Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hová lett az állam 175 milliója?

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban 2,5 milliárdos beruhá- zással idősek otthonát és termálfür- dőt tervez az új tulajdonos. A 7,5 hektáros terület előző gazdája szin- tén termálfürdőt „álmodott” a bir- tokra. Ehhez a Széchenyi-tervből 175 milliót ki is utaltak számára. Egy kút már van, ám termálvíz még most sincs a majorban.

A 86-os főút melletti Krisztinamajorban a jelenleg is működő közel nyolcvan apartman és az étterem mellett ott árválkodnak az állami támogatással megkezdett, ám torzón maradt beruházás elemei. A birtok közepén egy csupasz téglafalon tábla hirdeti, hogy a Gazdasági Minisztérium Széchenyi-terv turizmusfejlesztő programjának keretében a termálfürdők fejlesztésére, illetve kialakítására kiírt pályázatból 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a beruházó cég – a terület előző tulajdonosa. A tábla szerint a két, egyenként 140 férőhelyes szálloda- és gyógyfürdőkomplexum átadásának időpontja 2003 júniusa.

A táblán áll továbbá, hogy a beruházás összköltsége 522 millió forint, ami az állami támogatás mellett 347 milliós saját erőből és bankhitelből valósult (volna) meg.
Az alapozásnál félbemaradt továbbá egy fürdőmedence kialakítása is, sőt, az ezt tápláló kutat is kialakították. Az egykori birtok régi, romos és lakatlan épületei mögött a derékig érő gazban egy a földből alig kiálló rozsdás csődarab emlékeztet arra, hogy itt valaha termálvizet kerestek. Az új tulajdonos a Kisalföldnek elmondta, hogy a felszín alatt 1300 méter mélyre hatoló csőből egyelőre nem jön gyógyvíz, így tovább kell majd fúrniuk a siker reményében.

Tavaly júniusban kifizették


Lapunk szerette volna megkérdezni az állami pénzre pályázó előző tulajdonost, egy budapesti részvénytársaságot a 175 millió sorsáról, ám telefonon nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Kérdésünket írásban kellett benyújtanunk a cég vezérigazgatójának. A beruházó rt. tulajdonosi körében egyébként internetes rendőrségi források szerint egy bécsi magyar férfi és a budapesti robbantásos merényletek kapcsán hírbe hozott conticaros vállalkozók voltak.
Faxon elküldött, a 175 millió forint sorsát tudakoló levelünkre választ ez idáig nem kaptunk a részvénytársaságtól. A Gazdasági Minisztérium honlapján viszont olvasható, hogy a társaság 2001 végén benyújtott pályázatát az elmúlt év februárjában hagyta jóvá a tárca, majd 2002. június 4-én ki is fizették a támogatást. A minisztérium pályázati kiírásában egyébként megkötésként szerepel, hogy a pályázónak vállalnia kell a megadott hasznosítási terv szerint a támogatásban részesült tárgyi eszközök öt-, az ingatlanok pedig tízévnyi turisztikai célú hasznosítását.

Új tervek két és fél milliárdért

Nos, a Széchenyi-terves fővárosi rt. azóta eladta félig kész létesítményeit egy ugyancsak budapesti cégnek. Pk a Krisztinamajor 7,5 hektárjára emelt szintű idősek otthonát és termálfürdőt terveznek összességében mintegy 2,5 milliárd forintos beruházással. Amint azt az egyik – neve elhallgatását kérő – tulajdonostól lapunk megtudta, jelenleg a banki finanszírozás végleges elbírálására várnak, majd ezután kezdődhet meg a kivitelezés. A központ átadását 2005 első negyedévére tervezik. Az új tulajdonos a beruházási tervezetében nem számít állami pénzre, és mint mondja, nem tudja, hogy elődje megkapta-e az állami támogatást.

Luxushotellel bővítik

Az elképzelések szerint a jelenlegi kétszáznyolcvan férőhelyes szállodát egy további ötvenszobás luxushotellel bővítik. A terület közepén orvosi szolgáltatólétesítményekben a tervek szerint fogorvosi és plasztikai sebészeti rendelő kap majd helyet. Az első ütemben százharminc férőhelyesre tervezett idősek otthona termálfürdővel és fizikoterápiás központtal állna lakói rendelkezésére. A tulajdonos szavai szerint az 1400 méter mélységből remélt 55–65 fokos hévízzel három medencét látnának el. Az otthont üzemeltető társaság lakói számára életük végéig tartó gondozást és ápolást ígér. Az élethosszig tartó gondozásért várhatóan 2,8 millió és 5,6 millió forint közötti egyszeri belépési díjat és havonta a nyugdíj 80 százalékát kérik.

Két lajtos kocsi termálvíz

Dr. Szeredi Zoltán, a Flexum termálfürdő tulajdonosa a Kisalföldnek megerősítette: három éve az üdülőklub két tartálykocsi termálvizet vásárolt az óvári fürdőtől. Szeredi elmondta: a polgármester közvetítésével találkozott a klub üzemeltetőjével, aki medencéjük feltöltésére kérte az óvári gyógyvizet. Elképzelhetőnek tartja, hogy a termálvízzel visszaélés történhetett, s egyébként sem tett jót Mosonmagyaróvár idegenforgalmi hírnevének a klub ingatlanjaival kapcsolatos több panasz. Stipkovits Pál polgármester megkeresésünkre elmondta: az MTE kapus-edzőjeként ismerte meg a Krisztinamajor akkori működtetőjét, aki azt kérte, hogy mutassa be őt a Flexum akkori igazgatójának, mert vizet szeretne vásárolni a medencéjükbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gólyahír segített, újszülöttet mentett meg

A Gólyahír Egyesülettől egy többgyermekes terhes családanya fájásai kezdetekor kért segítséget. Az… Tovább olvasom