Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Hozott előnyt az elvitt adósság?

Erről vitáztak a képviselők a költségvetés első féléves beszámolója kapcsán a testület legutóbbi ülésén.
A költségvetés végrehajtásának első féléves beszámolója részletesen foglalkozik a városi adósság rendezésével. Az önkormányzat idén februárban írta alá az erről szóló megállapodást. Eszerint Mosonmagyaróvár kölcsöneinek hatvan százalékát, 1,94 milliárd forintot vállalt át az állam. Ez lényegében az önkormányzat 2007- től felhalmozódott folyószámlahitel-állományát jelenti.

A féléves beszámoló kiemeli: a konszolidáció lényeges javulást eredményezett az önkormányzat gazdálkodásában, likviditási helyzetében. Az adósságátvállalás révén hosszú idő után ez az első olyan beszámoló, ahol nem kellett kimutatni a negatív bankszámlaegyenleg ellentételezésére felvett folyószámlahitel igénybevételét. Az első félévben kismértékben ugyan, de a működési bevételek meghaladták a működési kiadásokat. Ez a likviditás fenntartása érdekében kiemelt jelentőségű volt.

A fejlesztési kiadások teljesítése ugyanakkor nagymértékben elmaradt az előirányzathoz képest. Mindössze alig több mint 13 százalékban teljesült. Ennek oka, hogy a pályázatokhoz kapcsolódó nagyobb összegű fejlesztések finanszírozása majd a második félévben terheli a költségvetést. A felhalmozási bevételek teljesítésének aránya szintén elmarad a tervezettől. Az első féléves gazdálkodás folyamatosságát a pénzügyi terv alapján a kifizetések szigorú napi ütemezésével biztosították. Ezt a hetente készített likviditási jelentések is alátámasztják.

Túlzottnak tartja a feladatátvállalással együtt járó forráselvonást Hushegyi Róbert független képviselő. Szerinte az átszervezésekkel nagymértékben csorbult az önkormányzat önrendelkezési joga, az eddigi demokratikus helyett hierarchikus rendszer jött létre. A képviselő hozzátette: becsülendő az önkormányzat felelősségteljes gazdálkodása, ám ez nagyon nyögvenyelősen valósult meg, ezért nem fogadja el a beszámolót.

Kovács Tamás (MSZP) is túl nagynak találja az állami forráselvonást, valamint szerinte túlzott mértékű terhet ró az önkormányzatra a pályázatokhoz kapcsolódó önrész. A képviselő szerint az adósságátvállalás miatt csak jövőre lehet valós képet kapni az önkormányzat gazdasági helyzetéről. Szabó Miklós (MPKE) hangsúlyozta: az adósságátvállalás egyenértékű volt a forráselvonással, így az nem javított sokat a költségvetés helyzetén.

Árvay István (Fidesz) alpolgármester kifejtette: nem került rosszabb pénzügyi helyzetbe a város, mint korábban sőt, gazdasági vonalon nagyobb lett a mozgástér. Az elvonások és a konszolidáció egyenlege pozitív. Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat erőn felül vállal fejlesztéseket, ezek között vannak presztízsberuházások is. Noha emiatt adódnak likviditási problémák, mégis úgy ítélték meg, ezt még be tudják vállalni. Árvay István hangsúlyozta: a ciklus végén jobb gazdasági helyzetben adják át az önkormányzatot, mint azt néhány éve saját maguktól átvették.

Olvasóink írták

 • 5. tökmindegy 2013. szeptember 17. 15:56
  „Remélem jövőre nem saját maguknak adják át.”
 • 4. justitia18 2013. szeptember 17. 15:28
  „Idézem: "az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat erőn felül vállal fejlesztéseket, ezek között vannak presztízsberuházások is. Noha emiatt adódnak likviditási problémák, mégis úgy ítélték meg, ezt még be tudják vállalni. Árvay István hangsúlyozta: a ciklus végén jobb gazdasági helyzetben adják át az önkormányzatot, mint azt néhány éve saját maguktól átvették".
  Akkor most mi van ? Netán saját maguk eredményét konszolidálják ? Igazán jól gazdálkodtak a fideszes fiúk...::))”
 • 3. kocsoggorog 2013. szeptember 17. 12:24
  „Az a baj, hogy Kovács Tamás nem lát át egy éves beszámolót... Az meg még nagyobb baj, ha valaki csak azért akar politikus lenni, mert hatalmat akar...”
 • 2. Griffin 2013. szeptember 17. 09:18
  „1. nem palira, hanem pistire....ráadásul egyszerre kettőre is, ha már a nevekkel játszunk :-)”
 • 1. zöldike 2013. szeptember 16. 21:42
  „Gödöllői Hírhatár: Kormány - Palira vett önkormányzatok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcadik helyen végeztek a tűzoltók

Megyénket a mosonmagyaróvári tűzoltók képviselték a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Versenyen. A csapat az országos nyolcadik helyezést érte el. Tovább olvasom