hárommilliárd forint támogatást nyert a térséghez tartozó huszonnégy szemétlerakó rekultivációjára. A rekultivációra hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatokat, a tényleges munkálatokat a jövő évben kezdenék el. A társulás egyébként panasszal élt a kónyi lerakó kapcsán: mivel az unió csak az önkormányzati lerakókat támogatja teljes mértékben, a részben magántulajdonú kónyi esetében közel hetvenmillió forintot kérne a pályáztató. A pályázatírók szerint itt 8–9 millió forint lenne vállalható összeg, melynek egy részét a helyi önkormányzat állná, de a társulás is beszállna.

Míg a rekultivációt százszázalékosan támogatja az unió, addig a hulladékgazdálkodásra vonatkozó projekt önrészét 30 százalékra emelték.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a harmincszázalékos önrész előteremtése az önkormányzatoknak nagy gondot jelent, ezzel mindannyian egyetértünk. Ezért az ötmilliárd forintos pályázathoz szükséges 1,5 milliárd forint önrészből 500 milliót kell az önkormányzatoknak kifizetniük, az egymilliárd forintot a társulás hitelként veszi fel – hangsúlyozta dr. Árvay István társulási elnök. Kifejtette: hiába döntenek úgy az önkormányzatok, hogy nem írják alá a társulás alapító okiratának módosítását, az eredeti szövegben foglaltak szerint amúgy is ki kell fizetniük a lakosságarányosan rájuk eső tízszázalékos önrészt, és emellett a későbbiekben még lényegesen magasabb szolgáltatási díjakkal szankcionálhatják őket. Árvay hozzáfűzte: a hetven település túlnyomó többsége már elkezdte a célalapképzést, ugyanis már beépítették a hulladékszállítás díjába a projekt költségeit. A jövőbeli fejlesztések 116 ezer lakost, mintegy negyvenezer háztartást érintenek.

– Ásványráró, Bezenye, Lipót, Dunasziget és Rábapordány jelezte, hogy gondjai vannak az aláírással, néhány településen a napokban döntenek. A projektből illogikus kimaradni, a hulladékgazdálkodás (és az ezzel járó fejlesztések) kötelező önkormányzati feladat – magyarázta Sólyom Tibor projektmenedzser.

Olvasóink írták

 • 3. MátyásLászló 2009. október 08. 12:46
  „Tisztelt Takács Úr!
  Egyetértek Önnel, egy kis kiegészítést szeretnék tenni:

  A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§.(1) bekezdése a települési önkormányzat feladatává teszi a helyi közszolgáltatások körében - többek között - a köztisztaság és településtisztaság biztosítását. A köztisztasági szolgáltatás a közterületek tisztántartását, valamint a települési szilárdhulladékok kezelését, a településtisztasági szolgáltatás a települési folyékony hulladékok összegyűjtését, elszállítását, elhelyezését jelenti.”
 • 2. TakácsLajos 2009. október 08. 10:32
  „Tisztelt Sólyom Úr!
  A kötelező önkormányzati feladatokat az 1990. évi 65.-ik törvény 8.§-a a /4/ bekezdésben határozza meg.
  A hulladékgazdálkodás ebben nem szerepel.
  Ennek ellenére célszerű az önkormányzatoknak részt venni a projektben, mert különben minimális beleszólásuk sem lehet és ezen a területen is a lakosság kizsákmányolása történne, ahogy a többi (víz,gáz, villany stb.) közmű esetében. Lásd a Pécsen történteket az ívóvíz körül.”
 • 1. hyundai 2009. október 08. 07:17
  „A drága állam kivonult a projektből....nem kevés milliárddal. Egy Eu-s pályázati önrész "felmondani", szerintem nem igazán illendő dolog, de libamester és villaépítő megteheti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a Kont-fát

Hédervár - Rendőrség vizsgálja a Kont-fa megrongálását: nemrég ugyanis nyolc-kilenc karvastagságú… Tovább olvasom