Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Honatyák a diplomatasávban

A mosonmagyaróvári térség két országgyűlési képviselője és közvetlen hozzátartozói diplomata-útlevéllel lépik át a határátkelőt. A zöld úti okmány tulajdonosait egyéb kedvezmények is megilletik.
A mostanság sokat emlegetett diplomata-útlevelek kiadásáról egy 1998-ban kelt törvény rendelkezik. E jogszabály szerint a gyorsított határátlépésre jogosító úti okmányra jogosult az államfő, a kormány tagjai – egészen a helyettes államtitkárig –, az alkotmánybírák, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és helyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az országgyűlési képviselők, az ombudsmanok, a számvevőszék, a jegybank elnöke és alelnökei, a Külügyminisztérium diplomatái és konzuljai, valamint a nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személyek. A diplomata-útlevél jár továbbá a hivatalos célból együtt utazó házastársnak és gyerekeknek is.

Külön sáv Hegyeshalomnál

A zöld színű úti okmány leginkább a ki- és beutazásnál nyújthat némi kedvezményt tulajdonosának. A határforgalomról szóló törvény alapján például Hegyeshalomnál külön sáv áll a diplomaták rendelkezésére. A határátkelő előtti forgalmi sávok kialakítása miatt azonban nagy forgalom esetén ez nem közelíthető meg. A nemzetközi gyakorlatra inkább csak a fokozott odafigyelés vagy udvariasság jellemző a diplomata-útlevelek tulajdonosaival szemben. Néhány országba vízum nélkül beutazhatnak a zöld úti okmánnyal rendelkezők, míg a hagyományos kék útleveleseknek kell a vízum. Ez azonban az unió tagországaira és az Egyesült Államokra nem érvényes.

Ötezer kiváltságos

Jelenleg Magyarországon mintegy ötezer ember rendelkezik ilyen kiváltságokkal járó úti okmánnyal. A törvény értelmében a hivatalos útlevelet legfeljebb ötévi érvényességgel lehet kiállítani. Azonban, ha valaki elveszti a jogosultságát, tizenöt napon belül el kell küldeni a dokumentumot a Külügyminisztérium konzuli főosztályára.

„ Nem túlzás a kedvezmény"

Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere országgyűlési képviselői mandátuma megszerzése után igényelt diplomata-útlevelet. A honatya, felesége és legkisebb fia szintén rendelkezik ilyen zöld úti okmánnyal. Stipkovits Pál, mint mondja, a papír előnyei közül ez idáig kizárólag a határátkelő diplomatasávját használta. A zöld úti okmány nyújtotta egyéb kedvezményeket pedig nem is ismeri.

Pap János országgyűlési képviselő és családtagjai szintén rendelkeznek diplomata-útlevéllel. A honatya mint mondja, ennek az okmánynak célja és értelme, hogy egy külföldre utazó delegáció gyorsabban tudjon áthaladni a határátkelőn. Ám Hegyeshalomnál ez nem mindig sikerül, mivel nagyobb forgalom esetén nem lehet megközelíteni a diplomatasávot. Ezen felül a külföldön elintézendő hivatalos ügyek meggyorsításánál is jó hasznát veszik a zöld könyvnek. Pap János szerint egy országgyűlési képviselőnél nem túlzás ez a kedvezmény.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányérdekeket érint a nemzeti park ügye

A megyei önkormányzat és a Nagyszombat kerületi önkormányzat képviselői a közös Szigetköz- bejáráson… Tovább olvasom